ANKARA

Bebeklerde ciddi doğum kusurlarına neden olan Zika virüsünün yayılmasına elverişli coğrafyalarda, 2 milyardan fazla insanın yaşadığı belirtildi.

İngiliz eLife dergisinin küresel Zika haritası, çeşitli ülkelerden bilim adamlarının araştırmalarına göre dünyada 2 milyar 173 bin 27 kişinin Zika virüsünün etkin olduğu alanlarda bulunduğunu ortaya çıkardı.

Zika virüsünün dünya çapında çevresel uygunluk haritalandırmasının yapıldığı çalışmada, Güney Amerika'da riskli bölgelerin, kıta boyunca uzanan Amazon nehrinin kolları çevresindeki kentler ve sahil şeridi olduğu belirlendi.

Brezilya en büyük risk alanına sahip ülke

Çalışmada, Amerika kıtasının büyük bir kısmının virüsün yayılması için uygun özellik sunduğu, özellikle büyük risk alanına sahip Brezilya'yı Kolombiya ve Venezuela'nın takip ettiği belirtildi.

Brezilya'nın güneyindeki sahil kentleriyle kuzeyindeki alanların virüs için çevresel olarak uygun şartlar taşıdığı kaydedilirken, sivrisineklerin az görüldüğü ülkenin orta kesiminin Zika virüsü için elverişli olmadığı ifade edildi.

Çalışmaya göre, ABD'de de Zika virüsü için uygun çevresel ortam Teksas ve Florida'da bulunuyor. Çalışmada, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve çevresindeki Sahraaltı Afrika ülkelerinde de Zika virüsünün yayılma riskinin bulunduğu belirlendi.