4. Uluslararası Tokat Kültür ve Sanat Günleri 22 – 25 Eylül 2016 Tarihleri arasında 16 Ülkeden katılan şair yazar ve ressam konukları ile gerçekleşmiştir. 
TRT tarafından da yayınlanan etkinlik Tokat Merkez, Niksar ve Almus İlçeleri ile Çevreli beldelerinde yapılmıştır. 
35 şair ve yazarın konuk edildiği Tokat İlimizde, etkinlik bünyesinde 3 Uluslararası Şiir Şöleni ile bir tane Uluslararası Aşıklar Şöleni ve Tokat Fotoğrafçılar Derneği üyelerine ait Tokat Resimlerinden oluşan bir fotoğraf sergisi, Yunanistan'dan bir ressam dostumuza ait resim sergisi gerçekleştirilmiştir. 
Uluslararası Tokat Kültür ve Sanat Günlerine katılan ülkeler arasında Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan’ın da aralarında bulunduğu birçok ülkeden şair, yazar, ressam ve araştırmacı katılmıştır. 
Organizasyonun yapıldığı yerlerden biri olan Tokat’ın Niksar İlçesi’nde düzenlenen Uluslararası Şiir Şöleni vatandaşlardan yoğun ilgi görmüş, 4. Uluslararası Tokat Kültür Sanat Günleri ile ilgili, TRT Avaz da canlı yayında bilgiler verilmiştir. 
Dünya'ya sevgi, barış, birlik ve beraberlik mesajları verilerek, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tokat Valiliği, Tokat Belediye Başkanlığı, Niksar Belediye Başkanlığı, Almus Belediye Başkanlığı ve Çevreli Belediye Başkanlığı ile birlikte gerçekleştirilen  Tokat Kültür Derneği organizasyonunu Tokat  Fotoğrafçılar Derneği ile Kümbet Altında Edebiyat Dergisi tarafından desteklenmiştir. 
Etkinlik Komitesi olarak,
Ünal KAR, Süleyman GÜLER, Ömer faruk AYBEK, Celal ŞAHİN, Hakan GÜVEN, Nagehan KESKİNTAŞ, Fehmi ERTİN, İsmail KILIÇ, İbrahim DİLMAÇ, Alişir DAVİDOV, Fatma Hatun ESEN, Sevil PİRİYEVA KARAMAN, gibi kendi alanlarında başarılı işlere imza atmış olan bir çok isimi sonsuz gayret ve çabalarından dolayı kutlarız. 
Tokat İlinin tanıtımı ve güzelliklerle anılması için son derece önemli olan etkinlik 3 yıl boyunca tekrarlanmakta ve beklenilenin üzerinde bir ilgi ile karşılaşmaktadır. 
Ülkemizin içinde bulunduğu zorlu günleri, birlik ve beraberlik içinde, kardeşlik ve dostluk ile bir bütün olarak, sevginin, hoşgörünün, edebiyatın ve sanatın birleştirici özelliği vurgulanarak, duyguların coştuğu bir etkinlik gerçekleşmiştir. 
Program çerçevesinde son gün yapılan basın toplantısının ardından konuklar ile vedalaşılmış, bir etkinlik daha bu şekilde son bulmuştur.
1. Uluslararası Tokat Kültür Sanat Günlerine katılmış biri olarak izlenimlerimi aşağıda bulunan yazım ile yaplaşmak isterim. 


SEVGİ VE DAYANIŞMA
(1.Uluslararası Tokat Kültür ve Sanat Günleri)
İnsanlık öldü mü? Sorusuna en güzel cevabı geçtiğimiz birkaç gün içinde aldım ve insanlığın ölmediğini, hala birlikten güç, sevginin ise aşamayacağı engel olmadığını gördüm, hele ki bir de insanların sevgi ile birleşerek bir hedef belirlediklerinde önlerinde hiçbir gücün dayanamayacağını da gözlemledim
Geçtiğimiz birkaç gün bizleri rüya âlemine sürükleyerek, yüzümüzde tebessüm oluşturan o güzel insanların, o güzel yüreklerin hala bir yerlerde var olması beni inanılmaz mutlu etti.
19 - 22 Eylül 2013 Tarihleri arasında Tokat Kültür Derneği ve Tokat Kümbet Altında Dergisi tarafından Tokat Valiliği himayesinde gerçekleşmiş olan "1. ULUSLARARASI TOKAT KÜLTÜR SANAT GÜNLERİ" güzel yüreklerin birleşmesi sonucu muhteşem bir güzellikte geçti.
Etkinlik için; Almanya, Azerbaycan, Başkurt Özerk Cumhuriyeti, Bulgaristan, Irak, İsveç, K.K.T.C. Kazakistan, Romanya’dan 11 şair ve yazar ile yurt içinden 10 şair ve yazar konuk olarak katılmış, etkinlik kapsamında bir resim sergisi ile üç şiir şöleni gerçekleştirilmiştir.
İlk kez düzenlenmiş olmasına rağmen mükemmel bir şekilde hazırlanılmış ve tamamen yurt içi ve yurt dışından gelen konukların memnuniyeti, Tokat’ın tarihi ve kültürel tanıtımı amaçlanmış, konukların gidiş anına kadar geçen süreçte en güzel şekilde ağırlanmaya çalışılmıştır.
Geçen süreçte gündüz kültürel faaliyetlere yer verilmiş, Belediye Başkanlığı, Valilik, Pazar Belediye Başkanı, Kültür Müdürlüğü, Esnaf Odaları ve Muharip Gaziler Derneği ziyaretleri gerçekleştirilmiştir, bunun yanı sıra Tokat Müzesi, Şehir Merkezi, gezilerinin ardından Ballıca Mağarası büyük hayranlık yaratmıştır. 
Almus İlçesi’nde kahvaltı ve tekne turundan sonra Çatak Yaylasına çıkılarak güzel saatler geçirilmiş, Çatak sakinlerinin hazırladığı öğlen yemeğinin ardından akşam yapılacak şölen için şehir merkezine dönülmüştür.
Akşamları ise konuklar şiir şöleninde yer almış, tarihi Pir Han, Mahperi Hatun Kervansarayı ve Tokat huzur evinde etkinlikler yapılmış, farklı yerlerden gelen kişilerin kaynaşması sağlanmış güzel dostlukların kurulmasına vesile olmuştur.
Tamamen gönül ve dayanışmanın birleşmesi sonucu ortaya mükemmel bir Kültür ve Sanat Şöleni etkinliği çıkmış, şölene katılanlar memnun bir şekilde Tokat’tan ayrılmıştır. 
Yurt dışı ve yurt içinden katılan misafirlerin Tokat’tan ayrılırken gözyaşlarını tutamadıkları gözlenmiştir. 
Sevgi, birlik ve beraberlik ile el ele, gönül gönüle veren Tokat’lılar bu zor görevin altından en güzel şekilde kalkmasını bilmişler ve herkese örnek alınması gereken bir dayanışma içinde bulunmuşlardır.
Tokat kültürünün ve konukseverliğinin en güzel örneklerini veren duyarlı bürokratlarımıza, maddi manevi desteğini esirgemeyen saygı değer Tokat Halkına, etkinlik boyunca canla başla çalışan tüm arkadaşlara kalbi şükranlarımı sunmaktan onur duyuyorum. 
Sevgi ile yola çıkıldığında, birlik ve dayanışmanın altından kalkamayacağı hiçbir güçlük yoktur. İster, siyah, ister beyaz olsun rengimiz ve dinimiz farklı olsa dahi insani duygularla yola çıkıldığında, önemli olan insanlıksa, her şeyin üstesinden gelineceğine inanıyorum.
Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler ediyorum.
Selam ve saygılarımla