Şeker, şekerkamışından ve şekerpancarından üretilirken, vitamin ve mineral değerleri yok olur.
Günlük basit şeker ihtiyacımız, 2’şer kesme şekerli 4 bardak çay ve 1 şişe meyve suyu içildiğinde rahatlıkla karşılanabilir. Bunun üzerinde tüketildiğinde şişmanlık riski artar. 
Beyaz şeker organizmaya hiçbir yarar sağlamaz. 
Aksine emilmek için mineral tuzlarını kullanır.
Şeker kandaki toksinlerin atılmasını zorlaştırır ve sindirim kapasitesini düşürür. 
Bu da vücut direncinin azalmasını ve çeşitli enfeksiyon rahatsızlıklarına yakalanmasına neden olur. 
Şeker tüketiminin fazla olması zamanla psikolojik ve psişik bağımlılık yaratır. 
KÖTÜ KARBONHİDRATLAR İŞTAHI AÇAR
Basit şekerler, enerjiye çevrilmediklerinde pankreasın normalden daha fazla insülin üretilmesine neden olur. 
Bu insülin fazlalığı da kandaki glikoz miktarını düşürür, daha fazla şeker yeme ihtiyacı doğar. 
Aşırı şeker alımı beyinde serotonin eksikliğine sebep olur.
Şeker az tüketildiğinde de fizyolojik ve psikolojik sorunlara neden olur. 
Az şeker tüketimi kasların erimesine de sebep olur. Bu eksikliği taze sebze, meyveler ve tahıl tüketerek giderebiliriz. 
Bunlar sindirilirken, kendi depolarından mineral kaybı olmaz.  
Kaliteli karbonhidrat için meyve ve sularını tüketmek gerekir. 
Meyveler, meşrubat ve şekerlemelerde bulunan rafine şekerlerden çok daha iyi kasları besler.
Hafifçe işlenmiş hububatlardan olan kepek ekmeği veya kahverengi pirinç, daha fazla işlenmiş olan beyaz ekmek ve beyaz pirince oranla potasyum, lif ve diğer besin öğeleri açısından zengindir.
TATLANDIRICILAR NE KADAR TÜKETİLMELİ?
Şekersiz şekerler; Yapay şekerler diyabeti olan insanlar için bir nimettir. 
Ama son zamanlarda yapılan çalışmalarda kalori alımının azaltılmasında ve şişmanlığın önlenmesinde yararlı oldukları saptanmamıştır. 
Hatta sakarinin iştahı artırma olasılığı bile mevcuttur.
Kilo başına günlük sınır 
2.5 m.gr. sakarin ya da 
40 m.gr aspartam veya 
11 m.gr. doğal tatlandırıcılar olmalıdır.
En kötü 10 gıda: 
Şeker
Şekerleme ve çikolata
Tuz
Kekler ve bisküviler
Abur – cubur 
Şarküteri
Şekerli içecekler
Soslar
Hayvansal yağlar
Krema
Yukarıda sıralamaya baktığımızda şekerlemelerin ne kadar yararlı olup olmadığını sizlerin takdirine bırakıyorum. Aşırı şeker tüketimi kanda trigliserid adı verilen yağları artırıp, kalp rahatsızlıkları riskini yükseltir.
MESAJ: Gün içerisinde performansınızı artırmak için rafine şekerleri azaltın, her yemek sırasında ve ara öğünlerde işlenmemiş karbonhidratları tercih ediniz.