İSTANBUL

Türkiye Migren Derneği Başkanı Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Çetin Duygu, migreni asrın vebası olarak tanımladı.

Dernek tarafından düzenlenen ve migren ameliyatı olan kişilerin katıldığı programda konuşan Duygu, migrenin sadece başağrısından ibaret olmadığını aktardı.

Migren hastalarının içinde bulundukları ruhsal durumdan dolayı zaman zaman dışarı bile çıkamadıklarını belirterek, "Bulantı, kusma, ışığa ve sese karşı hassasiyet gösteren hastalar, migren atakları tuttuğu zaman vücutlarında herhangi bir fiziksel bozukluk olmamasına karşın içinde bulundukları durumdan dolayı dışarı çıkamamakta. Kimseyle konuşamadıkları için işlerinden ve aile yaşamlarından geri kalmakta. Bu denli ciddi bir hastalık olan migren, toplumlar açısından da belirgin bir mali yüke neden olmakta" diye konuştu.

Duygu, Türkiye'de migren hastası olan ve uzun süre tedavi gören çok sayıda kişiyi migren ameliyatı yaparak, kısa sürede sağlığına kavuşturduğunu anlattı.

Türkiye'de migren ameliyatlarının yeni yeni tanınmaya başlandığını ve migrenin ameliyat sayesinde kabus olmaktan çıktığını ifade eden Çetin Duygu, şunları kaydetti:

" Migren hastalarına kesinlikle ameliyat olmalarını tavsiye ediyorum. Ameliyatın başarı oranı yüzde 90 seviyesinde. Bilimsel yayınlarda yüzde 60 oranında tam iyileşme, yüzde 30 oranında belirgin düzeyde iyileşme şansı 5 yıllık takiplerle belirlenmiştir.Migren asrın vebası ve milyonları etkiliyor. Her 6 kişiden biri migren hastası. Türkiye'de yaklaşık 10 milyon kişi bu hastalığın etkileri ile savaşıyor. Migren ameliyatı sayesinde bu hastalıktan kurtulan kişiler yeni hayatlarına kavuşuyor."