BURDUR - Çölyak hastalığı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla "Glutensiz Türkiye" sloganıyla düzenlenen bisiklet turu kapsamında Ankara'dan yola çıkan Hakan Pekzorlu, Bucak ilçesine geldi.

Dünya Çölyak Günü kapsamında Sağlık Bakanlığı ve Çölyak Derneğince gerçekleştirilen bin 750 kilometrelik tura çıkan Pekzorlu, Eskişehir ve Afyonkarahisar'ın ardından Bucak ilçesine ulaştı.

Pekzorlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de çölyak hastalığının bilinirliğinin ve teşhisinin çok düşük düzeyde olduğunu söyledi.

Çölyak ve glutene bağlı rahatsızlıkların geç teşhisinin toplum sağlığını, işgücü verimliliğini olumsuz etkilediğini vurgulayan Pekzorlu, toplumsal, sosyal ve ekonomik alanda da sorunlara yol açtığını kaydetti.

Pekzorlu, bisiklet turunun Antalya, Denizli, Aydın, İzmir, Manisa, Balıkesir, Bursa, Adapazarı ve İzmit'ten sonra İstanbul'da sona ereceğini belirterek, hastalığa dikkati çekmek amacıyla seminerler düzenleneceğini, glutene bağlı rahatsızlıkların belirtileri hakkında vatandaşların bilgilendirileceğini anlattı.

Çölyak hastalığı

Çölyak, buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahıllarda bulunan "gluten" adlı proteinin ince bağırsakta parçalanamamasından kaynaklanan emilim bozukluğu hastalığı olarak tanımlanıyor.

Türkiye'de çölyak hastalarının ancak yüzde 4'üne teşhis konulurken, bu oran Avrupa'da yüzde 10, Amerika'da ise yüzde 17 civarında bulunuyor.