Kırık kalp sendromu stres aşırı kaygı  tasa üzüntü sonrası kalp krizi benzeri bir tablodur. İnsanların düşünmesi aynı zamanda kalpte hissetmesi nedeni ile duygu dünyamız kalbinize yansır. Aşırı stresli titiz yarışmacı aceleci ve mükemmeliyetçi kişilerde kalp krizi daha erken ortaya çıkmaktadır. Kalp krizi veya koroner bypass operasyonu sonrası depresyon gelişen insanların yeniden kalp krizi ve ani ölüm riski daha yüksek bulunmuştur. Bu nedenle kalbimizin sağlığının korunması için düzenli egzersiz Akdeniz tipi beslenme alışkanlığı ve ruhsal açıdan manevi huzurda gerekmektedir. Kalbinize dokunan dost eller olarak kardiyoloji diyetisyen psikologdan oluşan kalp ekibimizle hizmetinizdeyiz.

Kırık kalp sendromu (Strese bağlı kalp zafiyeti)
Büyük bir stres sonucu oluşan, ölüme bile yol açabilen geçici kalp kası zayıflığıyla karakterize kalp krizini taklit eden bir hastalıktır. İlk defa Japon doktorlar, büyük üzüntü, korku, şaşkınlık, heyecan gibi duyguların yarattığı strese maruz kalan insanların, çoğunlukla menopoz sonrası kadınların, kalplerinde hızlı bir zayıflama olduğunu gözlediler. Bu hastalıkta kalbin sol karıncığının şekil değiştirip beli ince yuvarlakça bir vazoya döndüğünü gördüler. Bu şekil Japonya’da ahtapot avlamak için kullanılan özel çömleğe benzediğinden bu hastalığa bu çömleğin adını verdiler; Tako-subo hastalığı. Sonraki yıllarda dünyanın dört bir yanından başka başka isimlerle benzer vakalar bildirildi. Bence bu isimler arasında en uygunu “kırık kalp hastalığı”. Nedeni, nasıl oluştuğu tam olarak bilinmiyor. Kalbi kırılan insanın vücudunda stres hormonu dediğimiz maddeler bolca salınır. Çok büyük miktardaki stres hormonları kalp kası hücrelerini felç eder. Büyük bölümü kasılamaz hale gelen kalp, vücuda yeterli kanı atamaz olur. Bu olayın teşhisi kalp krizi şüphesi ile koroner anjio yapılan normal bulunan hastalarda akla gelip teşhis edilmesi ile mümkündür. Kadim medeniyetimizin insanımıza verdiği irfan ile halk tabirilerinin doğru olduğu üzüntü ve stessin kalbi yorduğu etkilediğini biliyoruz. Halk arasında üzüntü sonrası ölüm kalp krizi için Yüreği dayanmadı”, “kalbi kırık gitti” “yüreğine indi” gibi sözlerin doğru olduğu ortaya çıkmıştır.Bu nedenle kalbimizin korunması için pozitif düşünmek mutlu olmak neşeli olumlu ümitli olmak gerekmektedir.Stressle baş etmek için egzersiz düzenli yaşam ruhsal doyum için sizi rahatlatan uğraşlar hobi sahibi olunması öneriliyor.
Sadece kadınlara özgü bir kalp hastalığı değil ama en sık bayanlarda görülmektedir. Kalp de bazı nedenlerle bu hale gelir. Çoğunlukla kadınlar hastaneye kalp krizi tabloları fark edilemeyecek şekilde başvurduklarında yapılan testler sonucunda damarların tamamıyla açık olduğu tespit edilse de kalbin o bölgesi kalp krizi geçirmiş gibi hareketsiz (ölü) görülür. Özelliği kalp krizinin aksine bir süre sonra kendini toparlamasıdır. Bu durum kadınlarda daha fazla olur ve bu hastalığa sahip kadınların çoğunun büyük bir duygusal sarsıntı yaşadıkları bilinir. Mutluluk ve mutluluğun ifadesi olan gülmekle kalp-damar sağlığı arasında çok önemli bir ilişki bulunuyor. Kişinin yalnız olmaması, dostlarıyla zaman geçirmesi, hobileri, evcil hayvan beslemesi, iyi bir cinsel yaşam sürmesi, sık gülümsemesi, bol kahkaha atması, olayları gereğinden çok ciddiye almaması, sakin ve barışçı bir yapıya sahip olması kalp sağlığının olmazsa olmazları arasında görülüyor. Çok ciddi kırgınlıkların, büyük hiddetlerin, ani öfke patlamalarının ise önemli tetikleyiciler olduğu belirtiliyor. Dinginliğin kalp atış hızına çok olumlu etkisi bulunuyor. Dinlenen müzik kişiye dingin bir his veriyorsa, kalp atış hızının yavaşlatarak faydalı olmaktadır. Bayanlarda kalp krizi sinsi belirsiz seyreder tanısı zordur tecrübe gerektirmektedir. Kadınlar doktora genellikle; halsizlik, yorgunluk ve nedeni olmayan bulantı şikâyetiyle başvuruyor. Bu cinste baygınlık veya fenalık hissi erkeklere oranla daha sık görülüyor. Klasik göğüs ağrısıyla gelen belirti tablosuna kadınlarda daha az rastlanıyor. Tercübeli kalp ekipimiz 24 saat hizmet vermektedir.

KÖPEK SAHİBİ OLMAK KALP KRİZİ RİSKİNİ AZALTIYOR
İnsanlarla yakın arkadaş olan kedi, köpek veya kuş gibi hayvanların kalp krizi riskini azalttığını gösteren çalışmalar bulunuyor. Bunun dışında, kişilerin sosyal ilişkilerinin iyi olması, yakın dostlukları, haftanın 3 günü arkadaşlarıyla oturup sohbet etme imkânları riski azaltıyor. Evli olanların olmayanlara göre kalp hastalıklarına yakalanma riskleri daha düşük olsa da bunun çatışmalı, kavgalı ve yüksek sesli evlilikler için geçerli olmadığı ve bu tür evliliklerde her şeyin daha kötüye gittiği belirtiliyor. Yalnız yaşayan insanların kalp krizi geçirme riskleri yalnız yaşamayanlara göre daha yüksek görülüyor. Bunun nedeninin yalnızlığın kişiye verdiği ruh hali ve tedirginlikten kaynaklandığı belirtiliyor. Eski yaşamımızdaki geniş ailenin çekirdek aile modeline göre daha iyi olduğunu çıkartabiliriz.

SEDEF HASTALARI DÜZENLİ KALP KONTROLÜNE GİTMELİ
Sedef hastalığı bağışıklık sistemini ilgilendiren ve yangıyla seyreden bir hastalık olarak tanımlanıyor. Bu durum hastalarda kalple ilgili riskleri artırıyor. İltihaplı eklem romatizması anlamına gelen Romatoid Artriti olanlarda da kalp krizi oranları daha yüksek bulunuyor. Bu durum bu hastalıklara sahip olan kişilerin kalp krizi geçirecekleri anlamına gelmese de sağlıklı hayat tarzını benimsemesini ve kontrolleri aksatmamasını gerektiriyor. Kadınlar doktora genellikle; halsizlik, yorgunluk ve nedeni olmayan bulantı şikâyetiyle başvuruyor. Bu cinste baygınlık veya fenalık hissi erkeklere oranla daha sık görülüyor. Klasik göğüs ağrısıyla gelen belirti tablosuna kadınlarda daha az rastlanıyor. 
Beslenme ilk dikkat edilmesi gereken birincil önemli husustur. İşlenmiş ve kırmızı etlerle ile  kanser arasındaki ilişki vejeteryan olun anlamına gelmiyor. Akdeniz tarzı beslenmede olduğu gibi, bitki ağırlıklı besinlerin et yoğun beslenmeye tercih edilmesinin yararlı olacağını vurguluyor. Uzmanlar işlenmiş kırmızı etlerin kanser yaptığını, kasaptan aldığımız işlenmemiş kırmızı etin ise muhtemelen kanser yapıcı olduğunu söylüyor. Kanser yapan sigarayı bıraktığımız gibi kırmızı etten, hele sosisten salamdan, hatta sucuk ve pastırmadan tümüyle vazgeçmemiz gerekecek. Üstünde durdukları bir nokta da kırmızı ve işlenmiş etin yarattığı riskin sigara, şişmanlık ve hareketsizlik gibi etkenlerin yarattığı riskten çok daha düşük olduğu. Kırmızı eti çok yiyenlerde sadece kansere bağlı olanların değil, kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin de arttığını gösteren bilimsel çalışmalar var. Yapılan bir araştırma bu gerçeğe bir örnek. 120 bin kişinin ortalama 25 yıl izlendiği bu çalışmada yenilen kırmızı et miktarı arttıkça hem kalp hastalıklarından hem de kanserden ölümlerin arttığı görülmüş. Birçok araştırma kırmızı etten yoğun beslenmenin uzun dönemde kalp damar sağlığını olumsuz etkilediğini kalp krizi geçirme riskinin artmış olduğunu buldular. Size uygun kişiselleştirilmiş yaşam biçiminiz gereksinim hastalığına özel diyet tavsiye eden diyetisyenimizle hizmete hazırız.