HATİCE DURDU/BURSA/VHA  

Bursa Kent Konseyi (BKK) Engelliler Meclisi tarafından düzenlenen ‘Bursa Erişilebilirlikte Ne Durumda?’ konulu panelde, kamu kurumlarının engelli bireylere uygun hale getirilmesinin sadece engellilere değil, herkese fayda getireceği dile getirildi.
Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Hüdavendigar Salonu’nda düzenlenen ‘Bursa Erişilebilirlikte Ne Durumda?’ konulu panele, Büyükşehir Belediyesi yöneticileri ve personeli, engelli derneklerin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
“Engelsiz alan bayrağı uygulamasını sürecek”
Bursa Kent Konseyi (BKK) Başkanı Semih Pala, meclisleri, çalışma grupları ve gönüllüleriyle birlikte faydalı çalışmalardan bir yenisine daha imza attıklarını söyledi. BKK Engelliler Meclisi’nin çalışkan insanlardan oluştuğunu, çözüm üretmek için çabaladığını, şehre ve ülkeye örnek olduklarını belirten Pala, insan hakkına yönelik bir konuyu ele aldıklarını dile getirdi. Yaşanılabilir hayatın önündeki tüm engellerin kaldırılması gerektiğini ifade eden Pala, kadın, çocuk ve engellilere anayasada pozitif ayrımcılık verildiğini hatırlatarak, kanunda yer almasa da insan hayatını kolaylaştırmak için tüm yöneticilere görevler düştüğünü anlattı. Geçtiğimiz senelerde eski Vali Şahabettin Harput’a yazı yazarak 2005 yılında çıkan kanuna göre kamu binaları denetleyip, eksiklikleri tespit etmek istediklerine değinen Pala, “Ardından Engelliler Meclisi konu için görevlendirildi. 230 kurum denetlendi. Dosyalar hazırlanıp Valiliğe teslim edildi. Ardından ‘Engelsiz alan’ bayrağı uygulamasını başlattık. 230 kurumun içinden kriterlere uygun 16 kuruma engelsiz alan bayrağı verdik. Çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Eksikliklerin giderilmesi için tüm kurumlarla beraber çalışacağız. Teşvik amacıyla engelsiz alan bayrağı uygulamasını da sürdüreceğiz” dedi.
Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, 2005 yılında çıkan kanuna rağmen engelsiz alanlara yönelik fazla bir şeyin yapılmadığını, bu yüzden de sürenin uzatıldığını açıkladı. Gelinen noktada şehirlerde kurulların oluşturulduğunu, çalışmalara önümüzdeki hafta başlayacağını kaydeden Avcı, “Kurul, şehirdeki tüm ulaşım, sosyal donatılar, kamu binaları engellilere uygunluğuyla ilgili çalışmaları yapacak. Bunu lütuf olarak değil, insan hakkının gereği olarak yapacak. Kurumlar daha sonra eksikliklerini seri şekilde tamamlayacak. Aynı anda karşımıza çıkan zorlukları birimlere hatırlatacağız. Verilen süre içerisinde gereğini yapmayan birimlerle ilgili kanuni işlemlerin yapılması için hukuki düzenlemeler de bulunuyor. Konuyu tek bir kurula havale etmemiz, çözüleceği anlamına da gelmez. Komisyon olarak bilgi ve deneyimi olan tüm kesimlerin tespitlerini, düşüncelerini alacağız. Gönül seferberliği olması durumunda sıkıntıların daha rahat aşılacağına inanıyorum” diye konuştu.
“Yetkililer hizmet yaparken empati kurmalı”
Bursa Kent Konseyi (BKK) Engelliler Meclisi Başkanı İbrahim Sönmez ise, “2005 yılında çıkan kanuna göre kamu binaları 2012 yılına kadar engellilere uygun hale getirilmesi gerekiyordu. Ancak yetişmeyince kanunda düzenleme yapıldı ve süre iki yıl daha uzatıldı. 2011 yılında ‘Her yere erişebilirlik’ sloganıyla Bursa’daki 230 kurumu inceledik. Sonucunu rapor halinde eski Vali Şahabettin Harput’a teslim ettik. Şimdi de işaret dili kursunu başlattık. Erişebilirlik sadece bedensel engelliler için değil, her kategorideki insan için gereklidir. İşitme engelliler de kamuya açık yerlerde sıkıntı çekmemelidir. Yetkililerin hizmet yaparken empati kurmasını istiyoruz. Herkes engelli olmaz belki ama herkes bir gün yaşlanacak. Yapılanlar onlara da fayda sağlayacak” dedi.
Konuşmaların ardından panele geçildi. Programın moderatörlüğünü üstlenen Ayhan Zenbilci, insanların tatil için uzaya çıktığı dönemde, engellilerin hala evlerinde pençelerin arkasından dünyaya baktığını söyledi. Bir yerlerde eksikliğin ve kopukluğun olduğunu anlatan Zenbilci, Bursa olarak kopukluğun nerede olduğunu tespit etmek istediklerini dile getirdi.