İSTANBUL - FATMA ÇELİK

Son yıllarda tıbbın çeşitli alanlarında robot teknolojisinden faydalanılmakta.
Robotlar yardımıyla bir çok müdahaleler ve  ameliyatlar gerçekleşmekte.
Bu sayede iyileşme süresi de kısalmaktadır. Robotların kullanıldığı alanlardan biri de Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon. Fizik Tedavide felçli hastalar için umut vadeden bu robotlar, birçok felçli hastanın tekrardan yürümeye yönelik hayallerini gerçekleştirmeyi amaçlıyor.
Kollarını ve bacaklarını kullanamayan felç hastaları için son yıllarda çeşitli modeller geliştirildi.
ABD’de üretilen bu teknoloji  Pendik Bölge Hastanesi Robotik Rehabilitasyon Merkezi’nde hizmet vermektedir.

Robotik Rehabilitasyon

Türkiye’nin yüksek teknolojili, rehabilitasyon kliniklerinden birine sahip olan hastanemiz, ülkemizde bir ilke imza atarak “giyilebilen robot” olarak da isimlendirilen eksoskleton tipi cihazların gelişmiş bir örneği Amerika ile eş zamanlı  olarak Robotik Rehabilitasyon Merkezimizde kullanılmaya başlamıştır.
Son yıllarda tıbbın çeşitli alanlarında robot teknolojisinden yararlanılıyor. Robotlar yardımıyla çeşitli girişimler veya ameliyatlar yapılarak iyileşme süresi kısaltılabiliyor. Robotların kullandığı alanlardan biri de rehabilitasyon.
Kolların veya bacaklarını yeterince kullanamayan hastalar için çeşitli robot modelleri var. Geçirilen her türlü nörolojik problem, trafik kazası veya her hangi bir travmayı takiben yürüme yeteneğini, kollarını kullanma olanağını kaybeden kişilerin bu fonksiyonlarını tekrardan kazanmaları için robotlardan istifade edilmektedir. Klasik sistemlerle tedavi edilen hastalarda 1-2 senede alınamayan sonuçlar, robotik rehabilitasyon uygulandığı taktirde 1-2 ay gibi kısa zaman içerisinde alınabiliyor. Sanki normal çalışıyormuşçasına robotlar tarafından hareket ettirilen kol ya da bacaklarda ortaya çıkan özel sinyaller beyinde çalışmayan bölgeler üzerine gönderilir. Böylece çalışmayan kasların yeniden çalışması, hareket etmeyen bir kol ya da bacağın ilerleyen tedavi seansları içinde hareket etmesi mümkün olabilmektedir.

G-EO Robotik Rehabilitasyon Sistemlerinin (2. Nesil) Üstünlükleri


Treadmill (kayan zeminler) üzerinde yapılan robotik rehabilitasyonda zaten hareket yeteneği olmayan hastaların, sadece zeminden gelen kayma hareketinden güç alarak yapacağı yürüme sağlıklı bir yürüme olmamaktadır.
G-EO Sistemleri felçli hastaları sadece düz zeminlerde değil her çeşit zeminde yürüten bir alt yapısı vardır. Hatta merdiven çıkma ve iniş özelliği de söz konusudur.
Bu nedenle 2. nesil yürüme robotları olarak isimlendirilirler. Hasta hazırlık ve program uygulama evreleri son derece kolay ve basittir.

Robotik Yürüme sistemlerinden kimler yararlanır?


Omurilik felçliler, inme nedeniyle yarım felçler (pıhtı atması ya da beyin kanaması), beyin felci olan çocuklar (spastik çocuklar), nörolojik yürüme bozukları (Parkinson-Multiple skleroz – çocuk felci- ALS- Guillain Barre- kas hastalıkları), ortopedik ameliyatlar sonrası (el- diz- kalça vb) yürüme ve hareket sorunu olan herkes.

Robotik Rehabilitasyondan kimler yararlanamaz?

Oturma dengesi olmayan hastalar, hamile ya da çok yaşlı olan hastalar, iletişim kurulmayan hastalar.

GİYİLEBİLEN YÜRÜME ROBOTLARI (GYR)


G-EO sistemleri ile yürüme yeteneğini hala kazanamamış hastaların tedavisinde bugün için dünyada gelinen son nokta “giyilebilen robotlar”dır.
Omurilik felçli hastalarda yürüme sırasında dengenin sağlanması için koltuk değneği veya yürüteç kullanılması gerekir. Kişinin bu cihazı kullanabilmesi için tekerlikli sandalyeye kendi başına oturacak ve aynı şekilde bu sandalyeden kalkabilecek güç ve dengesinin olması gerekir. Hastalar medikal olarak ayrıntılı değerlendirildikten sonra  ancak rehabilitasyon programına alınırlar ve bu cihazı kullanacak adayları bu uyum çalışmalarını  mutlaka tamamlamak zorundadırlar.

(GYR) Hangi tip felçlerde kullanılır?


Omurilik felçli hastalar, yarım felçli (hemipleji) hastalar, Multipl skleroz, Guillain Barre sendromu.

(GYR) Hangi durumlarda kullanılmaz?


Koltuk değneğini kavramak için kolları yeterli güçte olmayanlar, tansiyon sorunu yaşayanlar, ileri kemik erimesi olanlar, kontrol edilemeyen spastik kasılmalar, otonomik disrefleksi, omurgada denge kaybı olanlar, rehabilitasyonu engelleyecek düzeyde iletişim kusuru olanlar, doğal yürüme hareketine ya da ayağa kalkmaya mani olacak düzeyde eklem hareket kısıtlığı olan bireyler, ağırlığı 100 kilonun üzerinde, boyu 1.55 – 1.88’den  farklı olanlar bu cihazı kullanamazlar.