Haziran ayı geldi ve sıcaklıklar artmaya başladı. Güney sahillerinde tatil sezonu çoktan açıldı! Fakat Avrasya Hospital Dermatoloji Uzmanı Dr. H. Deniz Yardıımcı Cilt Tümörlerine karşı uyarıda bulunuyor. Özellikle açık tenli insanların güneş ışınlarından kaçınmaları, sadece deniz kıyısında değil güneş içinde de cildi güneş ışınlarından koruyacak ürünlerin kullanımı çok önemlidir. Fazla miktarda ve büyük benleri olanlar, vücudunda fazla miktarda ve çili olanlar belirli aralıklarla cilt doktoruna kontrole gitmeleri gerektiğini hatırlatıyoruz. Herkese sağlıklı, mutlu ve bol güneşli haftalar diliyorum…

DERİ TÜMÖRLERİ NASIL OLUŞUR? BAHSEDER MİSİNİZ?


Son yıllarda deri tümörleri halk tarafından daha çok bilinen sıklığı artan popüler bir konu haline gelmiştir. Bunun iki önemli nedeni vardır. Birincisi, Güneşin zararlı ışınlarına ve radyasyona maruz kalma, tümöre neden olan madde ve ilaçların daha fazla kullanılması İkincisi ise, İnsanların hastalığının farkına daha çok vararak daha çabuk doktora başvurmasıdır. Deri tümörleri temel olarak 3’e ayrılır. 1.Bazal hücreli karsinom 2.Skuamöz hücreli karsinom 3.Malign melonom’dur.

BAZAL HÜCRELİ KARSİNOM KANSER NEDİR?


Çoğunlukla beyaz ve açık tenli toplumlarda en sık görülen kanserdir. Önceki güneş yanıkları, bağışıklık sistemini baskılayan tedaviler (immunsupresyon) açık ten bilhassa kızıl şaç ve kolay güneş yanığı, radrasyon tedavisi, çocuklukta güneşe aşırı maruz kalma ve şiddetli güneş yanıkları bazal hücreli karsinom gelişimi için risk faktörleridir. Daha çok baş boyunda yerleşirler. Ciltte derine inen yaralar (ülser) ciltte dışarıya doğru bazen kabuklu olabilen kabarıklar şeklinde görülebilirler. Bunlar kolaylıkla kanarlar va kabuklaşırlar. Çoğunlukla kaşıntı ve ağrı gibi belirtileri yoktur. Zaman içinde büyürler. Etrafa doğru yayılırlar.
Yıllarca iyileşmeyen yaralar şeklinde de devam edebilirler. Deri kanserleri içinde seyri en iyi olan grup budur. Başka organlara yayılım nadirdir.

SKUAMÖZ HÜCRELİ KARIŞIM NEDİR?


Cilt kanserlerinin en yaygın görülen 2.türüdür. Risk faktörleri ilkiyle benzerlik gösterir. Sürekli güneş ışınlarına maruz kalma, cilt yanıklarından sonra oluşan ülserler risk faktörleridir. Diğer cilt tümörlerinden farklı olarak insan popillem virüsü ile olan cilt enfeksiyonları, cilt hastalıklarının tedavisi için kullanılan ışınlar ve bağışıklılık sistemini baskılayan ilaçlar bu tümörleri oluşma sıklığını arttırırlar. Çoğunlukla yüz ve el sırtında kahverengimsi lekeler tarzında başlayıp birkaç ay içinde daha büyük hale gelir, üzerinde yaralar açılır. Alt dudakta başlayan tümörlerde sigara hikayesi önemli bir risk faktörüdür.

MALİGN MELANOM GELİŞİMİNDEN BAHSEDER MİSİNİZ?


En habis deri tümördür. Bu türde yine güneşe maruz kalma, açık ten rengi ve çocuklukta geçirilen ağır güneş yanıkları klasik risk faktörleridir. Fakat bunun dışında yüzde ve vücutta çillenmenin fazla olması fazla miktarda beni olanlar ve büyük benler bu tümörlere özgü önemli risk faktörleridir. Bu tümörler çoğunlukla sinsi seyrederler. Ciltte küçük tenden biraz daha koyu leke ile başlarlar. Giderek büyür ve koyulaşır. Gelişim başlangıçta yavaş olduğu için gözden kaçabilir. Benlerden kaynaklanan tümör türlerinde ise, bende büyüme, renkte koyulaşma, etrafta yeni ben oluşumları, bende kanama malign melanomdan şüphelenilmesine neden olan belirtilerdir. İlginç bir şekilde tırnağın altında ve kenarında da olabilirler. Yine aynı koyu lekeler olarak başlayıp büyüme gösterirler. Diğer organlara lenf bezleri aracılığı ile hızlı bir yayılım gösterirler. Öncelikle yakındaki lenf bezlerini şişilirler. Oradan tüm vücuda yayılırlar.

DERİ TÜMÖRLERİNİN TANISI NASIL KONUR?


Deri tümörleri, uzman cilt doktorunun değerlendirilmesiyle oluşan şüphe ile başlar. O bölgeden alınan cilt biopsileri ile tanı konulur. Tanıda en önemli aşama ciltteki değişikliklerin hasta tarafından fark edilerek doktora başvurmasıdır.

DERİ TÜMÖRLERİNDE TEDAVİ YÖNTEMLERİNDEN BAHSEDER MİSİNİZ?


Deri tümörlerinin tanısı konulduktan sonra tümörün büyüklüğü, nerelere kadar yayıldığı ve türü saptanarak tedaviye karar verilir. En önemli tedavi metodu tümörün bulunduğu yerden mümkün olduğunca tümüyle çıkarılmasıdır. Tümör yakın veya uzak bir yere yayılmış ise ilaç tedavisi (kemoterapi) ve ışın tedavisi (radyoterapi) yapılarak tümör iyileştirmeye çalışılır.

DERİ TÜMÖRLERİNDEN KORUNMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?


Yukarıda da belirtildiği gibi güneş ışınlarına korumasızca fazla maruz kalma, vücudun direnç sisteminin zayıf olması, cilde ait yanıklar ve benlerin zararlı etkenlere maruz kalması risk faktörleridir. Öncelikle açık tenli insanların güneş ışınlarından kaçınmaları, sadece deniz kıyısında değil güneş içinde de cildi güneş ışınlarından koruyacak ürünlerin kullanımı çok önemlidir. Fazla miktarda ve büyük benleri olanlar, vücudunda fazla miktarda ve çili olanlar belirli aralıklarla cilt doktoruna kontrole gitmelidir. Tüm kanser türleri ile mücadele etmede önemli olan sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapılması, sigara gibi zararlı alışkanlıklardan kaçınılmalı cilt tümörleri için de geçerlidir.