İSTANBUL

İlk maçta deplasmanda rakibine 1-0 yenilen Beşiktaş, Atatürk Olimpiyat Stadı'ndaki mücadeleye taraftarının da desteğiyle son derece istekli başladı. İlk bölümde oyunu daha çok kendi yarı alanında kabul eden rakibi karşısında özellikle kanatlardan geliştirdiği ataklarla rakip kalede etkili olmaya çalışan siyah-beyazlılar, pozisyon üretmekte zorlandı. Sakatlıktan yeni kurtulan son haftaların formda isimleri Demba Ba ve Gökhan Töre bu yarıda etkisiz bir görüntü sergilerken, siyah-beyazlılar Olcay Şahan'ın şutu dışında pozisyon üretemedi.

Maça kontrollü başlayan Liverpool ise ilk dakikalarda oyunu kendi yarı alanında kabul ederken, devrenin ortalarından itibaren özellikle Sturridge, Sterling ve Balotelli'nin defansın arkasına yaptığı koşularla rakip kalede gol aradı. İngiliz temsilcinin ilk 45 dakikada yakaladığı birkaç pozisyonda kaleci Cenk Gönen yerinde müdahalelerle gole izin vermedi.

18. dakikada Beşiktaş etkili geldi. Liverpool ceza alanında topla buluşan Olcay'ın sol köşeden içeriye çevirdiği topa, Demba Ba hareketlendi. Liverpool defansında kademeye giren Skrtel, Demba Ba'dan önce yatarak müdahale etti ve meşin yuvarlağı kornere gönderdi.

20. dakikada Liverpool'da sol kanattan topla hareketlenen ve Serdar Kurtuluş'tan sıyrılarak ceza alanına giren Moreno'ya, Beşiktaş defansındaki Necip müdahale etti. Moreno'ya çarpıp ceza alanı dışına açılan topa, ceza yayı üzerinden Sterling'in sert vuruşunda kaleci Cenk uzanarak meşin yuvarlağı köşeden çıkardı.

24. dakikada Sturridge'in pasında ceza alanında topla buluşan Sterling'in, sağ çaprazdan içeriye çevirdiği topa, Beşiktaş defansındaki Necip müdahale etti ve tehlikeyi uzaklaştırdı.

29. dakikada Liverpool'da Moreno'nun defansın arkasına gönderdiği uzun mesafeli topa, Sturridge hareketlendi. Ceza alanı sağ çaprazında topla buluşan Sturridge'in yerden pasında topu kontrol eden Sterling dönerek vurdu. Beşiktaş defansına çarpan meşin yuvarlak yandan kornere çıktı.

33. dakikada Liverpool tehlikeli geldi. Dengesini kaybedip yere düşen Hutchinson'dan topu kapan Balotelli'nin ara pasında ceza alanında topla buluşan Sterling, sağ çaprazdan vurdu. Kaleci Cenk'in uzanarak çeldiği topu, Serdar Kurtuluş uzaklaştırdı.

35. dakikada Liverpool'da Sturridge'le verkaça giren Moreno'nun sol çaprazdan yerden vuruşunda, meşin yuvarlak kaleci Cenk'te kaldı.

41. dakikada Beşiktaş'ta Sosa'nın pasında topla ceza alanına giren Olcay'ın sol çaprazdan sert vuruşunda, top kaleci Mignolet'den döndü. Ceza alanında boşta kalan topu, Skrtel uzaklaştırdı.
Karşılaşmanın ilk yarısı 0-0 berabere tamamlandı.

İkinci yarı

İkinci yarıya iyi başlangıç yapan Beşiktaş, ilk bölümlerde özellikle ceza alanı dışından çektiği şutlarla rakip kaleyi yokladı. Bu devrede kanat değiştiren ve sol tarafta oldukça hareketli bir görüntü çizen Gökhan Töre önderliğinde etkili ataklar geliştiren siyah-beyazlılar, aradığı golü 72. dakikada buldu. Maçın 61. dakikasında Sosa'nın yerine oyuna dahil olan Tolgay Arslan, bu dakikada ceza alanı dışından kaydettiği golle takımını 1-0 öne geçirdi. Golden sonra da ataklarını sürdüren Beşiktaş, uzatma dakikalarında Demba Ba'yla ikinci gole yaklaştı. Senegalli futbolcunun vuruşunda top direğe takılınca, normal süre Beşiktaş'ın 1-0'lık üstünlüğüyle tamamlandı. Güzel futbolunu uzatma bölümlerinde de sürdüren siyah-beyazlılar, buna karşın kendisine tur için gereken ikinci golü bulamadı.

İlk 45 dakikada olduğu gibi ikinci 45 dakikaya da kontrollü başlayan ve tamamen savunmayı düşünen Liverpool, bu yarıda rakip yarı alanda çoğalmakta zorlandı. Yediği golden sonra da Beşiktaş'ın etkili futbolu karşısında topu ileriye taşımakta güçlük çeken İngiliz temsilcisi, üretkenlikten uzak bir futbol ortaya koydu. Uzatma bölümlerinde de etkisiz bir görüntü çizen Liverpool, skoru değiştirmeyi başaramadı.

51. dakikada Beşiktaş'ta Sosa'nın pasında topla buluşan Serdar Kurtuluş, ceza alanı dışından sağ çaprazdan yerden sert vurdu. Kaleci Mignolet uzanarak köşede topu kontrol etti.

53. dakikada Beşiktaş'ın sol kanattan gelişen atağında Sosa ceza alanı dışında sol çaprazdan yerden sert vurdu. Kaleci Mignolet sol köşeye giden topu yatarak kontrol etti.

56. dakikada Liverpool'un sağ taraftan kazandığı köşe vuruşunda Allen ceza alanına ortaladı. Penaltı noktası civarındaki Lovren'in kafa vuruşunda meşin yuvarlak kaleci Cenk'te kaldı.

63. dakikada Beşiktaş'ta sol kanatta topla hareketlenen ve ceza alanına sokulan Gökhan Töre'nin sol çaprazdan sert vuruşunda, meşin yuvarlak üstten auta gitti.

70. dakikada Tolgay'ın uzak mesafeden sert bir vuruşunda meşin yuvarlak az farkla yandan auta gitti.

72. dakikada Beşiktaş, Tolgay'ın güzel golüyle öne geçti. Sol kanattan hareketlenen ve ceza alanına sokulan Gökhan Töre'nin pasında topla buluşan Demba Ba topuğuyla meşin yuvarlağı Tolgay'ın önüne bıraktı. Tolgay'ın ceza yayı üzerinden sert vuruşunda, top sol köşeden filelerle buluştu: 1-0

90+2. dakikada Beşiktaş, Demba Ba'yla direğe takıldı. Siyah-beyazlıların sol taraftan kazandığı köşe vuruşunda Gökhan Töre ceza alanına ortaladı. Necip'in kafa vuruşunda Liverpool defansından seken top, Demba Ba'nın önünde kaldı. Demba Ba'nın sert vuruşunda, meşin yuvarlak üst direkten oyun alanına geri döndü.

Normal süresi Beşiktaş'ın 1-0'lık üstünlüğüyle tamamlanan maç uzatmaya gitti.

Uzatma bölümleri

95. dakikada sol taraftan hareketlenen Opare'nin uzak mesafeden yerden vuruşunda, meşin yuvarlak yandan auta gitti.

100. dakikada Demba Ba'nın pasında ceza alanında topla buluşan Hutchinson sağ çaprazdan sert vurdu. Kaleci Mignolet'in güçlükle önlediği topu, savunmada Skrtel uzaklaştırdı.

115. dakikada Kerim Frei'ın pasında ceza alanına giren Demba Ba'nın sağ çaprazdan sert vuruşunda meşin yuvarlak yandan auta gitti.

Karşılaşmanın uzatma bölümleri de Beşiktaş'ın 1-0'lık üstünlüğüyle tamamlandı.

Penaltılar

Beşiktaş'ta Demba Ba, Gökhan Töre, Veli Kavlak, Hutchinson ve Tolgay Arslan, penaltı atışlarını gole çevirdi.

Liverpool'da ise Lambert, Lallana, Emre Can ve Allen penaltıları gole çevirirken, son atışta Lovren isabet kaydedemedi.

Bilic: Harika bir gece oldu

Beşiktaş Teknik Direktörü Slaven Bilic, karşılaşma sonrası katıldığı basın toplantısında, oyuncularıyla gurur duyduğunu belirterek, "Harika duygular yaşıyorum. Türk futbolu ve Beşiktaş için harika bir gece oldu. Penaltı atışlarından önce futbolcularıma 'maç ne şekilde biterse bitsin, sizinle gurur duyuyorum' dedim" diye konuştu.

Özellikle ikinci yarıda iyi oynadıklarını kaydeden Bilic, "Liverpool' u elemeyi hak ettik. Dramatik bir son oldu ve kesinlikle hak ederek turu geçtik" dedi.

Liverpool'a karşı bu şekilde oynamaları gerektiğini ifade eden Bilic, şöyle devam etti:

"Sezon başından beri bazı alışkanlıklarımız var. Başka takımları izleyerek ilham almaya ihtiyacımız yoktu, böyle performanslarımız var. Arsenal, Tottenham ve Anfield'daki oyunlar vardı. Liverpool deplasmanında en iyi takım savunması performansımızı ortaya koyduk ancak hücumda yeterli değildik. Bu gece Liverpool'un orta alanda eksik oyuncuları vardı, yeterince akıcı oynayamadılar. İkinci yarı tamamen bizim kontrolümüzdeydi. Sadece Demba Ba'nın direkten dönen topu değil, birçok pozisyona girdik. Turu hak ettiğimizi düşünüyorum."

Bilic, penaltılara da değinerek, "Penaltılara yüzlerce kez çalışabilirsiniz ama böyle bir atmosferde, 80 bin kişi önünde Liverpool'a penaltı atmak büyük cesaret ister. Kendi kendime bu iş oldu başarırız dediğim nokta şu oldu; 'kim atmak ister' dediğimde okuldaki gibi 7 oyuncu elini kaldırarak 'ben atmak istiyorum' dedi. Ben de bu işi başaracağız diye düşündüm" ifadelerini kullandı.

Liverpool'un UEFA Avrupa Ligi'nin favorisi olarak görüldüğünü aktaran Hırvat teknik adam, "Favoriyi eledik. Artık son 16'dayız. Kolay rakip yok. İki kulvar da önemli ama öncelikli hedefimiz lig" dedi.

Mağlup oldukları Eskişehirspor maçı sonrası eleştirildiğinin hatırlatılması üzerine Bilic, şunları söyledi:

"Tek maçta ağır eleştirildim, asla anlayamıyorum. Bir meslektaşım da eleştirilse, kim olursa olsun anlayamam. Bütün faktörleri göz önüne aldığınızda, kendi stadımızda oynayamıyoruz, sakatlıklar var, rekorlar kırıyoruz. İyi puan averajıyla oynuyoruz. Zorlu Liverpool deplasmanından sonra Eskişehir'e gittik, kaybettik, eleştirebilirim ama en büyük hayal kırıklığını ben yaşadım. Bunu normal ve adil bulmuyorum."

Bir soru üzerine Opare'nin hem sağ hem de solda oynadığını bildiklerini anlatan Bilic, "İşini inanılmaz ve harika yaptı. Performansı üst düzeydeydi" derken, Necip Uysal için de "Necip kararlılığıyla, kalbiyle oynuyor. Beşiktaş'ta doğan, kulüp için her şeyini veren bir oyuncu. En iyi oynadığı bölge orta alan. Kalitesi yüksek, modern bir stoper gibi oynayabilir. O bölgede iyi performanslar çıkardı. Böyle oyuncuya sahip olmak harika" yorumunda bulundu.

Bu arada Bilic, yayıncı kuruluşa yaptığı açıklamada "Kurada Everton çıkarsa şaşırır mısınız?" şeklindeki soruya, "Everton çıkarsa şaşırmam ama 3 İngiliz kulübüyle oynadık, bu kadar da yeter artık" cevabını verdi.

Taraftarda tur coşkusu

Beşiktaş'ın UEFA Avrupa Ligi 2. turunda İngiltere'nin Liverpool takımını elemesi, İstanbul'un çeşitli ilçelerinde coşkuyla kutlandı.

Taraftarlar, Atatürk Olimpiyat Stadı'ndaki karşılaşmanın ardından tribünlerde yaptıkları sevinç gösterilerini, stadın dışına da taşıdı. Stattan ayrılırken tezahüratlarla eğlenen taraftarlar, büyük bir coşku yaşadı.

Çeşitli ilçelerde de Beşiktaşlı taraftarların eğlencesi geceye damgasını vurdu. Özellikle Beşiktaş'taki kutlamalarda çok sayıda taraftar araçlarıyla dışarı çıktı. Taraftar yoğunluğu nedeniyle Barbaros Bulvarı'nda trafik akışında aksamalar yaşandı.

Siyah-beyazlı bayraklarla yollara çıkan taraftarlar, Beşiktaş Çarşı içindeki Kartal Heykeli'nin etrafında toplanıp meşaleler yakarak, tezahüratlar eşliğinde eğlendi.

Başbakan Davutoğlu'ndan Beşiktaş'a tebrik

Başbakan Ahmet Davutoğlu, UEFA Avrupa Ligi 2. tur mücadelesinde İngiltere'nin Liverpool takımını eleyen Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman'ı arayarak tebrik etti.

Maçın ardından futbolcular soyunma odasına indiği esnada Orman'ı arayan Başbakan Davutoğlu, Orman aracılığı ile futbolcuları tebrik etti. Davutoğlu, sonraki maçlarında da takıma başarılar diledi.

Futbolcuların teşekkürlerini ileten ve kulübe verdiği destekler dolayısıyla Davutoğlu'na teşekkür eden Orman, kendisini en kısa zamanda kulüpte ağırlamak istediklerini söyledi.

Kılıçdaroğlu'ndan kutlama

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da UEFA Avrupa Ligi 2. turunda İngiltere'nin Liverpool takımını eleyerek, üst tura çıkan Beşiktaş'ı kutladı.

Beşiktaş Kulübü Başkanı Orman

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman maçın ardından yaptığı açıklamada, Avrupa'da kupa hedefini gerçekleştirmek istediklerini vurgulayarak, "İyi bir kura çekerek hedeflerimize ulaşmak istiyoruz" dedi.

Türkiye'nin bütünüyle Beşiktaş'ı desteklediğini kaydeden Orman, futbolcuların teknik direktör Slaven Bilic yönetiminde müthiş bir mücadele ortaya koyduğunu belirterek şöyle konuştu:

"120 dakika inanılmaz mücadele ettiler. Allah bugünü gösterdi, inşallah daha iyilerini göstersin. Her şey adım adım. Elimizden geldiği kadar bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bundan sonrası için çok iddialı konuşmak doğru bir şey değil. Bu, önemli bir kupa. Ben ilk günden beri en büyük hedefimin Avrupa'dan bir kupa alıp Beşiktaş'a getirmek olduğunu söylemiştim. İnşallah verdiğimiz emekler neticelenir. İyi bir kura çekerek hedeflerimize ulaşmak istiyoruz. Bir kuruş haram sokmadık bu kulübe. Oyuncularımıza verdiğimiz paralar helal olsun."

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu

Karşılaşmayı izleyen, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da yaptığı açıklamada, "Gerçekten heyecanı, Beşiktaş'ın hem sabırlı hem istikrarlı oyununu, hele hele 5 penaltının 5'ini atmalarını, 90. dakikada Demba Ba'nın direkten dönen topunu unutabilmek mümkün değil. Herhalde daha çok heyecan yaparak ve Liverpool'a daha uzun süre futbolun güzel örneklerini verebilmek nasip oldu. Hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.

Beşiktaş'a coşkulu karşılama

Ümraniye'deki BJK Nevzat Demir Tesisleri önünde toplanan çok sayıda taraftar, tezahüratlarla siyah-beyazlı takımın Atatürk Olimpiyat Stadı'ndan dönmesini bekledi.

Takım otobüsü tesis önüne yaklaştığında meşaleler yakan taraftarlar, aracın önünü kapattı. Bayraklar dalgalandıran, davullar çalan taraftarlar takımlarına uzun süre sevgi gösterilerinde bulundu. Yoğun ilgi nedeniyle güçlükle ilerleyen otobüs, meşalelerin ışığı altında tesislere girdi.

Beşiktaş Teknik Direktörü Slaven Bilic ve futbolcu Olcay Şahan, taraftarların isteği üzerine otobüsün ön kısmına gelerek "üçlü" çektirdi.