Sevgili okurlarım merhaba, sizlerle paylaşmış olduğum “Sorunlu Çipli Kimlik” “Başkasına Ait Çipli Kimlik” ve “Sorunlu Çipli Kimlik BİMER’de” makalelerime dördüncüsünü ekliyorum. Basım hatası yazı hatası içerik hatası olan geçersiz kimlikle ilçe nüfus müdürlüğüne gitmiştim. İkinci kez zarfın üzerinde ad adres benim, fakat içindeki başkasına ait Çipli Kimlikle ilçe kaymakamına gitmiştim. Kaymakamımız Ankara Genel Müdürlüğüne dilekçe yazmamı istemişti. Ankara’yla bu sorunu yüz yüze görüşmek için randevu alamayınca 11.05.2017 tarihinde BİMER’e yazdığım şikayet dilekçem İçişleri Bakanlığına bildirildi!..

24. Mayısta Ankara’dan telefon aldım. “Adınıza verilen kimlik iptal edilmiştir. Adresinize yollanan başkasına ait kimliği ilçe nüfus müdürlüğüne teslim edip yeni kimlik başvurusu yapabilirsiniz. Şikayet talebinizin talep detay incelemesi yapılıyor, aydınlanınca ayrıca bilgilendirileceksiniz.” Dediler. 

Bu görüşmeyle yetinmedim 199’u aradım. Kızımız 11 haneli kimlik numaramın yanı sıra emin olmak adına dedemin adının dördüncü harfini istedi. Bilgilerime ulaştıktan sonra Ankara’dan arayan memurun sözlerini tekrarladı. Kendinden emin sistemi bilinçli kullananların hali bir başka oluyor. Bu bilgiyle ilçe nüfus müdürümüze gittim. Bana ait olmayan kimliği aldığına dair tutanak tutup kendisi ve daire şefine imzalatıp bir suresini bana vererek tekrar üçüncü kez Çipli Kimlik başvurusu aldırdı ve Ankara’ya yolladı!.. 

09.06. 2017 tarihinde üçüncü kimliği aldım. Aynı zamanda ilçe müdürümüzden telefon aldım. Müdürüm aldığım üçüncü kimliğin hatasız basılmasından gayet memnundu: “Elzem olan bir durumda vatandaşlık görevinizi yerine getirerek çıkacak olan sorunları engellemiş oldunuz. Devletim Kurumum Vatandaşlarım adına size teşekkür ediyorum. Artık burada bir dostunuz olduğunu unutmayın. Ne zaman başınız darda olursa ben buradayım.” Dedi. 

Yüreğime dokunan güzel sözler karşısında ayaklarım yerden kesildi. Pozitifleri yolum negatifleri azığım yaptığım günleri bilinçli veya bilinçsiz yolumun kesildiği anları hatırladım. Uzun süre uyum sorunu yaşadığım Anavatanımda uzlaşının önemini içimde ukde kalan dostlar kervanına katılmanın değerini ve insana özel özellikleri anımsadım. Çipli kimlik sorunu bana dostların hala var olduğunu hatırlattı. Müdürüm: “Başınıza çok büyük bir bela aldınız haberiniz olsun. ” Diye gülümseyerek espri yaptım.

 Müdürüm kocaman bir kahkaha attı ve: “Keske bütün belalar senin gibi olsa ülkemizde birlikte çok şeylerin düzelmesini sağlardık.” Diye sözlerini bitirdi…

Hani: “Dostluklar kavgayla başlar.” Diyorlar ya…

Dünyadaki birçok ülkede ve Anavatanımda dost kazanmanın aşırı zor olduğu dönemlerden geçiyoruz. Yaşadığımız negatifleri pozitiflere döndürmenin yolu işte bu olsa gerek, Çipli Kimlik sorunu sonuçlanmıştı. İlçe müdürümle ömürlük dost arkadaş olmamı sağlamıştı!.. 

Hani: “Türkiye’de kanun mu var?” Diyorlar ya… 

Ülkemdeki kanunlar Avrupa ülkelerindeki kanunlarla tıpa tıp aynı biz yeter ki, çalıştığımız iş ortamlarında sıfır hata anlayışıyla çalışalım vatandaşları doğru yere doğru kişilere yönlendirelim. Bizler vatandaş olarak kanunları öğrenelim öğretelim bilinçli uygulayalım bilinçli uygulatalım. Böylece hak ettiğimiz sonuca hep birlikte ulaşalım. Ülkenin fidanları gelecek nesillere geleceğin köklü ağaçları olacaklara örnek olarak zorlu kavşaklar yokuşlar yerine doğru yolu bulmalarını sağlayalım sağlatalım…

Sevgi ve saygılarımla.