Geride bıraktığımız haftanın olayı, Türk futbolunun en büyük yıldızlarından olan biri Arda Turan’ın Barcelona serüvenine bir nokta koyup, Medipol Başakşehir’e gelmesiydi. Bir yılı opsiyonlu olmak üzere 2.5 yıllığına Turuncu Mavili formayı giyecek olan Arda, sezonun ilk yarısını lider tamamlayan Medipol Başakşehir’in başarısı, kimbilir belki de tabuları yıkacak olası bir şampiyonluk için ter dökecek. Buradan ona ve takımına ve de bu hafta sonunda start alacak olan liglerimizdeki tüm takımlarımıza başarılar diliyorum.

Futboldu, ligdi derken, bu sihirli oyunun tartışmasız en önemli faktörlerinden, hatta kesinlikle olmazsa olmazı taraftara dair yapılan bir araştırmaya göz atalım diyorum.

Şöyle, yoğun ve de dinamik bir seyirci topluluğu önünde oynanan futbol, kelimenin tam anlamıyla balından yenmez değil mi?

Özellikle, geçtiğimiz yıl tribünlerden ayağını gözle görülür bir biçimde çeken futbol seyircisi, bu yıl itibarıyla tribüne geri döndü ve ‘12. adam’ olarak takımlarının arkasındaki yerini aldı.

Dilerseniz bu anlamda biraz rakamların diline göz atalım. 2017 - 2018 sezonunun ilk yarısında Süper lig seyirci ortalaması yüzde 44 oranında artış göstererek haftalık maç başına 12 bin 639 kişiye ulaştı. Geçen yıl Lig’de aynı döneme bakıldığında ise bu sayının 8 bin 804 olduğu görüldü.

Süper Lig’in ilk yarı analizine baktığımızda 11 Ağustos’ta başlayıp, 17. hafta mücadelelerinin bitimine dek oynanan maçlara göre, dokuz seyircisiz maç olduğu da hesaba katıldığında, maç başına seyirci ortalaması 13 bin 429 olarak kayıtlara geçti. 

Bu sezon en çok seyircisiz karşılaşmaya çıkan ekip beş maçla Atiker Konyaspor olurken, Göztepe iki, Beşiktaş ve Evkur Yeni Malatyaspor da birer seyircisiz maçla Konyaspor’u takip eden kulüpler oldu.

Sezonun ilk yarısındaki 17 haftalık bilet satış rakamları incelendiğinde ise geçtiğimiz sezonun ilk yarısında 581 bin 870 olan sayının bu yıl 159 bin 209 adet artarak 741 bin 79’a ulaştığı görüldü. Seyircinin en çok gittiği maçlar arasında ilk sırada, 49 bin 971 kişi ile Galatasaray - Fenerbahçe derbisi yer alırken, ilk yarının en çok seyirci çeken ikinci mücadelesi de 45 bin 809 kişi ile Galatasaray - Göztepe karşılaşması oldu.

Dört büyük takımın güncel Passolig Kart sayısı anlamında ilk sırada 645 bin 950 ile Galatasaray’ın yer aldığı görüldü. Galatasaray’ı 620 bin 298 Passolig Kart ile Fenerbahçe takip etti. 592 bin 290 Passolig Kart ile Beşiktaş üçüncülüğü, 195 bin 125 Passolig Kart ile de Trabzonspor dördüncülüğü elinde bulundurdu. Passolig kart sayısında dördüncü sırada yer alan Trabzonspor, sezonun başında 95 bin 256 olan kart sayısını 195 bin 58’e çıkararak kart sayısını en çok artıran kulüp oldu.

Dilerim, sezonun ikinci yarısında da bu ivme devam eder ve futbolun asal unsuru olan seyirci ait olduğu yerde varlığını sürdürür.

Kalın sağlıcakla...