ANKARA - Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Osman Nacar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha hızlı, daha kaliteli sağlık hizmeti sunumu için çalıştıklarını, bunlardan birisinin de gece uçuş yapabilecek ambulans helikopter olduğunu söyledi.

Bu tip ambulans helikopterlerin, yurtdışında bazı ülkelerde kullanıldığını belirten Nacar, aynı hizmetin Türkiye'de verilebilmesi için uzun süredir çalıştıklarını anımsattı. Nacar, buna ilişkin hem teknik donanımın sağlandığını hem de bu alanda hizmet verecek personelin eğitildiğini bildirdi.

Şu an için Gece Görüş Gözlüğü sistemine sahip (GGG) ambulans helikopterlerin İngiltere, Almanya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, Kanada, Norveç, ABD, Brezilya ve Avustralya'da kullanıldığını anlatan Nacar, şunları kaydetti:

"Birçok ülkede ambulans helikopterlerle, gündoğumu-günbatımı operasyonlarının başlamasından yaklaşık 10 ila 15 yıl sonra, GGG (Gece Görüş Gözlüğü) ile gece gören şartlarda uçuşlara başlanmıştır.

Ülkemizde ilk olarak 2008 yılında gündoğumu-günbatımı ambulans helikopter operasyonları başlamakla beraber, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) 2012 yılı sonunda  'Gece Görerek Şartlarda Helikopterlerin HEMS, Ambulans, Arama Kurtarma ve İnsani Yardım Maksatlı Uçuşlarına İlişkin Talimatı'ı yayınlamıştır."

Nacar, gece görüşlü uçuşların önemli avantaj sağladığını dile getirerek, "Ambulans helikopter hizmetinin 24 saat verilebilmesiyle, primer vakalara ve trafik kazalarına zamanında müdahale edilebilecek. Ayrıca uzuv kopması gibi kısa sürede müdahale edilmesi gereken vakalarda, hasta hızlı şekilde donanımlı bir sağlık kuruluşuna transfer edilebilecek" dedi.

Uçuşlar ilk olarak Ankara'da başlayacak

İlk olarak Ankara'da hizmete girecek ambulans helikopterlerin daha sonra batı bölgelerini kapsayacağını dile getiren Nacar, "İlk planlamada doğu bölgelerini kapsamamasının sebebi coğrafi şartlardır" dedi.

Nacar, bir ambulans helikopter için gündüz 3 pilot ve 1 medikal ekip; 24 saat için ise 7 pilot, 3 doktor ve 3 yardımcı sağlık personeline ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, "Ankara bölgesinde konuşlu bulunan TC-HGC çağrı adlı EC135 tipi helikopterin uçuş ekibi, medikal ekibi ve yer ekiplerinin eğitimleri tamamlandı. Helikoptere TCAS (çarpışma önleyici sistem) monte edilmesine müteakip kısa süre içinde GGG ile uçuşlara başlamayı planlıyoruz" diye konuştu.

Pilotların, Türk Hava Kurumunun tesislerinde, Alman öğretmen pilotlarca eğitildiğini ifade eden Nacar, ekibe Gece Görüş Gözlük sistemiyle ilgili yer dersleri verildiğini, ayrıca uygulama amaçlı uçuşlar gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.