Şu cenaze arabasında giden kim, genç miydi yaşlı mı?… Dün akşam site içinde sağ elinde pompalı silah, sol elinde tabanca ateş eden genç olabilir mi... Kim bilir ama kuvvetle ihtimal…

Dünya planetini bir piramit olarak düşünürsek, herkes o piramidin bir köşesinde yer alırken belli bir amaca yönelik bir hizmet yapıyor. Dr.Bedri Ruhselman’a göre her eylem kocaman bir panoda bir mozaik taşının yerine konulmasından başka bir şey değildir. 

Kâinattaki hiç bir hareket sebep-sonuç zincirinin dışında oluşamaz. Atalet diye bir şey olmadığından ve her şey hareket halinde olduğundan kâinatta her şey birbirine zincirleme bağlıdır. Yaptığımız her şeyin bir sonucu vardır.

Hayat planı hazırlanırken ve buna bağlı olarak ihtiyaç envanteri çıkarılırken birçok noktalar inceden inceye gözden geçirilir. Yaşam planına alınacak maddeler önem sırasına göre tasnif edilir.

Hepimizin bir bütünün parçaları olduğumuz düşünülürse kendi ihtiyacımızı karşılarken bir vazifeyi de yerine getiririz. Yaşam planımızı uygularken yaptığımız fiillerden diğer varlıklar da yararlanır. Yani insan kendisini geliştirirken, başkasının gelişmesine de yardımcı olur.

Bizler görünüşte birbirimizin hayat planlarına müdahale ediyor görünsek de, aslında olayların akışını değiştiremeyiz. Dışsal şartlandırmalar varlığın yaşam planını, içsel gelişimini engelleyemez. Ne yaparsak yapalım planımızın genel hatlarını değiştiremeyiz. Herkes birbirine vasıtadır, hiç kimse kimsenin kaderine müdahale edemez, hayat planındaki bir maddeyi değiştiremez.

Yaşadığımız olayların hangilerinin hayat planımızla ilgili olduğunu anlamamıza pek imkân yoktur. Ancak etrafımızda sürekli planımızla ilgili olaylar gelişir. İlgi göstermediğimiz, bizi cezp etmeyen olaylar ihtiyacımız olmayan olaylardır. Bu hayatımızda neyle meşgulsek, bize en yakın olan tesirler, uyaranlar neyse, sorumluluk sahamızda uygulama zorluğu çektiğimiz olaylar hangileriyse, onlar bizim hayat planımıza dâhildir.

Yaşamda ve kâinatta hiç bir şeyin tesadüf olmadığı gibi, bugün içinde yaşadığımız hayat koşulları ve sahip olduklarımız da tesadüf değildir çünkü tesadüf yoktur sebep ve sonuç vardır.