Kendinizi tanıtır mısınız?

Şengül Korkut. Ardahanlıyım İstanbul’da büyüdüm. Malatya’da aile kurdum. Burda yaşıyorum.. Mesleğimi icra ediyorum.İlkokul öğretmeniyim.

İnönü Üniversitesiyle bağlantınız nedir?

 
İnönü Üniversitesinde Sosyal Bilgiler Bölümünde yüksek lisansa devam ediyorum. Bilimsel araştırmalarım ve tez konum , Üstün Zekalı Öğrenciler üzerinedir .Çünkü 14 yıldır üstün zekalıların eğitimiyle ilgileniyorum ve uygulamalarım bu yöndedir.

Türkülerle tanınıyorsunuz. Televizyonlarda program sundunuz. Çalıp söylüyorsunuz?
Nasıl başladınız?


Malatya’da  belli bir dönem bir televizyona türkü programları hazırlayıp sundum.. O dönem Malatya Valiliğinin tüm sunumlarında görev aldım. Ünlü  sanatçı dostlarımızla büyük organizasyonlarda yaptım ve türkü içerikli konserler organize ettim. Kendim de  2008 ‘de ki  Arguvan Türkü Festivalinde sahne aldım. Ardından Doğanşehir, Balyan Konserinde sahne aldım,  sunumunu gerçekleştirdim. Malatya Müzisyen Eğitimcileri Derneği MESD adına bir dostluk  konseri çalışmasında yer aldım. Malatya - Elazığ Türküleri üzerine üç aylık bir eğitim sonunda konserimizi gerçekleştirdik. Bu konseri de sundum ve koroda yer aldım.

Ne zamandan beri bağlama çalıyorsunuz?

Bağlamayla yaklaşık 1996’dan beri…20 yıl amatör olarak ilgileniyorum.

Türkü geçmişiniz aileden midir?

Evet.Ailemde türkü söyleyen aşık ozan bir dayım ve kuzenlerim var.

Doğa dernekleriyle çalışmalarınız ne durumda?

Doğa bizim çok kıymetli yaşamımızı sağlıklı sürdüreceğimiz alanımız. Çok değerli.Sürdürülebilir bir yaşam için ne gerekiyorsa destekliyorum ve bunun için çalışıyorum.TEMA Vakfının aktif gönüllü üyesiyim .Malatya Yavru TEMA Koordinatörlüğünü gönüllü olarak yürütüyoum. İlimizide  Ekolojik okur yazar öğretmen eğitimlerinden sorumluyum. Bu alanda makale ve çalışmalarım var.

Fotoğrafçılıkla ilginiz nedir?

Fotoğraf benim çocukluktan beri ilgi alanımı oluşturuyor hatta orta ve lise eğitimimi fotoğrafçılık yaparak tamamladım. MAFSAD yani Malatya Fotoğraf ve Sinema Sanatçıları Derneği Yönetimindeyim. Çalışmalarımı buradan devam ettiriyorum.
Bu konuda alanım Sosyal Bilgiler Öğretmenliği olunca tarih ve coğrafya ilgi alanımızı oluşturuyor. MAFSAD olarak Levent Vadisini tanıtmak amacıyla bir proje yapmıştık. Geçen yıl birincisi olan Levent Vadisinde “Uluslar Arası Fotokampımızı ”  gerçekleştirdik.. Farklı ülkelerden ünlü fotoğrafçıları bu projede görev almaları ve eğitim vermeleri için ilimize davet ettik. Katılım  istediğimizin çok üstünde oldu. Çok güzel bir proje gerçekleştirdik. Bende Ekolojik okur yazarlık ve Türk Hava Kurumu Model Uçak atölyelerinde  görev aldım. Amacım toplumsal eğitim, farkındalık ve kültür birliği sağlamaktır. Ayrıca doğasıyla güzellikleri saklayan Malatya’mızı tanıtmak gibi de bir amacımız var.

Model Uçak ile ilginiz nedir?

Ben Türk Hava Kurumunun model uçak öğretmen eğitimlerini  Eskişehir İnönü Kampında aldım. Model Uçak Öğretmeniyim. Malatya’ da ilgilenenlere şube başkanımız Halit Barlak  rehberliğinde eğitimler  veriyoruz. Türk Hava Kurumunun Şubesi ilimizde mevcuttur buraya gelip kurslardan yararlanmak istediğinizi bildirmeniz yeterlidir.Yaş sınırı 10 yaş üstüdür.Maket bıçağıyla çalışmalar daha küçük yaşlarda riskli olabiliyor Ancak meslek ayrımı yok. Her dalda her alanda insan başvurabilir.
Bu tür çalışmaları eğitim anlamında çok önemsiyorum. Özellikle çoçuklarımız bu eğitimleri almalarını  ve sanal ortamlar yerine yerine bu tarz çalışmalarla zaman geçirmelerini istiyorum. Malatya’lıların çoluk çocuk genç yaşlı demeden  7’den 77’ye bisiklet kullanmalarını ve bunu bir spor olarak yapmalarını desteklemek için Malatya Bisikletçiler Topluluğuyla, Malatya Dağcılık Federasyonuyla sık sık doğa gezileri ve etkinlikleri kapsamında TEMA Vakfı gönüllüleri olarak ortak çalışmalar düzenliyoruz. Bisiklet kullanımını yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Kömür,petrol,benzin ve  egzos ile kirlenen havayı temizleyici faaliyetlere katılımı önemsiyoruz. Yaşamın kaynağı olan  hava ,su ve toprak temizliği herkes için önemlidir.

Malatya Aslantepe Düşünce Merkezi (ASDUM) dan bahseder misiniz?

Bu derneğe ben  sonradan katıldım. Arkadaşlarımız altyapısını hazırlamışlardı , kuruluşunu 2015 te akademisyen gerçekleştirdik. Aslantepe Düşünce Merkezi  bir düşünce kuruluşudur. Son zamanlarda içişleri bakanlığına bir  proje yaptık. Kadına Şiddetin  Erkek Odaklı Çözümleri Üzerine Sosyolog ve Psikolog arkadaşlarımın araştırma yaptığı bir çalışmadır bu projenin içeriği. İçişleri Bakanlığına  sunduğumuz ve üzerinde titizlikle çalıştığımız çok iyi bir projeydi bu. Yeni Projeler üzerinde de çalışmaya devam ediyoruz.
 
Şengül Hanım son olarak belirtmek istediğiniz bir şey var mıdır?

Nobel ödüllü profesörümüz Aziz Sancar’ın dediği gibi: Atatürk’e ve onun kurduğu Cumhuriyet’e minnet borcum var. Bende bir kadın olarak evden çıkabiliyorsam toplum içinde bu çalışmalarımı yapabiliyorsam bunu Mustafa Kemal Atatürk’e sayesinde yapabiliyorum. Türkiye’nin uluslar arası başarılarda yerini alabilmesi için eğitime gereken önemi vermemiz gerekmektedir. Bunun içinde eğitim politikalarını doğru bir şekilde oluşturmamız ve uygulamamız kaçınılmazdır aksini düşünmek bile istemiyorum.


Medya Dünyası


Deniz Ölgün Jüri Oldu!


Narlıdere Belediyesi geçtiğimiz günlerde çok özel bir etkinlik gerçekleştirdi. Narlıdere Gençlik ve Çiçek festivalinde çiçekler şehitler için hazırlandı. Etkinliğe Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur ve Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce’de katıldı. Başarılı ve güzel haberci Deniz Ölgün’de bu özel etkinlikte geleneksel çiçek yarışmasının jürisi olarak yer aldı. Deniz Ölgün renkli etkinlikte çiçekleri bizzat incelerken şıklığı ve güzelliğiyle de dikkat çekti.

Güzel Spikerin Müzik Yeteneği!


Güzel spiker Aslı Eren farklı yetenekleriyle de dikkat çekiyor. Aslı Eren spikerliğin yanı sıra müzikte de çok özel yeteneklere sahip. Bugüne kadar 40 küsür şarkı sözü ve bestesi bulunan Aslı Eren ilerleyen günlerde bu şarkıları gün yüzüne çıkarmayı düşünüyor. Sözlerinde soyut imgelerin esrarengiz yolculuğu dikkat çeken Aslı Eren’in şarkı sözlerinde de beliren bir şiir yeteneği söz konusu. Aslı Eren’in şarkı sözlerinde ve şiirlerinde annesinin vefatının izleri de görülüyor. Aslı Eren’in özellikle seferi ve saklambaç gibi şarkıları çokça ses getirecek gibi görünüyor. İşte güzel spikerin Seferi şarkısının sözleri :

Seferi


Gürültülü Sessiz kalabalıklar koydum adımızı ,
İçimizde kör şeytanlar bağırırken ,
İnancımız susturdu belki de sesimizi ,
Seferi olmak zordur bu hayatta ,
Her gittiğin yerde paslanmış tozlu hatıralar.
Başka hayatlar uğruna harcanan , işe yaramayan boş hayatlar.
Uyar bazen kör şeytana , boğar seni seferi ,
Dün nerdeydin , kim kurtardın söyle gerçeği ?
Bugün nerdesin , yarın var mı söyle seferi
Hey seferi dön artık , yeter yani , uyma şeytana
Şaşırtma artık benliğini, seferi…

Deryaca’da Tennure!


Deryaca programı sunucusu Derya Uğur Kanal V’de geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin tek kadın tennure dansçısı Tennure Jale Elif 'ı konuk aldı. Mısır semahi dansının sergilendiği programda Derya Uğur kişisel gelişim uzmanı kimliği ile "Etkin dinleme " konusunda bir sunum yaptı. Lebi Derya köşesinde Astrolog Derya haftalık burç yorumları ve burçlara göre meslek seçimleri hakkında bilgi verdi.Dolu geçen program özellikle Tennure dansı ile renkli bir hal aldı. Derya Uğur şıklığı ve güzelliğiyle de dikkat çekti.

Asiye Yıldırım ile Tarım Dünyası


Geçtiğimiz zaman diliminde de röportaj gerçekleştirdiğimiz Asiye Yıldırım’a şu an neler yaptığını sorduk işte Asiye Yıldırım’ın ağzından son çalışmaları..”Kırmızı Türk okurları ile ilk buluştuğumda ekran yolculuğum henüz çok yeni idi.
Doğrusu o günden bugüne bir hayli yol aldık. 5 yıl önceki röportajımızda daha çok neler yapmak istediğimden bahsetmiştim. Şimdi ne kadar yol aldığımı ve yeni hedefleri paylaşmak isterim.Tarım gazeteciliğinden söz etmiştim, ülkemizde bu alanda ciddi bir eksiklik olduğundan hareketle Tarım, Gazetecileri, Yazarları ve Yayımcıları Derneğini kurduk (TAGYAD), Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini sürdürüyorum. Geçtiğimiz yıl derneğimiz Uluslararası Tarım Gazetecileri ve Yazarları Federasyonu’na (İFAJ) üye oldu. Artık ülkemizde Tarım Gazeteciliğinin kurumsal bir kimliği var, bunu başaran ekibin bir üyesi olmaktan mutluyum. TRT Anadolu’da yaklaşık 1,5 yıl devam eden programımız kurumun kararı ile 2012 yılı Ağustos ayında maalesef ekrana veda etti. Tarım programı için ekran bulmak oldukça zor. Maalesef televizyonlarımız bu konuya ilgi göstermiyor. Geriye tek seçenek tematik kanallar kalıyor. Onlarda da ciddi anlamda ekonomik sorunlar var. 2014 yılında sıra dışı bir proje ile TARIM TÜRK televizyonunda, hafta içi her gün sabah 06;00’dan 12:00’a canlı yayınlanan “Tarımın Nabzı” adlı programı yaptık. Sıra dışı diyorum çünkü böylesine bir yayın örneğine rastlamadık. Hayati bir konu var “tarım” daha da içselleştirirsek “gıda”. Üretimden tüketime konuşulup, incelenecek o kadar alan var ki ne konu bulmakta ne de konuk bulmakta hiç zorluk yaşamadık. Daha yayına başlar başlamaz sabahın o saatinde telefonlarımız çalıyor. 3 ay sürdürdük ve maalesef ekonomik nedenlerle bitirmek durumunda kaldık.Şuanda TAGYAD ile meşgulüm, bir taraftan kongreleri, fuarları takip ediyorum. Saha ziyaretlerimi bireysel olarak sürdürüyorum.Ekrana dönmeyi elbette çok istiyorum, projelerimiz hazır fakat iyi bir mecra ve sürdürülebilir koşullar belirleyici oluyor.”

Kitap Dünyası


Suriyeli Çocuklardan Mektup Var

Suriyeli çocukların acıları kitaplaştı

Kilis Belediyesi, Kilis’te okuyan Suriyeli çocukların hayatlarına dokunarak onların dünya liderlerine yazdığı mektupları kitaplaştırdı. “Suriyeli Çocuklardan Mektup Var” adlı kitapta bulunan her mektup ayrı bir dram içeriyor.Kilis Belediyesi, Kilis’teki okullarda okuyan Suriyeli çocukların dünya liderleri ve devlet büyüklerine yazdığı mektupları “Suriyeli Çocuklardan Mektup var” adı altında bir kitapta topladı. Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, tarihe not düşecek olan bu mektupların çocukların acılarının dindirilmesinde vesile olmasını diledi.Öğrencilerin duygu dolu mektuplar kaleme aldığını belirten Başkan Kara, “Suriyeli yavrularımız mektuplarda; çektikleri acıları, onları bağrına basan insanımıza duydukları minneti, özgürlük, vatan ve barış özlemlerini dile getirdiler. İnşallah dünya liderleri bu mektupları okurlar ve çocukların bu özlemlerini giderirler. Bizler, yetim bırakılan acılı minik yüreklerin her zaman yanlarında olacağız. Onları kayıp birer nesil olmasına izin vermeyeceğiz” dedi.Suriye'deki durum için çok acil şekilde politik çözüme ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Başkan Kara, “Dünya bunu hatırlamalı, Suriyelilerin çektiği acıları görmeli ve harekete geçmelidir. Kilisliler olarak savaş kıyısındaki atmosfere rağmen, bir lokma ekmeğimizi, bir yudum suyumuzu ve sevgimizi Suriyeli kardeşlerimizle paylaşmaya devam edeceğiz” diye konuştu.Kendi Dramlarını anlattılar “Annem öldü, babamın ayağı kesildi”
Kilis de, Geçici Eğitim Merkezlerinde 7 bin 735, Elbeyli ve Öncüpınar konteynır kentlerde ana sınıfı, ilköğretim, orta ve lise düzeyinde 12 bin, yetim okulunda ise 5-14 yaş arası 405 olmak üzere toplam 20 bin 140 Suriyeli öğrenci bulunuyor. Liderlere hitaben yazdıkları mektuplarda kendi dramlarını ve acılı hikâyelerini yazan Suriyeli Çocuklar, ülkelerine geri dönmek için savaşın durdurulmasını istiyorlar. Kilis Belediyesinin, çıkarttığı Suriyeli Çocuklardan Mektup Var kitabındaki mektuplarda anne-babasını ya da ailesini saldırılarda kaybettiklerini anlatan çocuklar, tarihe de dramlarıyla not düşüyorlar. Hepsi ayrı buruk bir hikâye olan mektuplarda, çocuklar anne ve babasının ölümünü, evlerinin yıkılışını, oyuncaklarının ve eşyalarının enkaz altında kaldığını dile getirdiler.

Kim Kimdir ?


Lale Karaca


Lale Karaca 16 Ağustos’ta İstanbul’da doğdu. İlköğrenim ve lisenin ardından İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünü tercih ederek burayı başarıyla tamamladı. Meslek hayatına Kanal D ve SkyTürk’te yayınlanan Çağatay Yolda programı ile başladı. Ardından pek çok televizyon ve dergide çalıştı. Kurtlar vadisi ve zengin kız fakir oğlan dizilerinde oyunculuk deneyimi oldu. Bir süre Serdar Ortaç’ın Eşi Chloe’nin basın danışmanı ve menajerliği görevini üstlendi. Daha sonra Kanal T’de yayınlanan Magazin Gündemi programının sunucusu oldu. Pek çok özel gecenin sunumunu üstlendi halen çok yönlü olarak çalışmalarını sürdüren Lale Karaca bu mesleğe dair birikimi , tecrübesi , özgün sunumu gibi özelliklerinin yanında pozitif enerjisi , ışıltısı ve güzelliğiyle de dikkat çekmektedir. Tüm bu nitelikleriyle Lale Karaca ismi gelecekte çok daha fazla duyacağımız önemli bir isimdir.