EDİRNE - Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen Trakya Üniversitesinin (TÜ) Akademik Yıl Açılış Törenine katıldı. TÜ Akademik Senfoni Orkestrası'nın konseriyle başlayan törende Müezzinoğlu, orkestranın seslendirdiği Plevne Marşı'nı ilgiyle dinledi ve orkestrayı ayakta alkışladı.

Müezzinoğlu, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin sağlık hizmetleri sunumunda gelişmiş ülkelerin bir çoğunu geçme başarısını yakaladığını söyledi.

Türk insanının tümünün hekime, tedaviye, tıbbi teknolojiye ve ilaca ulaşmada dünyaya örnek olacak hizmetleri yakalamasının yanında, sağlıkta aksayan yönlerin olduğunu da gözardı etmediklerinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Sağlık çalışanlarımız bu ülke insanı için 24 saat fedakarca çalışıyor. Biz şimdi 2002 ile 2012 yıllarını kıyasladığımızda bebek ölümlerini, anne ölümlerini düşürdük ama yetmiyor, daha iyi yerlere taşımalıyız. Ama tüm bunları yaparken, hekimi ve sağlık çalışanlarını suçlu gösterecek duruşlardan da uzak durulmalı. Hekime, sağlık çalışanına şiddet, bu ülke insanının değerleriyle örtüşmüyor. Hekimimize, sağlık çalışanımıza güçlü sahip çıkarsak, kendi canımızı emanet ettiğimiz insanı koruma duyarlılığını, kendi canımızı koruma duyarlılığı düzeyine taşıyabilirsek sağlıkta şiddeti minimize edebiliriz. Hekim ve hasta ilişkisi farklıdır, bu ilişki arasına güvenlik, yasaları, kuralları koyabilme şansımız yoktur."

Sağlıkta tüketici bir toplumuz

Müezzinoğlu, Türkiye'nin sağlıkta tüketen toplum olduğunu ancak gelecekte yapılacak adımlarla bu alanda üreten bir topluma dönüştürme gayretinde olduklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Sağlık hizmetleri sunumunda başarılıyız ancak sağlıkta iki ayağımız zayıf. Bunlardan biri; sağlık tüketicisi bir ülkeyiz. Yani ilacı, tıbbi teknolojiyi tüketiyoruz ve bunları dünyadan alıyoruz. İlaç üreten, tıp teknolojisi üreten bir toplum olabilmeliyiz. Yılda 17,18 milyar liramızı -yalnız ilaç kısmını söylüyorum- artan miktarlarda buralara para harcamayı, 'nasılsa çözüyoruz, bunu da görmeyelim' demeyi, Türkiye'nin güçlü bir ülke olması adına 2023'te kabul edebileceği bir fotoğraf olamaz. Artık kendi dinamiklerimizi bu anlamda devreye sokarak, 2017-2018 yıllarında bu alanda farklı bir noktaya geleceğiz. 2023'te 'bir taraftan dünyanın ürettiklerini tüketiyorum ama ben de üretip dünyanın tüketimine sunuyorum' diyebileceğiz. Bu anlamda şu anda TBMM Genel Kurulu'nda olan Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığını inşallah bu yıl yasalaştıracağız. Burada kanser, kronik hastalıklar, anne çocuk ve ergen sağlığı, geleneksel ve tamamlayıcı tıp enstitüleri gibi enstitüleri kuruyoruz. Buralarda büyük oranda üniversitelerimizin, yatırımcımızın Ar-Ge'lerine destek olacağız. Bu enstitü başkanlığıyla Türkiye, önümüzdeki yıldan itibaren sağlık TÜBİTAK'ı dinamiklerini daha güçlü hale getirecek."

-Sağlık turizmi için büyük adım

Türkiye'de zayıf olunan sağlık turizmini geliştirmek için önemli bir adım atmaya hazırlandıklarını vurgulayan Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zayıf olduğumuz diğer bir alan da sağlık turizmi. Türkiye'nin, yakın coğrafyasında 1 milyar nüfusa sağlık turizminde hizmet edecek dinamikleri var. Bunun alt yapısını kısa sürede tamamlayacağız. Şuan 32 bin yatak kapasiteli, Sağlık Bakanlığının yaptığı hastanelerimiz, bu önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde insanımızın hizmetine girecek. Önümüzdeki bir yıl içinde 10 bin yatak kapasitesinin projelerini yaptık. Diğer taraftan, şehir hastaneleri inşaat aşamasında, önümüzdeki yıllarda devreye girecek. Türkiye, bütün hastane ve sağlık kuruluşlarının fiziki mekanlarını son 10 yılda yenilemiş, dünyada tek ülke olmuş durumdadır. Bu anlamda mesleki kadroları da güçlü olan bir ülke haline gelmiştir. Dün Başbakanımıza da sunduk. Sağlık Bakanlığı koordinesinde Sağlık Turizmi Üst Kurulu kuruyoruz ve bu kurulla Türkiye'nin sağlık vizyonunu çok güçlü hale getireceğiz. Bunlardaki temel hedefimiz; Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümünde, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün hedef olarak, vasiyet olarak bıraktığı 'muasır medeniyet seviyesi'nin üzerinde bir Türkiye'ye ulaşmaktır."

Belediye Başkanı Gürkan'dan sigarayı bırakmasını istedi

Dünyada ölüm nedenleri arasında ilk 3 sırada kanser, kardiyovasküler hastalıklar ve kronik solunum hastalıkları olduğuna işaret eden Müezzinoğlu, bu hastalıkların temel nedenlerinin tütün, alkol ve diğer bağımlılıklar olduğunu aktardı.

Bakan Müezzinoğlu, akciğer kanseri sonucu ölümlere bakıldığında Edirne'nin ilk sıralarda yer aldığını ifade ederek, Belediye Başkanı Recep Gürkan'a sigarayı bırakma ve bisiklete binme çağrısında bulundu. Müezzinoğlu, Gürkan'ın her ikisini de yapması halinde Edirne'ye 10 bin bisiklet armağan edeceği sözünü verdi.

Ayrıca, TÜBİTAK'ın Alternatif Enerjili Araç Yarışları'nda "Pehlivan" adlı güneş enerjili araçla üçüncülük elde eden TÜ proje ekibini başarısından dolayı tebrik eden Müezzinoğlu, üniversiteye araştırma ve geliştirme çalışmalarında kullanılması için bakanlık aracılığıyla 1 milyon lira destek olacağını belirtti.