ORDU 
Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı işbirliğinde yürütülen Türkiye'nin Ulusal Kemik İliği Bankası'nın (TÜRKKÖK) hizmet vermeye başladığını söyledi. 

Türkiye'de kemik iliği nakli bekleyen 550 çocuk, 350 civarında yetişkin olduğunu bildiren Akar, "Türkiye Avrupa'da kemik iliği naklinde 5'inci durumda. Altyapımızı güçlendirdikçe, sıralamanın değişmesini arzu ediyoruz" dedi. 

TÜRKKÖK Projesi'ne, büyük önem verdiklerini ifade eden Akar, şunları kaydetti:

" Türk Kızılayı olarak nasıl kan topluyorsak kemik iliği naklini sağlayacak kök hücreleri de toplamakla ilgili Sağlık Bakanlığı ile anlaştık ve faaliyete geçtik. Şu anda 12 bölgede kan merkezlerimizde uzmanlarımız tarafındankök hücre donörleri tespit ediliyor. Veri bankalarına bilgiler aktarılıyor. İnşallah önümüzdeki seneden itibaren Türkiye'de hiç kimse kök hücre arayışında olmayacak. Bilindiği üzere kanser ve lösemi durumundaki insanlar dışarıdan kök hücre arayışına giriyordu ve bu da büyük paralara mal oluyordu. Artık kendi ülkemizdeki vericilerin donörleri sayesinde milli veri bankamızı kurmuş olacağız. Böylelikle çok hızlı bir şekilde ihtiyaç sahipleri donörlere ulaşabilecek."

Kan kanserlerine umut olacak bu projeye her kesimden duyarlılık beklediklerini vurgulayan Akar, "Her yıl 70 bin donör ilave etmek suretiyle 250 bin donör sayısına çok kısa zamanda ulaşacağımızı ümit ediyoruz. Bu da demektir ki Türkiye'de kemik iliği nakli olacak insanların kendilerine uygun kök hücreyi bulabilme imkanlarını çok büyük oranda artırmış ve çözmüş olacağız" ifadesini kullandı.

Akar,  250 bin kök hücre için gönüllü bağışçıları beklediklerini, her kesimin bu konuda desteğine ihtiyaç duyduklarını sözlerine ekledi.