Bu hafta kalp ile ilgili en çok merak edilen 10 soruyu Avrasya Hospital Kardiovasküler Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ali Rıza Cenal sizler için cevaplıyor. Herkese sağlıklı ve mutluluk dolu haftalar dilerim…

Kalp Krizinin Tekrarlama Riski Nedir?


Merhaba, annem 56 yaşında ve 1 ay önce kalp krizi geçirdi. 2 stent takıldı. Taburcu olduktan sonra tekrar rahatsızlandı ve sol kalp yetmezliği teşhisi konuldu. Doktor, kalp kaslarının ağır hasar gördüğünü söyledi. Şu anda daha iyi ancak tekrar eski yaşantısına dönebilir mi? Kalp yetmezliği hastalarının kalp krizi riski 1 yıl içinde yüzde kaçtır? Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim. Teşekkürler.
Öncelikle çok geçmiş olsun. Kalp yetmezliği tanısı konulan insanların yaklaşık yarısı 5 yıl içinde kaybedilir. Fakat kalp yetmezliğinin oldukça farklı dereceleri vardır. Hafif kalp yetmezliği olanlarda 1 yıllık ölüm oranı %1-2’lerde iken, ileri kalp yetmezliğinde bu oran %60’lara kadar çıkabilir. Kalp krizinden dolayı kalp yetmezliği olan insanlarda yeniden kalp krizi geçirme riski yüksek değildir. Fakat takılan stentlerin 6 ay içinde tekrar tıkanması riski %10-20’lerdedir. Ayrıca kalp yetmezliği olan insanlarda daha çok nefes darlığı ve ayaklarda şişme gibi şikayetler sık sık tekrarlayabilir, Hastanede yatması gerekebilir. Burada önemli olan kalbin ne kadar hasar gördüğü, kalbin kasılma gücünün ne kadar azaldığı ve hastanın uyumudur. Hastanın ilaçlarını düzenli kullanması ve diyete dikkat etmesi de önemli faktörlerdendir.

Şişme ve Sancı Kalp Rahatsızlığının Habercisi midir?

Hocam Merhabalar, ben 55 yaşında bir kadınım. Kalbimde ritim bozukluğu ve sancı var, sancı sol koluma vuruyor, ellerimde, göz ve yüzümde şişme meydana geldi. Bu neden kaynaklanıyor, ciddi kalp rahatsızlığının habercisi midir? Teşekkürler.
Geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Öncelikle kalp rahatsızlığından dolayı ellerde, göz ve yüzde şişme olmaz. Göğüste sancı ve sol kolda ağrı, kalp hastalığından olabileceği gibi boyun fıtığı ve romatizmal hastalıklarda da olabilir. Ritim bozukuğu da kalp hastalığı belirtisi olabilir. Fakat bunu anlamak için muhakkak bir kardiyoloji doktoruna başvurup Eko, Efor, Holter gibi tetkikler yaptırmanız gereklidir.

Ritim Bozukluğu İçin Ne Yapılmalı?

Ali Rıza Hocam, Kalbimde ritim bozukluğu var. Genelde yattığımda kulağıma gelen sesten öyle anlıyorum. Ne yapmalıyım?
Ritim bozukluğunun çok çeşitleri vardır. Bazıları kalbi normal insanlarda olabileceği gibi, bazıları da ciddi kalp hastalığı bulguları olabilir. Bunu ayırt etmek için  doktora başvurup Ekg,Holter ve Eko gibi tetkikleri yaptırmanız gerekmektedir.

Annemin Bacaklarındaki Damarlar Tıkalı. Ne Yapmamız Gerekir?


Merhaba, annem 65 yaşında ve şeker, böbrek rahatsızlığı, kalp ve damar tıkanıklığı var. Eylül ayında ayak parmaklarından 3 tanesi kesildi ve o arada rahatsızlanarak bacak damarlarında tıkanma oldu. Bunun sonucu kasığından anjiyo oldu ve şu an ayakta duramıyor. Bacaklarındaki damarlar tıkalı. Annemi kaybetmek istemiyorum. Bu durumda ne yapmamız gerekir?
Çok geçmiş olsun. Böyle bir durumda bize yol gösterecek en önemli veri anjiyodur. Anjiyoyu izledikten sonra kalbe ve veya bacaklara bypass yapabilir miyiz? Buna karar vermemiz gerekli. Bu karara etkili olan durumlar damar tıkanıklığını yeri ve bypassa uygunluğu, hastanın genel durumu, obezite, kan şekerinin kontrol altında olup olmadığı, böbrek ve akciğer hastalıklarının olup olmadığı gibi kriterlerdir.

Kalbimdeki Sıkışma İçin Ne Yapmalıyım?


Merhaba, ben 21 yaşındayım, son zamanlarda kalbimde değişik bir sıkışma hissediyorum, ağrı yok, sanki çalışamıyor, titriyor. Neden oluyor acaba? Genellikle geceleri oluyor. Sigara, alkol kullanmam, ayrıca ailemizde kalp hastası da yok. Ne yapmalıyım?
Geçmiş olsun. Özellikle geceleri olan bu şikâyetler nedeni ile kalp hastalığından çok şüphelenmeyiz. Fakat yine de bir kardiyoloğa görünüp Ekg ve Eko yaptırmanda fayda var. Zira herkesin hayat boyunca en az bir kez ekokardiyografi (eko) yaptırması gereklidir.

Kalp Ameliyatı Oldum. Gebeliği Önerir misiniz?

Ali Rıza Hocam, Kalp ameliyatı oldum, tahlil sonucunu yazıyorum, açıklarsanız sevinirim. Yorum; mitral kapakta Fibro dejeneratif değişiklikler var, kapak açılımı kısıtlı, sol Atrium kavitesi normalden geniştir. Sol ventrikülkavitesi ve sistolik fonksiyonları normaldir. Septum hareketleri semi paradokstur aort kökü normaldir. Sağ boşluklar normalden geniştir. Bebek istiyoruz, gebeliği önerir misiniz? Lütfen anlayacağım şekilde açıklayınız, teşekkür ederim.
Çok geçmiş olsun. Öncelikle ne tür kalp olduğunu belirtmemişsiniz. Fakat anladığım kadarı ile mitral kapak tamiri yapılmış gibi duruyor. Eğer mitral kapak tamiri yapıldı ise eko sonucunda önemli olan mitral kapak alanıdır. Ancak siz ekoda bunu da belirtmemişsiniz. Sadece kapak hareketleri kısıtlı olduğu belirtilmiş, ama ne kadar olduğu belirtilmemiş. Sonuçta ,eğer mitral kapak tamiri yapılmış,eko’da mitral kapak alanı 2 cm karenin üzerinde, Pulmonerartrer basıncı 40 mm hg’nın altında ise nefes darlığı şikayetiniz yok ise doğum yapmanızda sakınca olmayabilir. Fakat yine de bebek yapmayı planladığınızda kardiyoloji doktoru takibinde olmanız gerekmektedir.

Kalp Romatizmasının İlerlememesi İçin Ne Yapmalıyım?

Merhaba, ben 18 yaşındayım, kalp romatizması teşhisi konuldu. Penisilin kullanıyorum. Kalp kapakçıklarıma daha yansımadığı söylendi. Ama kalp ağrısı çekiyorum, canımı çok yakıyor. Ne yapabilirim? Hastalığımın ilerlememesi için ne gibi önlemler almalıyım?
Geçmiş olsun. Eğer romatizmal kalp hastalığı teşhisi konmuş ise yıllar içerisinde (10-30 yıl) kalp kapaklarında ciddi bozulmalar meydana gelebilir. Bunun takibi de yıllık ekokardiyografilerle yapılır. İlerlemesini engellemek için yapılacak en önemli şey tekrar romatizmal ateş atağını önlemektir. Eğer romatizmal ateş atağı tekrarlarsa kapaktaki bozulmalar daha hızlı ve daha ciddi olur. Bu nedenle aylık penisilin iğnesini ihmal etmemeli ve boğaz enfeksiyonu olduğunda derhal doktora görünülmeli.

Stentlerin Ömrü Biliniyor mu?

2000 yılında anjiyo oldum, bana 2 adet stent takıldı. Stentin ömrü kaç yıldır, biliniyor mu? Selamlar.
Stentlerin çok büyük kısmı metaliktir ve ömür boyu yerinde dururlar. Fakat burada önemli olan stentlerin içinin yeniden tıkanması ya da daralmasıdır. Stentler tıpkı kalbin koroner damarlar gibi aniden pıhtılaşarak kalp krizine yol açabilir ya da yavaş yavaş daralabilir. Son yıllarda kullanılan ilaçlı stentler sayesinde tekrar tıkanma oranlar azalmakla birlikte, bu oran ilk yılda %10-30 arasında değişmektedir. Size tavsiyem eğer yeniden göğüs ağrılarınız başladı ise ve efor testi-sintigrafi gibi testlerde şüpheli bir durum varsa bir kardiyoloğa danışarak anjiyo yaptırmanızdır.

Grip Aşısı Kalp Krizi Riskini Azaltır mı?


Grip aşısının kalp krizi ile alakası yoktur.
Kalbimde Ağrılar Oluyor. Önerileriniz Nelerdir?
Merhaba, ben 15 yaşındayım. Kalbimde arada ağrılar oluyor ve nefes almakta güçlük çekiyorum. Bu genelde yorulduğum zamanlarda oluyor. Açıkçası korkuyorum da. Neler yapmalıyım, önerileriniz nelerdir?
Bu yaştaki göğüs ağrılarının %99u göğüsteki kas ağrılarıdır ve kalp ile alakaları yoktur. Ama yine de bir kardiyoloğa görünüp Ekg-Eko yaptırmanızı tavsiye ederim.