Sağlıklı aile ortamında her birey saygı sevgi kabul görür önemsenir. Sağlıklı aile ortamı demek; her bireyin her istediğini yapabildiği bir ortam demek değildir. Her kişi kendi sınır ve sorumluluklarının farkındadır. Sağlıklı aile ortamında her şeye izin yoktur. Aile içinde var olan kurallar değerler sınırlar sorumluluklar birlikte alınan kararlarla tespit edilir ve herkes ayrıcalıksız alınan kararlara uymak durumundadır. Sağlıklı aile ortamı geliştiricidir, özgürleşirken sınır ve sorumluluklarının bilincindedir. Çocuğun hem birey olabildiği özgürleşebildiği alanlar vardır, hem de ait olduğu ailesi vardır ailesine tabidir. Özgür olma tabi olma sınırının farkındadır. Sağlıklı aile ortamında yetişen çocukların marazi davranışları, bağımlılıkları olmaz. Sağlıklı aile ortamında sevgi-disiplin dozu en uygun oranını sohbet ortamında kalınarak bulur.
 

Aile Toplantıları
Haftada en az bir defa yapılan aile toplantılarında gündeme alınan konu görüşülür. Aile içi değerler, aile bireylerinin görev ve sorumlulukları dile gelir. O toplantılarda içtenlik vardır. Mizah vardır. Eğlenceli, yapıcı ve rahatlatıcıdır. Toplantı öncesi egolar devre dışıdır. Yani, ben büyüğüm anneyim evin kızıyım oğluyum tecrübeliyim avukatım profesörüm...vb devre dışıdır. Konuşma süreleri, biçimleri, cümle kalıpları, beden dili, ses tonu ve etkin dinleme konularında aile bireyleri sürekli gelişim içindedirler.
Sağlıklı aile Ortamı geliştiricidir. Aile bireyleri içten gelerek benimseyerek görevlerini yaparlar..
 

Dilimiz ve Egomuz
Uzman denilen kişi, en karmaşık zor anlaşılanları oldukça basit, anlaşılabilir dille ifade edebilendir. Bazı uzmanlar ise çok basit bir dille ifade edebilecekken karmaşık, bilimsel ve başkalarının zor anlayacağı meslek dilini kullanarak özellikle uzman olduklarının altını çizmek isterler. Amaçları konuyu anlatmaktan çok uzmanlıklarını göze sokarcasına ortaya koymaya çalışmaktır. “O sadece uzmanmış, ama ego yönetme zorluğu gibi sorunları da varmış” diyerek onlarında duygu yönetimi konusunda uzmana ihtiyacı olduğunu düşünmeye başlarız.
 

En kötüsü hırsızlık
Hayatta bir tek günah vardır, o da hırsızlık. Tüm diğer günahlar, hırsızlığın türevleridir.
Bir insanı öldürdüğün zaman, bir yaşamı çalmış olursun. Karısının elinden bir kocayı, çocuklarından bir babayı almış olursun. Yalan söylediğinde birinin gerçeğe ulaşma hakkını çalarsın. Hile yaptığın, birini aldattığın zaman doğruluğu, haklılığı çalmış olursun.
Hayatta çalmaktan daha kötü bir şey yoktur. Anlıyor musun?
Khaled Hosseini - Uçurtma Avcısı