İletişim her türlü duygu ve düşünceyi konuşarak, yazarak, göz teması kurarak, beden dilini kullanarak akla gelen her türlü yol ile kişiden kişiye karşılıklı olarak aktarılmasıdır.

Doğduğumuz andan itibaren etrafımızdaki kişilerle iletişim halindeyiz. İletişim her şeyin özüdür. Bizim bütün dünyayla bağlantımız iletişimle gerçekleşiyor. Adı üstünde zaten bağlantı diyoruz. Bu bağlantıyı iki temel unsur oluşturur. Bunlardan biri değişim ve diğeri ise bilgidir. İletişim değişim süreci içerisinde bilgiyi taşır. Değişim oldukça bilginin şekilleri de değişir. Bizler sadece sohbet ederken iletişim halinde olduğumuzu düşünüyoruz. Mailleşmeyi, sosyal medya kullanmayı hatta el sallamayı bile iletişim zannediyoruz. Tabi ki bunlarda bir iletişim biçimidir fakat gerçek iletişim bildiğimizin dışında çok daha geniş kapsamlıdır.

İlişkilerde çiftlerin mutlu olmasının kaynağını sağlıklı bir iletişim oluşturur. İletişim kurabilen çiftler daha mutlu, güvenli ve huzurlu bir ilişki sürerler. Çünkü ilişkiler her zaman mutlu anlardan oluşmuyor. Aynı zamanda sorunlar ve anlaşmazlıklar da baş gösterebiliyor. Bunların üstesinden gelebilmenin başlıca yolu da doğru iletişim kurabilmekten geçiyor. Bu nedenle eğer ilişkinizde problemler olduğunu düşünüyor ve sorunlarınızı çözemediğinizi fark ediyorsanız büyük bir ihtimalle ilişkinizde iletişim sorunları yaşanıyor demektir.

İki ayrı yaradılışta, iki ayrı kişilikte, iki ayrı özellikte, iki ayrı insanın bir ilişkiyi yürütebilmesi aslında hiç kolay değil. Zaten birbirinin aynı olan insanların ilişkisi çok uzun sürmez. Çünkü aşk aslında kişinin kendinde yer alan eksikleri başkasında tamamlama arzusudur. Bu nedenle birbirinden farklı olan kişilerin birbirine aşık olma olasılığı oldukça yüksektir. Aşk ilişkiye döndüğünde bu farklı kişilikler başta bocalama yaşayabilir ama birbirlerine üstünlüklerini kabul ettirmek yerine farklılıklarını kabul edip birbirlerine anlayış gösterirlerse gül gibi geçinip giderler. Tabii ilişki içinde çatışmalar, tartışmalar ve kavgalar mutlaka gündeme gelecektir. Bunları iyi yönetebilirseniz çok renkli, heyecanlı ve tekdüze olmayan bir ilişkiye sahip olursunuz. Ama her tartışmadan sonra ayrılık cümlelerini kullanıyorsanız ve tabiri caizse birbirinizle sidik yarıştırıyorsanız geçmiş olsun! ilişkiniz henüz bitmediyse bile kısa süre sonra tarihe karışacaktır. Mutlu birlikteliklerin kolay kurulmadığını da aklınızdan çıkarmayın. İlişkinizde her şeyi doğru iletişimi kurarak çözebilirsiniz. İlişkinizi sonlandırmayı düşünmeden önce iletişiminizi güçlendirme alternatiflerini değerlendirin.

Şimdi isterseniz ilişkide adabıyla tartışma nasıl olur? Ona bir göz atalım. 

Ne anlatmak istiyorsanız onu söyleyin...

Çiftler ilişkide bazen sorunlarını birbirlerine doğrudan söylemeyi değil ima etmeyi tercih ederler. Partnerin sorunu söylemeden anlaması gerektiğine inanırlar. Ancak bu düşünce durumu oldukça karmaşık bir hale getirir. Sosyal paylaşım sitelerini ve uygulamalarını kullanmak, birlikte olduğunuz kişi ile iletişim kurmak için harika bir seçenek olabilir. Ancak bunlar aynı zamanda ciddi çatışmalara da neden olabilir. Yanlış anlamalar, söylemek istediğinizden farklı anlaşılma durumu ve kıskançlık kaçınılması gereken aptalca tartışmalara neden olabilir.

Birbirinizi dinlemeyi öğrenin

Dinlemek sorunları çözmenin başlıca yöntemidir. Eğer mutlu olmak istiyorsanız siz de partnerinize odaklanın ve onu dinlemeyi ihmal etmeyin. Her iki taraf aynı anda kendi haklı olduğu noktaları kanıtlamak için birbirini dinlemeden konuşurlar. Durup partnerinizi dinlemenin yenilgiyi kabul etmek gibi düşünülür. İlişkiyi bitiren ve çıkmaza sokan en büyük hatalardan biri birbirini dinlememektir.

Suçlamak yerine Kendinizi İfade Edin

Yapılan en büyük hatalardan biri de karşı tarafı suçlayarak kendimizin ne kadar haklı olduğunu gösterme çabasıdır. Suçlamakla sorunun çözüleceği düşünülür. ''Sen yaptın'', '' Sen bana yalan söylüyorsun'', '' Oysa Sen dilinin yerine... Ben dilini kullanarak da aynı şeyleri söyleyebiliriz. ''Bu şekilde davranınca ben kendimi kötü hissediyorum'' gibi ifadeler karşı tarafın empati kurmasına yardımcı olur. Ona hislerinizi anlatmayı deneyin daha etkili olduğunu göreceksiniz.

Tartışmalardan Kaçının

İki farklı düşünce birbirini kendi tarafına çekmeye çalışınca tartışma gittikçe uzuyor. Tartışırken birbirinize ayrı siperlerde mevzilenmiş düşmanlar gibi saldırmamalısınız. Suçlamalar, tehditler, kişiliğe yönelik saldırılar, aşağılamalar, hakaretler, küfürler, yüksek sesle ve alaycı tonda konuşmalar genellikle ilişkinizi bitme noktasına götürür. Hayatınızı büyük ölçüde etkileyecek bir durum söz konusu değilse kimsenin fikrini değiştirmeye çalışmayın. Kendinizi de partnerinizi de yıpratmayın. Onun yerine, herkes kendi fikriyle mutlu olabilir.

Beden Dilini Kullanın.

Beden dili aslında duygularımızın dilidir. Duygularımızı karşı tarafa belli etmemeye çalışsak bile bunu başarması çok zordur. Beden, duygu ve düşünceler aynı anda birbirine yansır. Korktuğumuz da gözler açılır ve nefes alış verişimiz değişir, heyecanlanıp üzüldüğümüzde ise mimiklerimiz ve beden dilimizden hemen anlaşılır. Hangi duygu halindeysek beden otomatik olarak o yüz ifadesine bürünür. 

Washington'da ki Body Language Institute’nin (Beden dili okuma enstitüsü) baş eğitmeni Blanca Jimenez Cobb ilişkileri sözlerin değil, haraketlerin tanımladığı konusunda sık sık uyarıyor. Düşünsenize yüzünüz de hiç ifade olamadan sevgilinize '' Seni seviyorum'' dediniz. Sizce sevgiliniz size inanır mıydı? 

Bilinçaltın da ise olay daha farklı. Bilinçaltı gördüklerini olumlu algıladığı sürece her şey yolunda sinyalini verir ve endişe edecek bir şey olmadığını anlar ve rahatlarız.

Bu nedenle; kendi sakinliğinizi de koruyarak tartışma süresince vücut dilinizle partnerinize olumlu sinyaller göndererek onun da sakinleşmesini sağlayabilirsiniz.

Sevgi dolu iletişimler.