SIRT AĞRISI, GELİŞEN TEKNOLOJİ VE MODERN HAYATLA BİRLİKTE,  TOPLUMDA GÖRÜLME SIKLIĞI GİDEREK  ARTAN ÖNEMLİ BİR SAĞLIK PROBLEMİDİR .

 

FİZİKSEL VE EKONOMİK SONUÇLARI YANINDA ÖNEMLİ RUHSAL VE SOSYAL PROBLEMLERİ DE BERABERİNDE GETİRİYOR.  MEDICANA BEYLİKDÜZÜ HASTANESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON UZMANI DR. AYNUR METİN TERZİBAŞIOĞLU SIRT AĞRILARINDAN KORUNMA YÖNTEMLERİNİ ANLATTI.

 

Günümüzde gelişen teknoloji ve modern hayatla birlikte hareketsiz yaşam ve  çok çeşitli hastalık durumları sırt ağrısına neden olabilir.

 

Modern çağın en sık rastlanan rahatsızlıklarından biri olan sırt ağrılarında yanlış oturma, duruş bozukluğu, hareketsizlik veya ağır kaldırma gibi mekanik etkenler  yanında sosyal etkenler de sorumludur

 

Sırt ağrısıyla başvuran hastada iyi bir hikaye, ağrı sorgulaması yanında hastanın öz ve soygeçmişi de ayrıntılı olarak sorgulanmalıdır. Fiziksel (makro veya mikro) ve psişik travma olup olmadığı çok iyi araştırılmalıdır.

 

Sırt ağrılarının önemli bir bölümünü servikal(boyun)  bölgeye ait kas-iskelet sistemi problemleri oluşturur. Bu nedenle sırt ağrısı yakınması ile gelen bir hastada özellikle boyun  bölgesi  kas-iskelet sistem muayenesi çok dikkatli yapılmalı, bu bölgeden yansıyan veya yayılan ağrılar ayrıntılı şekilde değerlendirilmelidir.

 

Bu hastalarda sistemik muayene de ihmal edilmemeli, sırt bölgesinin yansıyan ağrılar için elverişli bir bölge olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.

 

Klinik değerlendirmede hastanın postürü(duruşu) çok dikkatli incelenmelidir. Omurga boyun, sırt ve bel olarak  bir bütün olarak değerlendirilmeli, radyolojik incelemeler ve gerekli laboratuvar testlerle tanı desteklenmelidir.

 

Mekanik kaynaklı sırt ağrılarının en önemli nedeni uzun süre hareketsiz kalmadır. Bu durum, omurgaya  destek olan sırt kaslarını  tembelleştirip duruş bozukluğuna ve istenmeyen  kasılmalara neden olur. Omurlar arasındaki tamponlar sadece düzenli kasılma ve gevşeme sayesinde doku sıvısıyla beslenir. Sürekli oturma sonucunda bu tamponların beslenmesi bozulur, bunu önlemek için de hareket etmek gerekir. Ev içinde yapılan işler sırasında yanlış kaldırma, çekme  hareketleri, stres, korku gibi etkenler ve işyerinde veya günlük hayatta sosyal iletişim sorunları da sırt ağrılarına yol açabilir. Özellikle modern çağ  kadınları iş kadını, ev kadını olarak sosyo-ekonomik yük altında olup sırt ağrılarına daha çok adaydır.

 

İşte size sırt ağrısından korunmak için bazı öneriler;

 

Alışkanlıklarınızı değiştirin!

 

Hareketsizlik sırt ağrısına yol açıyor. Bu yüzden artık tembelliğe bir son verip , günlük alışkanlıklarınızı değiştirmenin zamanı geldi. Örneğin ritmik hareketler, sırt üstü yüzme, pilates  veya yürüyüş  gibi spor türleri, sırt ağrınızı kabus olmaktan çıkarabilir. Sporun dışında sık sık ayağa kalkmak (örneğin telefonda konuşurken) ve kasları harekete geçirmek (örneğin karnınızı içeri çekin veya ayaklarınızı yere iyice bastırın) de iyi bir çözüm. Ayrıca müzik dinlemek, yoga yapmak veya yürüyüş gibi stres önleyici alternatifler de sırt ağrılarına iyi gelmektedir

 

Doğru oturun!

 

İşini sürekli oturarak yapanlar sırt ağrılarına daha çok maruz kalıyor. Bunu önlemek için iş sırasında  mümkün olduğunca oturuş şeklinizi değiştirebilir veya  sırtınızı bir yastıkla destekleyebilirsiniz. Oturduğunuz masa ve sandalyenin yanı sıra, kullandığınız bilgisayar ekranı ve faresi de sırtı olumsuz etkileyebilir. İşyerinizde masa sandalyenizi doğru pozisyona getirin.İşyerinizin ergonomisine dikkat ederek sırt ağrısından kurtulabilirsiniz.

 

Doğru kaldırma ve taşıma yöntemi!

 

Herhangi bir yük kaldırırken ve taşırken  sırt ağrısından kaçınmak için aşağıdaki kurallara dikkat edin:

• Yerden bir şey alırken asla eğilmeyin. Her zaman diz çökün ve öyle kaldırın. Yere bırakırken de aynısını yapın.

• Çok ağır yükleri birden değil, parti parti taşıyın.

• Taşıdıklarınızı hep vücudunuza yakın tutun ve belinizle kesinlikle desteklemeyin.

• Tek taraflı taşımaktan kaçının. Mümkünse yükü iki elinizle taşıyarak dengeleyin.

 

Ev işleri yaparken dikkat edeceğiniz noktalar:

• Sık kullandığınız tabak çanağı, dolaplarınızın size uygun  raflarına yerleştirin.

• Mutfak aletlerini mümkün olduğunca göz hizanızda bulundurun. Böylece sürekli eğilmekten kaçınmış olursunuz.

• Yeni mutfak yaptıranların  lavabo, buzdolabı, dolap gibi eşyaların yerinin rahat ve kullanılır olmasına dikkat etmeleri gerekir.

Ayrıca ütü yaparken, cam silme sırasında ve süpürme işi gibi ev işleri yaparken de  yukarıdaki kuralları  aklınızdan çıkarmayın.

 

Sırt ağrısı yapan birçok romatizmal hastalık da vardır. Bunlar, omurga kireçlenmeleri, iltihaplı romatizmalar ve kas romatizmalarıdır. Menapoza giren kadınlarda görülen sırt ağrılarında, kemik erimesine bağlı omurgada görülen kırıklara karşı dikkatli olunmalı ve vakit  geçirmeden bir uzmana danışılmalıdır.

 

İşte size sırt ağrınızı kabus olmaktan çıkaracak altın kurallar;

 

1. Hareket edin.

2. Sırtınızı dik tutun.

3. Otururken mümkün olduğunca pozisyon değiştirin.

4. Eğilirken diz çökün.

5. Çok yük kaldırmayın ve vücudunuza yakın tutun.

6. Çevrenizle barışık olun ve stresten uzak durun.

7. Duygusal yapınızı gerçek yaşamınızın önünde tutmayın.

8. Uzun süreli geçmeyen ve özellikle gece devam eden ağrılarda hemen bir uzman doktora başvurun.