Merhabalar,

BÖREKLER;tepsilerde ihtişamıyla fırından çıkar çıkmaz sofraların baş köşesinde yerini alır.Günümüz de hanımların zaman problemi nedeniyle genellikle hazır yufkalar tercih edilse de el açması börekler tabi ki en sevilenidir.Marketlerde satılanlardan daha ziyade mahalle aralarında hala var olan yufkacılardan alınan incecik ve koskocaman mis gibi yufkalar ile de damak zevkimize uygun bir tepsi böreği hazırlıyarak pişirmemiz mümkün.İç malzemesi tercihinize kalmış yada mutfak dolabınızda olan bir malzeme de seçebilirsiniz.

Sodalı hazırlıyacağımız böreğimize içinin ıslaklığı nedeniyle bir bakıma yalancı ''su böreği de ''diyebiliriz.Ağır ve uzun süreli bir pişirme de yaparsanız böreğiniz çok lezzetli olacaktır.Buyrun tarifimize:

MALZEMELER:

6 ad yufka

125 ge eritilmiş tereyağ

3 ad yumurta (1nin sarısı üzeri için ayrılacak)

2 dolu yemek kaşığı zeytinyağ

4 dolu yemek kaşığı yoğurt

2 yemek kaşığı yoğurt suyu

1 şişe maden suyu

İÇ HARCI:

Beyaz peynir + maydanoz karışımı

YAPILIŞI:

Yumurtalar,eritilmiş yağ,zeytinyağ,yoğurt ve yoğurt suyunu bir kase içerisinde karıştırın.

4,5 yufkayı bu sosa batırarak fırın tepsinize yerleştirin.

Üzerine beyaz peynir ve maydanoz karışımını eşit şekilde yerleştirin.

Kalan yufkaları da yarım olan hariç aynı şekilde sosa batırarak üzerine kapatın.

Yarım yufka ile böreğin üzerini güzelce örtün.

Maden suyunu açmadan önce sallayın ve kapağını açarak şişenin ağız kısmını parmağınız ile bastırarak böreğin üzerine püskürtün.

Maden suyu köpürerek böreğin üzerinde dolaşsın.

Yarım saat buzdolabında bekletin maden suyu böreğe iyice geçsin.

Daha sonra ayırdığınız yumurta sarısı sürün ve isteğe bağlı olarak susam yada çörek otu serpebilirsiniz.

175 derece de ısıtılmış fırında nar gibi kızarana kadar pişirin.

Fırından çıkardığınız da üzerinin çıtır olmasını istiyorsanız üzeri açık olarak ılınmaya bırakın ,eğer yumuşak bir börek istiyorsanız fırından çıkarınca böreğin üzerini nemli bir mutfak havlusu ile örterek ılık hale getirin ve dilimleyin.

Hepinize afiyet olsun.

Sevgiyle...