ANKARA - Sağlık Bakanlığınca, kanser hastalarıyla ilgili ülkede sağkalım ortalamasının takip edilmesinin, tedavi kalite ve etkinliğinin takibi açısından çok önemli olduğu bildirildi.

Sağlık Bakanlığı, bugün medyada, "Kanser hastalarına ömür biçtiler" başlığıyla yayınlanan haber üzerine yazılı açıklama yaptı.

Türkiye'nin ulusal çapta kanser ve ölüm bilgilerini verebilen dünyadaki 20 ülkenin arasında yer aldığı, kanser istatistiklerinin bilimsel anlamda gelişmişliğin göstergesi olduğu kaydedilen açıklamada, "Ülkemizin ABD, İngiltere, Fransa, Kanada, Japonya ve Kore gibi ülkelerde de yayınlanan yıllık kanser raporlarındakine benzer şekilde sağkalım istatistiklerini verebilmesi, sağlık istatistikleri alanında ulaştığımız başarıyı göstermesi bakımından önemlidir" ifadesine yer verildi.

Bu bilgilerin, yanlış bilgilendirmenin engellenmesi ve halkın en doğru ve güvenilir bilgiye resmi internet sitesi aracılığıyla kolaylıkla ulaşabilmesi amacıyla yayınlandığı ancak bu istatistiklerin genel ortalamayı yansıttığı gerçeğinin unutulmaması gerektiği belirtildi.

Hasta özelinde sağkalım sürelerinin değişebileceğine, bu sürelerin hastanın yaşı, evresi, ek hastalık yükleri, tümörün biyolojisine göre değişkenlik gösterebileceğinden kişisel değerlendirmeyi ancak hekimlerin yapabileceğine işaret edilerek, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"Sağlık Bakanlığı olarak ülkemizde sağkalım ortalamasının takip edilmesi, tedavi kalite ve etkinliğinin takibi açısından çok önemlidir. Ve diğer gelişmiş ülkeler ile karşılaştırıldığında yoğun akciğer kanseri yükümüze rağmen ülkemizdeki kanser türlerinde sağkalım sürelerinin benzer olduğu görülmektedir. 

Ayrıca sağkalım istatistiklerinin düzenli olarak takip edilmesi, Bakanlığımızca uygulanan birçok koruyucu sağlık uygulamasının etkinliği konusunda da fikir vermektedir. Başta kansere yönelik tarama programları olmak üzere programların başarısı gerek sağkalım gerekse de kanser insidanslarındaki (yeni vaka) düşme ile takip edilmektedir. Bu ise vatandaşlarımızda sorumluluk bilincini arttırmakta, sağlıklı yaşama davranışlarında gelişmeye neden olmaktadır."

Açıklamada, kanser hastalığında sağkalımı analiz ederek, yıllar içerisinde ülkenin hangi noktalara ulaşacağını izleyerek, bunu halkla paylaşmanın, kanserle mücadelede en önemli görevlerden biri olduğu vurgulandı.