ANKARA

Medikal Turizm Derneği Başkanı Sinan İbiş, yaşlıların ihtiyaçlarının karşılanmasında faydalanılacak teknolojilerin geliştirilmesi için özellikle üniversiteler başta olmak üzere, sivil toplum kuruluşlarıyla özel şirketlerin AR-GE ve inovasyon çalışmalarına başlamaları gerektiğini belirtti.

İbiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşlıları daha hareketli kılacak, topluma daha çok dahil edecek, yaşlıların iletişim kanallarını açık tutacak, ihtiyaçlarını anında karşılayacak, onlarla ilgili bilgileri ilgili yerlere anında ulaştıracak çözümlere ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Teknolojik çözümlerin ihtiyaçların karşılanmasında kesintisizlik, süreklilik, kolay erişim, ekonomik kullanım, hız, disiplin, bilgi kaynaklarının geliştirilmesi, AR-GE ve inovasyon gibi birçok fırsatı da beraberinde sunduğunu kaydeden İbiş, "Yaşlıların ihtiyaçlarının karşılanmasında faydalanılacak teknolojilerin geliştirilmesi için özellikle üniversiteler başta olmak üzere, sivil toplum kuruluşlarıyla özel şirketlerin AR-GE ve inovasyon çalışmalarına başlamaları gerekiyor" dedi.

İbiş, bu çözümlerin geliştirilmesinde kalkınma ajansları, KOSGEP, TÜBİTAK gibi kuruluşların yaşlı refahı ile ilgili teknoloji gelişimindeki desteklerinin son derece kıymetli olduğunun altını çizdi.

Yaşlılık alanlarında endüstri ve ekonomi geliştirilmesi

Sinan İbiş, birçok ülkenin yaşlı bakımı ve turizmi alanında çeşitli çözümler ürettiğini ve bu çözümleri geliştirerekyaşlı bakımı endüstrisi ile ekonomisi oluşturmak konusunda uzun yıllardır çalıştıklarını söyledi.

Türkiye'nin kalkınma planlarına, yaşlı bakımı alanlarında yapılacak yatırımlarla ilgili her şeyin dahil edilmesinin ivedilikle gerçekleştirilmesi gerektiğini de vurgulayan İbiş, "Özellikle üniversitelerimizde kurulacak yaşlı bakımı enstitüleriyle üniversitelerimiz yaşlı bakımında metot gelişimine yönelik araştırmalar yapan, teknoparkları ile bu araştırmaları destekleyen ve hayata geçirmeye çalışan bir misyon üstlenmelidir. Ayrıca yaşlı bakımı alanındaki çeşitli aktörlerin ülkemizdeki iş alanlarına dahil edilmesi konusunda da kolaylıklar sağlanmalıdır" diye konuştu.

''Türkiye marka olabilir''

İbiş, Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM) gibi büyük kuruluşların dünyadaki yaşlanma sorununun çözümüyle ilgili politikaların geliştirilmesiyle yakından ilgilendiğine de dikkati çekti.

Bu kuruluşların, hızla artan yaşlı nüfusun refahını arttırmak konusunda çok uluslu birçok projeyi de desteklediğinin altını çizen İbiş, şunları kaydetti:

"Bizler bu projeleri yaratan AB kuruluşlarının uygulama alanları olmak yerine bu projeleri üreten, çeşitli uluslararası aktörler ile işbirliği platformunu oluşturan ve projeleri amaçları doğrultusunda gerçekleştirerek ülkemize gerek politik, gerek ekonomik, gerekse de çok uluslu bilgi ve deneyim üreterek marka ülke haline getirebiliriz."

Yaşlı bakımında bir sektör doğuyor

Türkiye'de yaşlı bakım ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik ulusal bir uyanışa ihtiyaç olduğunu belirten İbiş, şunları kaydetti:

"Medikal Turizm Derneği, bu konuda 4 yıldır çalışmalar yürütüyor. Anadolu Ajansı sponsorluğunda ve Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara ve Hacettepe üniversitelerinin destekleriyle 15-16 Aralık'ta, Ankara'da gerçekleştirilecek ''Uluslararası 3. Yaş Baharı ve Dinamikleri Kongresi ,yaşlı bakım ihtiyaçlarının ve alanlarının inşa edilmesi konusunda büyük bir hareketi başlatacak. Bu kongreye yaşlı bakımındaki uluslararası isimler katılacak ve deneyimlerini anlatacak. Yaşlı bakımı alanın hizmet, ürün, inşaat, eğitim, AR-GE, teknoloji ve ekonomi yaratmak isteyen herkes bu kongreye katılabilir. Ücretsiz katılımın olduğu bu kongreye kayıtlar www.yaslibakimiturizmi.org sitesinden yapılabiliyor."