ANKARA -  Haşere kontrolünde kullanılan "biyosidal ürün" adı verilen kimyasallar, hava aracı kullanılarak veya sıcak sisleme yöntemiyle uygulanamayacak.

Biyosidal ürünlerin kullanımıyla ilgili yönetmelikte yapılan değişiklik bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik değişikliğiyle zararlı organizmalarla mücadele amacıyla üretilen, sivrisinek, böcek, fare gibi zararlıları yok etmede veya ev ya da hastane dezenfeksiyonunda kullanılan ürünlerle antibakteriyal içeren sabunları içeren "biyosidal" ürünlerle ilgili düzenlemeye gidildi.

Buna göre haşere kontrolünde kullanılan biyosidal ürünler hava aracı kullanılarak veya sıcak sisleme (su, yağ ve mazotta eriyen maddenin kullanıldığı, ince bir sis tabakasının dışarıya püskürtülmesi) yöntemiyle uygulanamayacak ancak gerekli tedbirler alınarak bölgesel kanalizasyon sistemlerinde sıcak sisleme yöntemi sınırlı kullanılabilecek. Olağanüstü durumlarda Türkiye Halk Sağlığı Kurumundan izin alınarak havadan uygulama yapılabilecek.

Zararlılarla mücadeleyi yürütecek ekipte, sorumlu uygulayıcı eğitimi almış ve en az bir tıbbi teknolog, çevre sağlığı veya toplum sağlığı konusunda eğitim almış sağlık memuru, hemşire, kimya teknisyeni, kimya teknikeri, veteriner sağlık teknikeri, veteriner sağlık teknisyeni, laboratuvar teknisyeni, laboratuvar teknikeri, ziraat teknisyeni, çevre teknikeri veya ziraat alanında ön lisans diplomasına sahip ya da mesul müdür olabilecek meslek mensuplarından birinin bulunması zorunlu hale getirildi.

Kaza ve zehirlenmelere karşı kullanılmak üzere her ekibe, kullanılan biyosidal ürünlere göre, acil durumlarda sağlık personeline verilmek üzere spesifik antidotlarla gerekli diğer ilkyardım malzemesi bulunan ilkyardım çantasını temin etmekten, kullanılan veya miadı dolanların ikmalini yapmaktan ve bu malzemelerin kullanımına ait detaylı talimatların hazırlanarak ekiplere dağıtımından mesul müdür ve işyeri sahibi ayrı ayrı sorumlu olacak.