Sağlıklı aile, iletişim becerileri ve oluşan farkındalıkları sayesinde sağlıklı ilişkiler kurabilen, sorun çözme yetenekleri gelişmiş olan ailedir. 

Sağlıklı ailede en zor sorunlar kolaylıkla çözülebilirken, sağlıksız ailelerde en basit orunlar kaosa neden olabilir.  

Ne kadar kişilik uyumu da olsa, iletişim becerileri, saygı, sevgi, ilgi de olsa çatışmaların olması kaçınılmazdır. Çatışmadan kast edilen ise farklılıkların en uygun bir şekilde dile getirilmesidir.

 Sağlıklı ailelerde konuşulması gereken hiçbir konu hasıraltı edilmeden doğru zamanda gündeme gelir.  

Biriktirilenler içe atılanlar söylenemeyenler ‘mış’ gibi davranışlar  “eşimizle hiç tartışmayız” benzeri sözler, ilişkinin sağlıksız olduğuna işaret eder.  Mış gibi yaşamlar nedeniyle bozulan ruh halimiz bedensel sorunlara neden olabilir.

İçe atılan anlatılmayan paylaşılmayan çözülemeyen sorunlar bitmemiş işler olarak kalan konular, takıntı zorlantı hastalığı (okb) dolaşım boşaltım sorunları, kalitesiz uyku, sinirlilik, depresif yapı vb rahatsızlıklara neden olması kaçınılmazdır

   Sağlıklı ailede çocuklar anne babalarının birbiriyle olan her türlü olumlu olumsuz hallerini izler, farkına varır ve kötü etkilenirler. 

Çocuklar Anne babalarının birbirlerini sevmelerinden birbirlerine olan olumlu ilgileri onları mutlu ederken, ilişkilerin olumuz olmasından üzülür mutsuz olurlar.

Çocuklar Anne babalarının sevgili olmalarından çok fazla mutlu olurlar. 

Mutlu evlilik için doğru eş seçmek kadar, doğru eş olabilmek de önemlidir. 

Sağlıklı Aile Ortamı 

Sağlıklı aile ortamı denetleyen, tabi kılan korku kültürü yerine, gelişim odaklı değerler kültürünü önemseyen ortamdır. Her birey saygı sevgi ve kabul görür önemsenir.  

Sağlıklı aile ortamı demek, her bireyin her istediğini yapabildiği bir ortam demek değildir.  

Her kişi kendi sınır ve sorumluluklarının farkındadır. Sağlıklı aile ortamında her şeye izin yoktur. Aile içinde var olan kurallar değerler sınırlar sorumluluklar birlikte alınan kararlarla tespit edilir. Herkes ayrıcalıksız alınan kararlara uymak durumundadır. 

Sağlıklı aile ortamı geliştiricidir. Özgürleşirken sınır ve sorumluluklarının bilincindedir. Çocuğun hem birey olabildiği özgürleşebildiği alanlar vardır hem de ait olduğu ailesi vardır. Ailesine tabidir.  

Özgür olma tabi olma sınırının farkındadır. Sağlıklı aile ortamında yetişen çocukların marazi davranışları, uyuşturucu, alkol sigara gibi madde bağımlılığa yönelme eğilimleri azalır. Çünkü madde vb bağımlılığı ile aile içinde var olamadığından dolayı iç dünyası dağılmış kendisine olan güveni saygısı azalmış olmanın ilgisi vardır.

Evlilik bir ilişki yönetimidir.

 Kadın-Erkek çok fazla farklılıkları olan iki ayrı cinsiyettir. Farklılıkların farkında olmak, değiştirmeye çalışmadan, dayatmadan iki tarafında çözüme doğru kendilerinden fedakarlık yapmaları ve "altın ortak nokta" ya ulaşmak önemlidir. Farklılıkların zenginliğe, en iyiye ve krizin fırsata dönüşmesidir “altın ortak nokta” 

Evlilikleri yıpratan sorunlar değil, sorun çözme konusunda yetersizlikleridir. İletişim becerilerinin gelişmiş olması farkındalığın artması aile içi sorunların kaosa neden olmadan çözümünde olmazsa olmazlardandır.  

Beklenti, istek ve ihtiyaçlar net olarak ifade edilebilmelidir. 

En mutlu çiftlerin farklılıkları sohbet ortamında dile getirebilenler olduğu gözlenir. 

Hiçbir sorun hasıraltı edilmeden, uygun zaman da, uygun bir üslup ile ifade edilmelidir. Eleştirmeden, ötekileştirmeden, şiddet uygulamadan, baskılamadan, bağırıp çağırmadan, nezaketle ve saygıyla farklılıklar kesinlikle dile gelmelidir. 

Biz Ne İsek, Karşımızdaki de Odur

    Evliliğinden çok mutsuz olan bir kadın, kocasından intikam almak için plan yapmış. Bu planını psikiyatristine anlatmış, "bir ay süreyle kocama çok iyi davranacağım. Her istediğini yapacağım; ama bir ay sonra onu birden bire terk edeceğim. Beni arasın ve pişman olsun" demiş. Aradan bir ay geçtikten sonra kadın yine psikiyatriste gelmiş; psikiyatrist kadına planladıklarını yapıp yapmadığını sormuş.   Kadın da, "her şeyi mükemmel bir şekilde yaptım" demiş. “Pekiyi ayrılma durumu ne oldu?” diye sorunca kadın, "hayır olmaz ben çok mutluyum hiç bu kadar mutlu olmamıştım. Kocam bana mükemmel davranıyor, her istediğimi yapıyor! O, harika bir adam meğer ben onu tanımamışım" demiş.

Biz ne isek karşımızdaki de o dur; önce siz değişin o da size göre davranacaktır.