ÖZEL HABER: SUMRU AYDIN

Kalbimizi korumak ve kalp krizi riskini azaltmak için neler yapabiliriz? 

Az tuzlu yemeğe kendimizi alıştırmalıyız.

Yemeklerde katı yağ yerine sıvı yağ (zeytinyağı) kullanılmalı.

Et tercihi beyaz etten yana olmalıdır. Özellikle balık tercih edilmeli. Kırmızı eti en fazla haftada 2 kez az yağlı tüketmek daha faydalı olur.

Ceviz badem fındık gibi yemişler faydalı yağ asitleri içerdeki için tüketilmedir. 

Egzersiz ihmal edilmemeli. Bir yaşam tarzı olarak benimsenmelidir. Günde en az 30dk tempolu yürüyüş, kan yağları, tansiyon ve şeker hastalığı için birebirdir.

Fazla kilolar atılana kadar diyet uygulanmalı ve ideal kilo korunmalıdır. 

Tütünün her türü ve kullanım sekli dolaşım şekli için sakıncalıdır.

Mümkün oldukça stresten uzak bir yaşam sürmeye özen gösterin. Uykunuzu düzenli alın.

Daha önce bahsettiğimiz risk faktörlerini taşıyorsanız tansiyonunuzu, kan şekerinizi ve yağlarınızı kontrol ettirin.

Kalp hastaları spor yapabilir mi? 

Kalp hastalığı olan insanların özellikle rekabete dayalı ve güç gerektiren sporlardan kaçınması gerekir. Genel olarak spor yerine bilinçli ve amaçlı yapılan egzersizler kalbe daha faydalı olacaktır. Bunlar tempolu yürüyüş, yüzme, hafif aerobik şeklinde örneklenebilir. Ancak ciddi kalp sorunu olan kişilerin bunları da yapmada önce hekimine danışması uygun olacaktır.

Ailesinde kalp hastalığı olan biri neler yapmalı? Nasıl yaşamalı?

Bir kişinin ailesinde kalp hastalığı var ise öncelikle birinci derecedeki akrabalarda genç yaşta kalp krizinden ölüm olmuş ise;

1. Şeker hastalığına kesinlikle yakalanmamak gerekir. Kişi şeker hastalığına yakalanırsa damar tıkanıklıkları artmaya başlıyor. 

2. Sigaradan kesinlikle uzak durmalı

3. Kolesterol dengeli olmalı.  

4. Kesinlikle spor yapmalı. Bu çok önemli. Kişinin belli bir spor hobisi olmalı. Yüzme ve tenis çok önemli. 

5. Özellikle bel çevresinde yağlanma olmamalı. 

6. Ani kilo almamalı. Diyet yapmalı.

Kişi tüm bunları yaparsa genç yaşta kalp krizi geçirme olasılığı azalıyor. Çünkü genç yaşta kalp krizi geçirmek ile 60 yaş üstü kalp kriz geçirmek arasında fark vardır. 

Kalp krizinin nedenleri nelerdir?

Bazen hastalar hiç ağrı duymadan da kalp krizi geçirebilir. Bu duruma özellikle şeker hastalarında rastlanır. Damarları daralmış bir kalp uzun süre fonksiyonlarını devam ettiremez ve kasılmasında bozulmalar başlar. Göğüs ağrısı ve/veya nefes darlığı şikayeti ile efor kapasitesi kısıtlanır ve daha kötüsü damarın tamamen tıkanması ile kalp krizi geçirerek hayati tehlikeye maruz kalır. Ya da ileride kalp yetmezliği gibi tedavisi daha zor problemlerle karşı karşıya kalabilir.

Gizli kalp hastalığı nedir? En çok kimleri etkiler? 

İleri koroner arter hastalığı olan insanlarda genellikle eforla gelen göğüste ağrı, sıkışma ve yanma şikâyetleri oluşmaktadır. Tıbbı olarak ‘sessiz iskemi’  diye de adlandırılan klinik durumda ise hasta bu belirtileri yaşamamakta ve farkında olmadan kalp krizi oluşarak hayati riske girebilmektedir. Halk arasında gizli kalp hastalığı olarak adlandırılan bu durum daha çok 65 yaş üzeri kişilerde kadınlarda ve özellikle şeker hastalığı olan kişilerde daha sık rastlanmaktadır. Önlem almak için koroner arter hastalığı risk faktörlerini taşıyan kişiler menopoz sürecindeki kadınlar hiç şikâyetleri olmasa bile bir kardiyoloji incelemesinden geçmeleri faydalı olacaktır.