SOMA FACİASI ÜZERİNDEN ÖZELLEŞTİRMELERİ SORGULAMAK, İDEOLOJİK BİR DEĞERLENDİRME DEĞİLDİR
M. KEMAL SALLI

İlk günden beri yapılan açıklamalarda Soma faciasının nedeni olarak trafo patlaması gösteriliyordu. Fakat facianın dördüncü gününde ortaya çıkan şirket sahibi Alp Gürkan, ‘Kazanın nedeni kömür kızışması’ dedi.
Hangisine inanacağız; Enerji Bakanı Taner Yıldız’a mı, Soma Holding Patronu Alp Gürkan’a mı? Önceleri trafo patlamasından söz eden Enerji Bakanı Yıldız, uzmanların kömür kızışmasına dikkat çekmeleri üzerine, “İzahında zorlandığımız bir kaza”dan söz etmek durumunda kaldı.
Gelin faciayı bizzat yaşayan kömürcü çavuşu İ.B’nin anlattıklarını dinleyelim:
“Tahkimat direğini değiştirmek için dinamit patlatıldığı sırada elektrik hattı zarar gördü. Üretim durmasın diye o kısım değiştirilmedi; bantla sarıldı. Akıma dayanamayan bantlı bölgede kıvılcımlar çaktı, tablolar tutuştu, içerisi cehenneme döndü.”
Bir çuval anlamsız söze gerek yok, Soma faciasının en doğru, en özet, ama en öz  anlatımı bu! Tavan madeni değil, ahşap konstrüksiyonla desteklenmiş olduğundan yangının büyümesi kolaylaşmış. Yangının büyümesiyle ortama dolan karbonmoksit gazı yüzlerce canımızın zehirlenmesine ve canlarını kaybetmelerine neden oldu.

İlk günden beri “kazanın nedeni trafo patlaması” deniyordu, fakat şirket sahibi yaptığı açıklamada kazanın nedeninin kömür kızışması olduğunu, bu arada varolduğu söylenen yaşam odasının olmadığı da ortaya çıktı. Soma Holding Patronu Alp Gürkan servetini kazandığı maden ocaklarının can güvenliğini sağlayacak yaşam odaları için paraya kıyamamıştı, ama o Cehennem çukurunda çalıştırdığı insanların sırtından kazandığı paralarla  İstanbul Maslak’ta 80 katlı bir plaza dikmişti.

ÖZELLEŞTİRMELERİ SORGULAMAK İDEOLOJİK DEĞERLENDİRME DEĞİLDİR

 
Bitmedi.. Maden kazalarının özelleştirmeler sonrasında çoğaldığından söz ettiğimiz için bizi ideolojik değerlendirme yapmakla suçlayan dostların dikkatine sunmak isteriz; bunca canın can güvenliğini sağlayacak yaşam odaları için paraya kıyamayan, kaza sırasında ocaklarda kaç kişinin bulunduğunu bilmeyen Soma Holding Patronu, Soma’daki Cehennem çukurundan son üç yılda 826 milyon lira kazandığı halde, 2012’de kar açıklamamış, kurumlar vergisi ödememiş.
Bitmedi..
Alp Gürkan’ın, 80 katlı plaza inşaatı için 17 milyon TL aktardığı iki şirketin İngiltere’de bir çiftlik evi adresine kayıtlı offshore firmalar olduğu da ortaya çıktı. Özelleştirmeleri sorgulamamızı ideolojik değerlendirme olarak niteleyenlere somak gerekmez mi: kömürü devletten çok ucuza malettiğini belirten Soma Holding’in bu ucuz maliyeti, devlete ve millete ne kazandırmıştır? Küreselleşme rüzgarlarının uygulaması olan özelleştirmelerin küresel bir soyguna dönüştüğünü görebilmek için daha kaç felaket yaşamamız gerekiyor?

Facianın ancak dördüncü günü ortaya çıkan şirket sahibi Alp Gürkan faciada ihmalleri olmadığını savundu. Daha fazla kar edememekten yakınan maden sahibi daha önce sözünü ettiği yaşam odalarının 3-4 ayda tamamlanacağını söyledi. Peki, ama Soma’daki ölüm çukurundan kazandığı trilyonlarla İstanbul’da 80 katlı plaza diken şirket sahibinin plazadan önce yaşam odalarını yapmasını gerekmez miydi?

“TAKDİR, TEDBİR YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ ORTADAN KALDIRMAZ”


Facianın nedeni açıklanırken Allah’ın takdirine sığınıldı. Dünya Sendikalar Birliği Başkanı Yorgo Mavrikos, “Çok maden faciası gördüm, ama yöneticilerin bir faciayı takdiri ilahi olarak açıklamalarına ilk kez tanık oluyorum” dedi.
Diyanet  İşleri Başkanı Mehmet Görmez de, “Takdir, insanın tedbir yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz” diyor. Bu sözü çerçeveletip Soma Holding Yönetim Kurulu salonuna asmak acaba bundan sonra
Soma faciasının çok daha derin gerçekleri var. Küreselleşme rüzgalarının ülkemizin ve insanlarımızın kaderini nasıl, ne yönde etkilediğini ve etkileyeceğini artık masaya yatırmanın zamanı yaşayabileceğimiz maden kazalarını önleyebilir mi?

SOMA FACİASININ ÇOK BAŞKA BOYUTLARI DA VAR


Soma faciasının çok başka boyutları da var. Onları da tek tek ele alacağız.