Geçtiğimiz günlerde yapay zeka Sophia ülkemize geldi ve belirli kitlelerce büyük ilgiyle karşılandı.

Dünyada bazı ülkelerde vatandaşlığı bulunan Sophia ya katıldığı bu sene beşincisi düzenlenen Marketing Meetup etkinliğinde çeşitli sorular soruldu.

Sorulardan bir tanesi "Robotlar işlerimizi elimizden alacak mı?'  oldu ve sophia’nın verdiği cevap herkesi onun zekasına hayran bıraktı.

Nihayetinde birilerini işe alma kararını veren robotlar değil müdürleriniz. Kimse işinizi çalmıyor. Yöneticiler karar veriyor kimin işe alınacağına. Kızacaksanız onlara kızın. Ama insanların işleriyle tanımlanmaması gerektiğini düşünüyorum.

Adil dağıtılırsa, bu dünyada herkes için yeterli kaynak var. Yapay zeka sadece insanların işlerini kolaylaştıracak." 

Marketing Meetup dan sonra Sophia 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı da kutladı. Peki ayrıntılı incelerek Sophia aslında kim?

Sophia, Japon ve ABD’nin ortak kuruluşu Hanson Robotics ve Hiroshi Ishiguro Laboratuvarı tarafından 2015 yılının nisan ayında ilk kez etkinleştirildi.  

Dr. David Hanson önderliğindeki mühendisler ve tasarımcıların geliştirdiği robot Sophia’nın yüzü, Hanson'ın eşi ve İngiliz oyuncu Audrey Hepburn'den esinlenilerek oluşturuldu.

62'den fazla yüz hareketiyle duyguları taklit edebilen Sophia'nın cildi, patentlenmiş silikondan yapıldı.

Gözlerinde bulunan ve bilgisayar algoritmalarıyla uyumlu çalışan kameralar sayesinde Sophia, karşısındaki yüzleri izleyebiliyor ve göz kontağı kurarak kişileri tanıyabiliyor.