Saygıdeğer Önce Vatan Gazetesi okurları, bir önce ki yazım da yumurtanın besin değeri ve sağlığımız üzerine olan yararları hakkındaki bilgileri paylaşmıştım. Bugün ki yazımda ise siz değerli okurlarıma, sağlıklı yumurtanın özellikleri hakkında birkaç püf noktasını aktarmak istiyorum. Şöyle ki;


Öncelikle, yumurtayı alacağımız bakkal olsun veya market olsun soğuk sistemli bölümlerde muhafaza ediliyor olup olmamasına özellikle dikkat etmemiz gerekir Ayrıca, çatlak ve kırık yumurtalar satın alınmamalıdır. Çünkü bu yumurtalar çok daha çabuk bozulmakta, ayrıca mikroorganizmaların daha süratle üremelerine neden olurlar. Bizler mikrobiyoloji uygulama laboratuvarlarında, yumurtayı, mikroorganizma üretmek için, besi yeri olarak kullanmaktayız. Yumurtanın kabuğu temiz, düzgün görünüşlü, yeterli kalınlıkta ve az pürüzlü olmalıdır. Yumurta evde buzdolabında ve alınan orijinal karton kutusu içerisinde, yıkanmadan saklanmalıdır. Yıkandığında doğal koruyucu tabakasını kaybeder. Bu nedenle yumurta kullanılacağı zaman yıkanmalıdır. Yumurta buzdolabında güçlü kokusu olan besinlerin yakınında saklanmamalıdır. Çünkü yumurtanın kabuğu gözeneklidir ve yumurta güçlü kokuları emebilmekte, lezzetini değiştirebilmektedir. Yumurtaların, iyi kaliteli olma özelliğini kaybetmemesi için, en fazla 3-4 hafta içerisinde tüketilmesi gerekir. Yumurta ile ilgili birkaç ilginç olduğunu düşündüğüm bilgiyi de paylaşmak istiyorum:

Yumurta kabuğunda 17.000 adet küçük delik bulunmakta olup, buzdolabında bir hafta bekletilmiş yumurta, oda ısısında bir gün bekletilmiş yumurtadan daha taze özelliğe sahiptir. Yumurta uzun süre bekletildiği takdirde su ve karbondioksit kaybı nedeniyle ağırlığı azalmaktadır. Taze ve bayat yumurtaları ağırlığından da test edebilmek mümkündür. Şöyle ki; Yumurta %10 tuzlu suya atılacak olursa taze yumurta dibe çökerken, bayat yumurta tuzlu su yüzeyde kalarak bayat olduğunu gösterir. Taze yumurta kırıldığında yumurta akı ve sarısı tamamıyla yayılmaz ve birbirine karışmaz. Ayrıca yumurta sarısı yüksek bir görüntü sergilemektedir.

Yumurta yiyeceklerin besleyici değerini arttırmada da kullanılabilmektedir. Sebzelerin protein miktarı düşük olduğu için, sebzelere yumurta ilave edilmesi protein, vitamin ve mineral açısından dengeli karışımların oluşmasını sağlayabilmektedir. Ayrıca, yumurta tahıl grubundaki besinler ile tüketildiğinde, Şöyle ki; Makarnaya kırılırsa, börek ve çöreklerde kullanılırsa yiyeceklerimizin protein değerini de artırmış oluruz.

Yumurta akı proteinlerinin form oluşturucu ve bu yolla kabarmayı sağlayıcı özelliği vardır. Bu nedenle kek hazırlamada doğal kabartıcı olarak tercih edilmektedir. Yumurta proteinleri ısı ile katılaştığı için sütlü tatlılarda ve çorbalarda koyulaştırıcı ve kıvam sağlayıcı olarak da sıkça kullanılmaktadır.

Diğer önemli konu, kullanılacak kadar yumurtanın buzdolabından çıkartılmasıdır. Yumurta içeren ve yumurtadan zengin yiyecekler hazırlanması sürelerinin haricinde iki saatten fazla buzdolabının dışında tutulmamalıdır. Yumurta kabuklu olarak pişirildiğinde 4 dakikada beyazı, 12 dakikada tamamı katı kıvama gelmektedir. Yumurta tüketirken, hijyen de çok önemlidir. Şöyle ki; Çiğ yumurtanın hem sindirimi güçtür hem de mikroorganizmaların bulaşma riski fazladır. Yumurtadan en çok Salmonella enfeksiyonu bulaşması söz konusudur. Diğer önemli bir bilgi, çiğ yumurtanın beyazındaki avidin, sarısında bulunan B grubu vitaminlerden biyotini bağlayarak kullanılmasını büyük ölçüde engellemektedir. Pişirme sonucu ile bu olumsuz etki önlenmektedir. Yumurtanın pişirilme süresinin iyi ayarlanması da önemlidir Şayet, yumurta haşlama süresi uzarsa ve yumurta bayatsa sarısında bulunan demir, beyazında yer alan sülfür ile birleşerek yumurta sarısının etrafında yeşil bir halka oluşur. Uzun süre pişirilen yumurtaların sindirimi güçleşmekte ve uygulanan pişirme yöntemine göre B grubu vitaminlerde de önemli kayıplar oluşmaktadır. Gerçekleşebilecek bu kayıpları en aza indirebilmek için, yumurtayı yağda pişirmek yerine, diğer yöntemler ile pişirme tarzı önerilmektedir.

Sofralarımızı her daim süsleyen bu değerli besin kaynağını ihmal etmememiz gerektiğini düşünüyor, sağlıklı, mutlu günler diliyorum.