Bahçelievler Medicana Hastanesi KBB Uzmanı Opr. Dr. Volkan Kahya, burun estetiği konusunda önemli bilgiler verdi.

Burnumuz yüzümüzün tam ortasında yerleşmiş bir güzellik unsurudur. Bu yüzden burnumuzun dış görünüşündeki en ufak değişiklikler yüz ifademizin ve mimiklerimizin tamamen değiştirmektedir. Doğumsal olarak yada çeşitli nedenlerle burnumuzdaki oluşan deformasyonlar burnumuzu ve dolayısıyla yüzümüzün kötü görünmesine neden olmaktadır.
Böyle bir  sorunumuz olduğunda ya bu durumla uyum sağlarız ya da sorunu ortadan kaldırmak için bir burun cerrahına başvururuz. Genellikle ya bir arkadaşımızın tavsiyesi veya internetten araştırdığımız bir cerraha başvururuz.

Nelere dikkat etmeliyiz?


Peki böyle bir durumda nelere dikkat etmeliyiz? Özellikle burun cerrahisi ise tercihimiz, cerrahımızın burun fonksiyonlarını ve dinamiklerini çok iyi bilmelidir.
Çünkü güzel bir burun aslında solunum fonksiyonlarını tam kapasiteyle yerine getiren yüzde doğal duran burundur. Burun cerrahımızın burun konusunda özel bir ilgisi olmalıdır. Ve tecrübesini yıllar içinde geliştirmiş olmalıdır.
Estetik cerrahiler son yıllarda hızla artan cerrahiler içerisindedir. Bu yüzden hem hastalar tarafından çok fazla tercih edilen ve cerrahlar tarafından hevesle yapılan cerrahilerdir. Bu yüzden böyle bir cerrahi için tecrübeyi ön planda tutmak gerekmektedir.

Kamera efektleri yanıltabilir!


Sosyalleşen toplumda özellikle sosyal medya ve internet kullanımının artmasıyla birlikte güzel görünmek ve ilgi çekebilme isteği hızla artmıştır.
Özellikle ‘selfie’ modasının gelmesiyle insanlar daha fazla kendilerine bakar oldu.
Kamera ile kendilerini çeşitli açılardan çekmeleri ve yakın kadraj çekim yapmaları nedeniyle tüm burun şekil bozuklukları ortaya çıkmaktadır.
Böylelikle en sık yapılan estetik cerrahiler sıralamasında burun  en ön sırada olmaktadır. Fakat yine de kameranızı yüzünüze çok yakın tutmamanız gerekir.
Çünkü balık gözü efekti olur ve kameraya yakın objeler yani burnunuz olduğundan büyük ve şekilsiz görünür. Bu da sizi burnunuz konusunda gereksiz moral bozukluklarına ve estetik cerrahilere sevk eder.
Aman ‘Selfie’niz sizi yanıltmasın. Bu konuda benim sizlere tavsiyem böyle bir karar alırken defalarca düşünmeniz ve neden bu operasyonu olmak istiyorsunuz onu düşünmeniz....
Eğer kararınızı verdiyseniz ve makul istekler içerisindeyseniz burun estetiğinizi yaptırabilirsiniz.  

Peki ideal burun nedir?


Biz burun cerrahları hangi burun ölçülerine dikkat ediyoruz? En çok dikkat ettiğimiz şey doğal bir görünümdür.
Yüze bakıldığında sırıtmayan, yadırganmayan ve ameliyat olmuş görünümü vermeyen burunlardır.
Peki bu doğal görünüm için hangi ölçülere dikkat ederiz?  
Üst dudak ile burun ucu arasındaki açı, Kadınlarda 90-120 derece. Erkeklerde 90 ile 100 derecedir. Kaş-burun hattı denilen ve kaşlardan burun ucuna çekilen çizginin düzeni ve uyumu çok önemlidir.
Burun deliklerinin önden görünümünün uçan bir martının kanatları gibi görünmesi ve tabi ki yan burun görünüşünde erkeklerde düz bir burun sırtı istenirken kadınlarda düz duran bir burun sırtı fakat burun ucuna doğru hafif bir kavis istenmektedir.