Ak Parti Konya’da temayül yoklaması yaparak partililerin milletvekili aday adayları arasından tercihlerini belirledi. Parti üst yönetimine fikir verecek olan temayül sonuçları, teamül gereği açıklanmayacak. Selçuklu Belediyesi Uluslararası Spor Salonu’nda AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan’ın katılımıyla yapılan yoklamada mevcut milletvekilleri haricindeki 222 isim parti tabanından oy istedi. 

Önce şunu belirtelim; 2002 yılında ilk defa seçimlere giren AK Parti’ye Konya’da 70 aday adayı müracaat etmiş,  2007 seçimlerinde bu sayı 100’e ulaşmıştı. 2011 ve 7 Haziran 2015 seçimlerinde ise rekor seviyede başvuru yapılmış, aday adayı sayısı 206’ya çıkmıştı.  1 Kasım 2015’de 120 olan aday adayı sayısı 24 Haziran seçimleri için 233’e yükseldi ve tarihi bir rekor gerçekleşti.

*    *    *

Geleyim temayül yoklamasına. Salonun girişinde Derbent Belediye Başkanı Hamdi Acar’la karşılaştık. Tercihini yapmış, sohbet faslındaydı. Kendisine gösterilen ilgi ve yakınlık öne çıkıyordu. “Keşke milletvekili adayı olsaydınız”  diyen de vardı, “Artık sizi merkez Belediyelerden birinde görmek istiyoruz” diyen de. 

Konya’nın son İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, eski Milletvekili Ali Öztürk, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya,  Çavuşcugöl Belediye Başkanı Ahmet Kadıcı, Hadim Belediye Başkanı Ahmet Hadimioğlu, Çeltik Belediye Başkan Yardımcısı Ramazan Sargın, Kulu Belediye Başkanı Ahmet Yıldız, Karatay İlçe Başkanı Mehmet Genç, Aday adayı Cemil Dönmez, Belediye Meclis Üyeleri Mithat Büyükalim, Ertuğrul Uslu,  Ali Sönmez,  Mehmet Yaman, Mustafa Kurşun,  İsmail Öz, Ahmet Mıhçı, Bekir Demirtaş karşılaştığımız bazı dostlarımızdı. Ahırlı heyetinden bir üyenin dile getirdiği şu sözler, taşranın gönül fotoğrafını yansıtıyordu:

“Vatan olmadan devlet, devlet olmadan da millet olmaz. Biz 24 Haziran seçimini vatanı ve milleti ayakta tutma seçimi olarak görüyoruz.”

*    *    *

Avukat Gürsoy Bilgin ve Namık Güler’in yan yana stant açmış olması bizim için uzun bir sohbet ortamı oluşturdu. Milli Selamet Partisi devrinden bu yana aynı çizgide duran Günel, İstanbul’da görev yaptığı yıllarda yedek subay olan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı heyeti evinde misafir edip Refah Partisi’ni kurma çalışmalarına verdiği katkıları, Konya’da devam eden siyasi serüvenini tatlı birer hatıra olarak anlattı.

Avukat Gürsoy Bilgin Konya’nın önemli ağabeylerindendir ve tabir yerindeyse ‘bir bilen’ durumundadır. Önemli bir tespit yaparak “Sosyal medya terörizmi patlak verdi” diyerek,  aday adayı bazı isimler üzerinden algı operasyonları yürütüldüğünü anlattı:

“Sadece Konya’da değil diğer şehirlerde de, bundan önceki seçimlerde görülmemiş şekilde, ‘Filanca isim aday gösterilirse Reise oy verip Ak Parti’ye oy vermeyeceğim’ gibi ifadelerle insanlarda bir önyargı oluşturuluyor. İnsanlar nasıl böyle bir düşünceye kapılabilir. Partisine oy vermeyip Cumhurbaşkanlığı makamında Reisi yalnızlığa terk etmek nasıl bir mantıktır! ” 

Bilgin yaşadığı bir olayı da bizimle paylaştı: “Fotoğraf stüdyosundaki görevli ‘Akyürek’i aday göstermesinler de kimi gösterirlerse göstersinler’ dedi. Çekime ara verip neden böyle düşündüğünü sordum, ‘Herkes böyle diyor, ben de öyle düşünüyorum’ diye cevap verdi. İkna olmadığımı görünce de ‘Kimseye randevu vermiyor’ diye bir gerekçeye sığındı. Hadi gidelim, ben sizi görüştüreyim, diyeceğin varsa kendisine söyle’ deyince de, böyle bir görüşme ihtiyacının olmadığını söyledi. Sosyal medyada özellikle Ak Partili adaylar aleyhine büyük bir kara propaganda yürütülüyor. Algı oluşturuluyor. Bu da halkın kafasını karıştırıyor.” 

Şu tespitler de Bilgin’e ait: “Bugünün orta yaş insanları Halil Ürün, Mustafa Özkafa ve Tahir Akyürek’in Başkanlıklarına tanıklık etti. Hepsi dönemlerinin şartlarına göre en iyi hizmeti vermeye çalıştı. Gerçek şu ki; her dönemde bir önceki hizmetten daha fazlası yapıldı. Ama bir diğer gerçek şu; kentlerin ihtiyacı asla bitmez.” 

Bilgin geçmişten başka misaller de verdi:  “Bir zaman bu yolda avukat olarak tamamı dört kişiydik, bugün geldiğimiz noktaya bakın. Bu tür propagandalarla insanları davasından yolundan uzaklaştırmaya çalışanlara halkın kulak vermemesini diliyorum. Büyüdük ama bununla berber narinleştik, kırılmaya hakkımız yok. Kırılırsak toparlanamayız.”

*    *    *

Akademik kariyerinin yanı sıra Konya edebiyatının önemli isimlerinden, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ahmet Kağan Karabulut kitabıyla süslediği standında konuklarını her zamanki tebessümüyle karşılamaya özen gösterdi.  Büyükşehir Belediye Başkanlığından ayrılan Tahir Akyürek, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Uzun yıllar Sağlık Müdürlüğü yapan Hasan Küçükkendirci, üç dönem Milletvekilliği yapan Remzi Çetin, bir önceki dönem Milletvekili Hüseyin Üzülmez gibi isimler stant açmamalarına karşılık diğer aday stantlarını ziyaret etmeyi ihmal etmedi. Ayakkabıcılar Odası Başkanı Hasan Uzman’ın özel misafirleri vardı. Salon önünde Uzman’a destek amacıyla bulunan bir grup CHP’li Derbentli, “Oyunuzu kime vereceksiniz sorusuna, ‘Hasan Uzman listede olursa Ak Parti’ye veririz” diye cevap verdi.

İsmail Taha Coşkun’la ortak yanımız, öğrenciliği döneminde aynı gazetede çalışmaktı. Mezuniyetinden sonra girdiği emlak sektöründe önemli bir marka değer oluşturan Coşkun aday adaylığını, “Hiç aklımda yokken, bazı ağabeylerimizle görüşmelerimizde karar verdik” diyerek anlattı. Keziban Bayık ana başlıklar halinde bir broşür oluşturmuş; koruyucu önleyici sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi, yenileyici sanayi yatırımları gibi başlıkları destekleyen ‘Halka hizmet, statükoya hezimet’ sloganı dikkat çekiyordu. Tuba Doğan “Konya’nın en genç bayan aday adayıyım”; Batuhan Onur Kolçak’ta Konya’nın en genç erkek aday adayıyım” diyerek karşıladı, ziyaretçilerini. Listede çok sayıda genç adayın olması dikkat çekiciydi. 

Şaban Topal, Tülay Çakır ve Hülya Tuğyan, ‘Durmak yok yola devam’ sloganına uygun olarak, üçüncü defa aday adayı olan isimlerdendi.  Konya’nın renkli profili Vejdi Çınar bir kez daha delegeden vekillik için destek isteyenler arasındaydı.

*    *    *

Temayül yoklamasının bir gün öncesinde teşkilat tarafından delegelere mesajla anahtar liste gönderildiği iddiası da salonda en çok konuşulan konular arasındaydı. Hangi partiden olursa olsun; bu tür seçimlerde delege eline verilen listeyi değil gönlündeki listeyi oylar; oylamıştır. Yakın tarihli örnekleri de vardır. Bunu İl Başkanı Hasan Angı’nın da iyi bildiğini ve delegeye telefon mesajıyla anahtar liste gönderme’ gibi bir yönteme tevessül etmeyeceğini düşünüyoruz. Doğru elbette zaman içerisinde ortaya çıkacaktır.