Tüp bebek, doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanan yardımcı üreme yöntemidir. Tüp bebek tedavisinin yaygın olarak uygulanma sebebi ise ilerleyen kadın yaşı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadının yaşı ilerledikçe doğal yollarla ve tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olma şansı azalmaktadır. Özellikle de 35 yaşından sonra yaş sebebiyle çocuk sahibi olma şansı düşer. Normal olarak, 35 yaşından küçük olan kadınlar bir sene boyunca doğal, korunmasız ve düzenli cinsel ilişki ile çocuk sahibi olamaması durumunda bir uzmana başvurulurken, kadının 35 yaşından büyük olması durumunda 6 ay düzenli ve korunmasız cinsel ilişki ile çocuk sahibi olmayan çalışması aksi halde bir uzmana başvurması gerekmektedir.

Tüp Bebek Her Yaşta Uygulanır Mı?

Tüp bebek tedavisi, kadın menopoza girmediği sürece her yaşta uygulanabilir. Ancak kadının yaşı ilerledikçe başarı şansı düşeceği için bazı tüp bebek uzmanları, deneme yapılmasının dahi faydalı olmayacağını düşünebilir. Örnek olarak kadın 47 yaşında ise ve menopoz belirtileri başlamışsa başarı şansı oldukça düşer.

Menopoz Döneminde Tüp Bebek Yapılır Mı?

Tüp bebek tedavisi de normal gebeliklerde olduğu için çeşitli faktörlerin bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Kadının hormonal dengesinin normal olması, yumurta üretmesi ve rahminin gebelik için uygun olması gerekmektedir. Ancak menopoz döneminde yumurtalıklar işlevini kaybettiği için yeterli östrojen salgılanamaz. Yumurta hücresi elde edilemediği için de spermle döllendirilecek yumurta mevcut değildir. Bu sebeple de gebelik oluşturulamamaktadır. Bundan dolayı da menopoz döneminde tüp bebek uygulanamaz. Yalnızca yumurta donasyonu, yani farklı birinde yumurta hücresi bağışı ile baba adayının spermlerinin döllendirilmesi ve anne adayına transfer edilmesi sonucu gebelik sağlanabilir. Ancak bu durum ülkemizde yasal değildir. Daha fazla soru ve bilgi için http://www.centrumtupbebek.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.