ANKARA - Tütün ve dumanına maruz kalmanın başta akciğer olmak üzere 12 tür kanserin gelişmesine yol açtığı ve bu hastalıktan ölümlerin yüzde 30'unun doğrudan sigarayla ilişkili bulunduğu bildirildi.

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Başak Oyan Uluç, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, tütün kullanımının dünya genelinde her yıl 6,5 milyon kişinin ölümüne neden olduğunu söyledi.

Bilimsel çalışmaların, başta akciğer olmak üzere birçok kanserin kökeninde yaygın tütün kullanımının bulunduğunu ortaya koyduğunu anlatan Uluç, "Kanserden ölümlerin yüzde 30'undan, akciğer kanseri hastalığının yaklaşık yüzde 90'ından doğrudan sigara sorumludur." dedi.

Tütün kullanımı azaldıkça akciğer kanserinin görülme sıklığının da düştüğünü vurgulayan Uluç, şöyle konuştu:

"Türkiye'de son yıllarda başarıyla uygulanan dumansız hava sahası gibi önlemler sayesinde sigara kullananların sayısında azalma sağlandı. Bu azalma, özellikle erkeklerdeki akciğer kanseri görülme sıklığına da yansımaya başladı. Sigara yasağının olumlu etkileri gelecek 10 yılda akciğer kanseri ve buna bağlı ölümlerde kaydedilen azalmayla görülecek."