Yemesi zor ama her derde deva iğde

Kış aylarına çok yakışan,  dünyanın en güzel kokusuna sahip bitki. Yapraklarının üstü tüylü, ağacı dikenlidir.

Yemesi zor ama her derde deva iğde

Kış aylarına çok yakışan,  dünyanın en güzel kokusuna sahip bitki. Yapraklarının üstü tüylü, ağacı dikenlidir.

17 Ekim 2017 Salı 11:29
589 Okunma
Yemesi zor ama her derde deva iğde

Nezahat Göçmen

Kış aylarına çok yakışan,  dünyanın en güzel kokusuna sahip bitki. Yapraklarının üstü tüylü, ağacı dikenlidir.

Çocukluğuma dair anıları var.  Sokaklarda oynarken, keçiboynuzu kırık leblebi ile aldığımız mucize iğdenin turuncu kadife kabuğunu soyar narince hediye paketi gibi açardık. Ananas, kivi bilinmezken.

Ağacının önünden geçerken büyülüdür çiçekleri. Dokunmadan koklamadan geçemeyiz yanından. Dalına asılırız. Evimize arabamıza koymak için koparırız. Çiçeklerini, meyvelerini yani geleceğini düşünmeden.  Ev iğde kokar, araba bahar kokar. Masama koyarım iğde çiçeklerini, saatler geçse de günlerce koklarım. Zaman, iğde çiçekleri kokusunda durmuştur. Yağmur yağar toprağa, hava gridir.  O  yine de sarı küçük muhteşem çiçekleri ile gülümser parlak yaprakları arasından. Ondan daha güzel bir koku var mıdır?

 Bir haber ilişti gözüme;

 “Gılgamış'ın Aradığı Ölümsüzlük Bitkisi Türkiye'de Bulundu!

Dr. Ebru Erbay, yaptığı çalışmayla farelerdeki damar sertliğini durdurmayı başararak adını tıp tarihine yazdırdı! Türk bilim insanının bu araştırması alanındaki önemli dergilerden birisi olan Science Translational Medicine’de yayınlandı.”

Sonbaharda yağmur değmeden toplanması gerekiyormuş.  Turuncum, yağmur yağdıktan sonra kararıyormuş.

 Yemesi keyiflidir. Ağızda tükürükle buluşur toz parçacıkları. Un ve süt karışımı gibi... Kilo yapmayan tek yiyecek denilebilir. 4-5 tanesini 1 fincan suyla demleyince de boğazımı acayip yumuşattığını biliyor muydunuz?

  Bu şifalı bitkinin   mide özsuyunu çektiğine inanırlar. Yerken özen ister, çekirdeği çok sert dişlerimize dikkat.

Halk arasında iğde dalının ve çekirdeğinin nazardan koruduğuna inanılır.  Çocuk kıyafetlerine mavi boncukla birlikte minik bir iğde çekirdeği takılır.

Vitamin deposudur. İçindekiler :  Vitaminler, Organik asitler,  Flovan Glikozidler, Uçan yağ, Tanen

100 gr. 1 Porsiyonunda (ortalama) değerler

Karbonhidrat (g)5.20

Protein (g) 1.40

Yağ (g) 7.10 8.9

Kolesterol (mg) 0.00

Sodyum (mg) 4.00

Potasyum (mg) 133.00

Kalsiyum 42.00

Vitamin A 250.00

Vitamin C 450.00

Demir             0.44

İğdenin faydaları saymakla bitmiyor;

- idrar sorunlarını düzenler

-Damar sertliğine karşı mucize çözüm

- grip önleyici

- öksürüğe iyi gelir

- ishali durdurur

- böbrekleri çalıştırır

- mide bulantısını ve kusmayı önler

- vücut direncini artırır

- bağırsağa faydalıdır

- egzamayı giderir

- ağzı temizler

- soğuk algınlığına iyi gelir

- cinselliği artırır

Çiçekleri suda haşlanarak çayı yapılabiliyor. Kolonyası bile var.

Aman ha fazla tüketmeyin! Kabız olabilirsiniz.

İğde kokulu nice günlere…

Kaynak: https://evdesifa.com/igdenin-faydalari-nelerdir/

Önce Vatan Gazetesi

Son Güncelleme: 17.10.2017 11:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.