KIRIKKALE

Kırıkkale'de yerel gazete sahipleri tarafından düzenlenen kampanya ve yardımsever vatandaşların katkılarıyla alınan mobil kanser tarama aracı, kanserin erken teşhisine katkı sağlıyor.

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 2007'de kurulmaya başlayan Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezleri (KETEM) sayesinde düzenli olarak kanser taramalarının yapıldığını söyledi.

Kırıkkale'de de 2012'den sonra tarama faaliyetlerini hızlandırdıklarını belirten Güngüneş, "Özellikle kırsal kesimlerde meme kanseri taramalarının merkezi sistemlerle çözülemeyeceğini fark ettik. Bu kapsamda yaptığımız çalışmalarla 2012'de bin 70 olan meme kanseri taramasını bin 700'e çıkardık" dedi.

Yerel gazetelerin imtiyaz sahipleri tarafından düzenlenen kampanya ve yardımsever vatandaşların katkılarıyla alınan mobil kanser tarama aracı sayesinde de kanser tarama sayılarında ciddi bir artış olduğunu ifade eden Güngüneş, şöyle konuştu:

"Aracın gelmesiyle ücretsiz yapılan taramalar neticesinde sayılarda ciddi anlamda fark oluşturduk. Kanser Daire Başkanlığının yayınladığı istatistiklerde aralık ve ocak ayında Türkiye'de en fazla meme kanseri taraması yapan ikinci il olduk. Bu sayıyı da ilçelerde yapılan taramalarla elde ettik. Rahim ağzı ve kolon kanser taramalarında da ilk 10'dayız. Kanser insanlara kısa sürede rahatsızlık yapmadığı için başvurma konusunda ihmalkar davranılıyor. İnsanlara bu işin farkındalığını, erken teşhisin önemini kazandırdık. Taramalar neticesinde ilk 300 taramada 42 problemli hasta olduğunu gördük.''