Saygıdeğer Önce Vatan Gazetesi okurlarım biliyoruz ki kurban ibadeti gerek kişi, gerekse toplum açısından önemli yararlar sağlayan, mali yönü olan, kutsal bir vecibedir. Bu ibadet toplumda sevgi, dayanışma, yardımlaşma ruhunu canlı tutmakta, sosyal adaletin gerçekleşmesine büyük ölçüde katkıda bulunmaktadır. Özellikle et satın alma imkanı bulunmayan veya sınırlı imkanlara sahip mekanlarda daha da önem kazanmaktadır. Ülkemizde kişi başına düşen et tüketimi ancak Kurban Bayramında gelişmiş ülkeler seviyesine çıkabilmektedir.
Ülkemizde son yıllara kadar kurbanlık hayvanların alımı ve satımı, kesimden önce ve sonra muayenesi yasal uygulamalar  kapsamında değildi. Ancak  24.10.2001 tarihinde  Bakanlar Kurulu kararı gereğince Kurban hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca yürütülmesi şartı, ibadet sahibi kişilerin kurban ibadetlerini dini hükümlere, hijyenik şartlara, çevre temizliğine uygun, usul ve esaslar çerçevesinde daha kolay yerine getirmesini sağlamıştır.
Kurbanlık Hayvan alımı ve satımında ve kesim sırasında önem arz eden hususları şöyle sıralayabiliriz:
1-Sağlık raporu veya Menşe şahadetnamesi olmayan
2-Küpesiz ve büyükbaş hayvan kimlik kartı bulunmayan
3-Çok zayıf, kaşektik olan hayvanlar
4-Gebe olan veya yeni doğum yapmış olan hayvanlar
5-Etleri olgunlaşmamış çok genç hayvanlar
6-Kılları karışık ve mat olan hayvanlar
7-Bakışları ve dış görünümü canlı olmayan hayvanlar
8-Ağızda salya, gözde akıntısı bulunan hayvanlar
9-Yüksek ateşi olan, yara, şişlik ve ödemi olan hayvanlar,
10-Cinsiyet organları ve memelerinde akıntı ve pis kokusu olanlar,
11-Çevreye karşı aşırı tepkili veya duyarsız olan hayvanlar kurban olarak satın alınmamalıdır.
Kesim sırasında ise vatandaşlarımızın dikkat edebilecekleri hususları da şöyle sıralamak mümkündür;
1-hayvanlar, kesim yerlerine büyük bir dikkatle ve eziyet edilmeden getirilmelidir.
2-Kesim yerinin hijyenik olması ve temizlik ile dezenfeksiyonunun yapılmış olması gerekmektedir.
3-İç organlar kesim sonrası hemen çıkarılmalı ve güvenli bir yere konulmalıdır.
4-İç organların, özellikle sindirim ve boşaltım organlarının çıkarılması esnasında etlere bir bulaşma olmamalıdır.
5-Tüketilmeyecek kısımlar gelişi güzel etrafa saçılmamalı, torbalara konularak yetkililere teslim edilmelidir.
         Kurban Bayramında görülme sıklığı yaklaşık %30  oranına kadar yükselen Zoonoz hastalıklar ( Hayvanlardan insanlara geçebilen hastalıklar ) büyük önem arz etmektedir. Hayvanlar veya hayvansal kaynaklı gıdalar vasıtasıyla insanlara bakteri, virüs ve paraziter hastalıklar bulaşabilmektedir. Bu hastalıklardan buruselloz ve salmonelloz  insan ve hayvan sağlığını, şarbon, Q humması, para tüberküloz,  trişinelloz,  triasiz, sarılık, kuduz v.s gibi hastalıklar ise, insan sağlığı üzerinde bu günlerde daha büyük risk oluşturabileceğinden daha dikkatli olmamızı gerektirmektedir. Bu tür hastalıklar hayvanlarda herhangi bir semptom (belirti) göstermeden seyredebilmektedir. Ülkemiz dahil, komşu bir çok ülkede çeşitli nedenlerle, özellikle buruselloz, kist hidatid, tüberküloz ve toksoplasmoz gibi hastalıklar insan sağlığını tehdit etmekte ve önemli halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır.
         Diğer önemli bir konu ise denetim açısındandır. “ Hayvan Sağlık Zabıta Kanunu Hükümleri” doğrultusunda hayvanların menşei şahadetnamelerinin (orijin-çıkış belgeleri) incelenip, sağlıklı olup olmadığı, kesim ve denetimlerinin eksiksiz yapılıp yapılmadığı, mutlak surette Veteriner Hekim sağlık raporunun bulunup bulunmadığı büyük önem taşımaktadır. Bu kriterlere haiz olmayan hayvanlar hakkında yasal işlemlerin başlatılması gerekmektedir.
1- Hastalık belirtileri gösteren kişilerin ( yüksek ateş, öksürük, aksırık, kırgınlık, ishal, kusma vs.)  mutlak surette kesim alanına girmemeleri gerekir.
2- Toplu kesim alanlarında kasap, ekipman ve göreli kişilerin  mutlak surette maske, kolluk takmaları ve eldiven, çizme giymeleri, azami hijyen kurallarına uymaları gerekmektedir.
3- Bu kutsal vecibeyi yerine getirecek vatandaşlarımızın bu hastalık belirtilerini taşımamış olması da önemlidir.
4- Bayram süresince hasta kişilerin mümkün mertebe evlerinde dinlenmeleri, bu virüsü gittikleri ortamlara bulaştırmamaları önemlidir.
5- Diğer önemli bir konu ise bazı yörelerimizde geleneksel olarak uygulanan, kurbandan alınan bir parmak kanın alına sürülmesidir. Bu uygulama deriden geçen birçok hastalığın vücuda taşınmasını sağlamakta ve tehlike oluşturabilmektedir. Ayrıca bu konuya ilişkin olarak, kurban ile temasta bulunan kasap vs. kişilerin mutlak surette eldiven, kolluk ve çizme kullanmaları, kesinlikle kesik, yaralı el ve deri ile temasa mahal vermemeleri gerekmektedir.
     Kurban Bayramınızı kutluyor, sevdiklerinizle nice sağlıklı bayramlar geçirmenizi diliyor, saygılar sunuyorum.