İSTANBUL - İspanya'da yarın başlayacak 2014 FIBA Dünya Kupası'nda mücadele edecek A Milli Basketbol Takımı'nın başantrenörü Ergin Ataman, kendisine ve ekibine güvendiğini belirterek, İspanya'dan herkesi mutlu edecek bir sonuçla döneceklerini söyledi.

Ataman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dünya Kupası öncesinde iddiasını ortaya koyarak, "Sporda heyecan ve iddia olmazsa başarılı olamazsınız. Ben bugüne kadar kazandığım bütün başarıları, coşkum, heyecanım ve iddiamla elde ettim. Şimdi ilk kez milli takımda başarılı olmaya çalışacağım. Bunun heyecanını taşıyorum. Hem kendime, teknik ekibime hem de oyuncularıma çok inanıyorum. Belki şampiyonluk kazanamayız ama herkesi mutlu edecek bir sonuçla Türkiye'ye geleceğiz" ifadelerini kullandı.

Ay-yıldızlı ekibin hazırlık maçlarında aldığı sonuçların kendisini sıkıntıya soktuğunu anlatan Ataman, şöyle konuştu:

"Beni strese sokan tek şey oyuncularımın sahadaki performansı olur. Kazanmaya seven ve kazanmaya alışkın bir kişiliğim var. Bir Dünya Kupası final maçı veya bir sokak basketbolu müsabakası da olsa kazanmak isterim. Onun için hazırlık maçlarında zaman zaman iyi oynamamıza rağmen sürekli kaybetmemiz beni biraz sıkıntıya soktu. Kamuoyunun bu konudaki eleştirileri doğaldır. Ama bunlar beni hiçbir şekilde strese sokmaz." 

"Hedefe ulaşabileceğimizi düşünüyorum"

Yeni Zelanda ile yarın yapacakları maçla başlayacak turnuvaya hazır olduklarını belirten Ergin Ataman, şu ifadeleri kullandı:

"Gerekli hazırlıkları yaptık. Oyuncuların rollerini belirledik. Son hafta rakiplere göre taktiksel çalışma yaptık. Bana göre hazır durumdayız. Hazırlık maçlarında Dünya Kupası'nın favori takımlarıyla karşılaştık. Seviyemizi daha yukarı çekebilmek için bu bizim tercihimizdi. Kaybettik ama her maçta seviyemizi ve oyun stratejimizi yukarı çıkardığımızı gördük. Dünya Kupası'nda da form düzeyi bakımında iyi bir dönemde olursak, hedefe ulaşabileceğimizi düşünüyorum." 

 "Yeni bir sistemle oynayacağız"

Milli takımın kötü sonuçlar alınan hazırlık maçlarına göre farklı bir görüntü çizeceğini aktaran deneyimli başantrenör, şöyle devam etti:

"Geçen yılki Avrupa Şampiyonası'na göre kadroda olmayan 6 oyuncu var. Bu sene 6 yeni oyuncu var. Teknik kadro olarak yeniyiz. Yeni bir sistemle oynayacağız. Onun için farklı bir milli takım olacaktır. İnşallah sonuç da son yıllardaki şampiyonalardan farklı olur. Bütün çabamız onun için. Hazırlık maçlarındaki sonuçlar bizi ilgilendirmiyor. Hazırlık karşılaşmalarında Dünya Kupası'nın favorisi olan takımlar karşısında hep oyun stratejisinde disiplin altında olmayı başardık ama formsuzduk. Dünya Kupası'nda daha da motive olup, hazırlık maçlarındaki yanlışları yapmazsak Türk spor kamuoyunu mutlu edecek bir sonuçla Türkiye'ye döneriz."

Enes Kanter açıklaması

Sakatlığından dolayı A Milli Takım'ın Dünya Kupası aday kadrosuna gelemeyen Enes Kanter hakkında konuşan Ergin Ataman, "Bu kadroda sadece Enes değil, Ersan İlyasova ve Kenan Sipahi çok büyük kayıp. Bu sene gelemediler. Hepsinin milli takım döneminde bir takım sakatlıkları oluştu. Elimizdekilere bakalım. Kadromuzda 12 kaliteli oyuncumuz var. İnşallah önümüzdeki sene bu oyuncular da kadroya dahil olur ve Avrupa Şampiyonası'nda önemli bir derece elde ederiz" değerlendirmesinde bulundu.

Ataman, "12 Dev Adam"ın genç oyuncusu Cedi Osman'ın hazırlık maçlarında önemli işler yaptığını vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Cedi, çok iyi bir sezon geçirdi. Anadolu Efes'te ciddi dakikalar ve sorumluluklar aldı. Bunları da iyi kullandı. Lig biter bitmez, Ümitler Avrupa Şampiyonası başlamadan kendisini A Milli Takım'a aldık. Hazırlık maçlarında çok başarılı oldu. Genç yaşına rağmen istekli ve iyi performans gösterdi. Cedi'nin bütün altyapı takımlarında oynayan genç oyuncular için bir ışık olacağını düşünüyorum. Cedi oynuyor. Umarım diğer genç basketbolcular da bu sezon Türkiye Ligi'nde ciddi sorumluluklar alır. Bence hepsinin önü çok açık. Önümüzdeki birkaç yıl için Türk Milli Takımı, altyapılarda olduğu gibi Avrupa'nın en güçlü ekibi haline gelecektir."

Ataman'ın milli takım karnesi

İspanya'da yarın başlayacak 2014 FIBA Dünya Kupası'nda mücadele edecek A Milli Erkek Basketbol Takımı'nın başantrenörü Ergin Ataman, milli takımın başında 10. maçına çıkıyor

Ataman, C Grubu'nda Yeni Zelanda ile yarın yapılacak karşılaşmada, A Milli Takım ile ilk resmi maçında görev yapacak.

A Milli Takım başantrenörlüğüne 22 Mart 2014 tarihinde getirilen Ergin Ataman, 2014 FIBA Dünya Kupası öncesinde hazırlık döneminde başarılı sonuçlar alamadı. Türkiye, Ataman yönetiminde yaptığı 9 hazırlık maçında 7 yenilgi, 2 galibiyet aldı. 

İlk maçında Belçika'ya yenildi

Ergin Ataman, milli takım kariyerinde ilk maçını deplasmanda Belçika ile oynadı.

A Milli Takım, 2014 Dünya Kupası hazırlıkları kapsamında oynadığı ilk özel maçta Belçika'ya 74-70 yenildi. 

Ataman yönetimindeki milliler, İspanya ve Yunanistan'a hem İstanbul'da hem deplasmanda mağlup oldu. Türkiye ayrıca Kanada ve Sırbistan ile oynadığı hazırlık maçlarını da kazanamadı. 

İki galibiyeti Porto Riko karşısında aldı

Ergin Ataman, milli takım kariyerindeki ilk galibiyetini Porto Riko karşısında elde etti. 

Ataman yönetimindeki "12 Dev Adam", Sırbistan'da katıldığı Acıbadem Belgrad Kupası'nda Porto Riko'yu 77-66 yendi. A Milli Takım, Dünya Kupası öncesi Madrid'de oynadığı son hazırlık maçında da Porto Riko'yu 21 sayı farkla mağlup etti. 

Ataman dönemindeki milli maçlar

Ergin Ataman döneminde milli takımın yaptığı 9 hazırlık maçının yeri, tarihleri ve skorları şöyle:

Tarih Yer Rakip Skor
02.08.2014 Hasselt Belçika 70-74
10.08.2014 Sevilla Kanada 66-72
12.08.2014 Granada İspanya 55-77
14.08.2014 İstanbul İspanya 63-70
16.08.2014 Belgrad Porto Riko 77-66
17.08.2014 Belgrad Sırbistan 64-79
20.08.2014 Atina Yunanistan 56-70
22.08.2014 İstanbul Yunanistan 72-76
27.08.2014 Madrid Porto Riko 94-73

 

Not: Skorlarda ilk takım Türkiye olarak yazılmıştır.

Ataman'ın kariyerindeki başarılar ve ilkler

Ergin Ataman'ın başantrenörlük kariyerinde önemli başarılar ve ilkler bulunuyor. 

Türkiye Basketbol Ligi'nde Efes Pilsen (Anadolu Efes), Beşiktaş Milangaz ve Galatasaray Medical Park ile şampiyonluk yaşayan Ergin Ataman, lig tarihinde 3 farklı takımla lig şampiyonluğu yaşayan ilk teknik adam oldu.

Ligde 2008-2009 sezonunda Efes Pilsen ile kupayı kaldıran Ataman, 2011-12 sezonunda Beşiktaş Milangaz ve 2012-13 sezonunda da Galatasaray Medical Park ile şampiyonluk kupasını kaldırdı.

Beşiktaş'ın 37 yıl, Galatasaray'ın 23 yıllık şampiyonluk hasretlerine son veren Ergin Ataman, "Üç Büyükler"den ikisiyle şampiyonluk yaşayan ilk antrenör oldu.

Beşiktaş ile 3 kupa kazandı

Ergin Ataman, 2011-12 sezonunda çalıştırdığı Beşiktaş Milangaz ile 3 kupa birden kazandı.

Ataman yönetimindeki siyah-beyazlılar, tarihinde ilk kez Türkiye Kupası'nı müzesine götürdü. Beşiktaş Milangaz, kupa şampiyonluğunun ardından FIBA EuroChallange Kupası'nda da mutlu sona ulaştı.

Beko Basketbol Ligi play-off final serisinde de Anadolu Efes'e 4-2 üstünlük kurarak şampiyonluğa ulaşan Beşiktaş Milangaz, böylece bir sezonda 3 kupa birden kaldırdı.

Türk basketbol tarihinde daha önce Efes Pilsen, 1996 yılında Koraç Kupası, lig şampiyonluğu ve Türkiye Kupası'nı kazanmıştı. 

Ataman'ın diğer ilkleri 

Ergin Ataman, Türk basketbol tarihinde Avrupa'da profesyonel liglerde takım çalıştıran ilk antrenör oldu.

2001-2002 sezonunda İtalya'nın Montepaschi Siena takımını çalıştıran ve takımına ilk sezonunda Avrupa Raimundo Saporta Kupası'nı kazandıran Ataman, bu kupayı kaldıran ilk ve tek Türk antrenör oldu.

Efes Pilsen'e 1999-2000 sezonunda Avrupa Ligi'nde dörtlü final oynatan Ergin Ataman, bir Türk takımını bu kupada ilk kez Avrupa üçüncüsü yaptı.

Montepaschi Siena'ya da 2002-2003 sezonunda Avrupa Ligi'nde dörtlü final oynatıp, Avrupa üçüncülüğünü kazanan Ataman, bu kupada yabancı bir takımla üçüncülük elde eden ilk Türk antrenör olarak da bir ilke imza attı.

Başantrenörlük kariyeri

Ergin Ataman'ın başantrenör olarak çalıştığı takımlar şunlar:

Türk Telekom (1996-1998), Pınar Karşıyaka (1999), Efes Pilsen (1999-2001 ve 2008-2010), Montepaschi Siena (2001-2003), Ülkerspor (2003-2006), Climamio Bologna (2006-2007), Beşiktaş (2007-2008 ve 2011-2012), Galatasaray Medical Park (2012-2013, devam ediyor), A Milli Erkek Basketbol Takımı (2014, devam ediyor).

Ataman, Avrupa'da kazandığı 2 kupa ve Türkiye'deki 3 lig şampiyonluğunun dışında 5 kez Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı (1997 Türk Telekom, 2000 ve 2009 Efes Pilsen, 2004 ve 2005 Ülkerspor), 4 kez de Türkiye Kupası'nı (2004 ve 2005 Ülkerspor, 2009 Efes Pilsen, 2012 Beşiktaş) kazandı.