ANKARA - Türkiye, "İlaç ve Eczacılıkta Küresel Bilgi Paylaşımı" sloganıyla 28-30 Kasım tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek "Uluslararası İlaç ve Eczacılık Kongre ve Fuarı"na ev sahipliği yapacak.

Uluslararası İlaç ve Eczacılık Kongre ve Fuarı Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel, dünyadaki ilaç ve eczacılıktaki gelişmeleri tartışabilmek, yorumlayabilmek ve çıkarımlar yapabilmek için konusunda uzman kişilerin kongrede bir araya geleceğini söyledi.  

Bu etkileşimin Türkiye'nin ilaç ve eczacılıkta geldiği noktayı daha da ileri götürmek için atılacak adımlara öncülük edeceğini ifade eden Gümüşel, "Sadece bilgi değil, aynı zamanda dünyada ve ülkemizde ilaç ve eczacılıkta ürettiklerimizi fuar ortamında paylaşarak ufkumuzu açabilmeyi planlıyoruz" dedi.

Prof. Dr. Gümüşel, kongrede ilaç ve tıbbi malzeme üretimini, ruhsatlanmasını, geri ödemesini, ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri, serbest ve hastane eczacılarının sorunları ve çözüm önerilerini, eczacılık eğitimini, klinik eczacılık ve uygulamalarını, eczacılıkta uzmanlık gibi mesleğin geleceğini çok yakından ilgilendiren konuları bilim insanları, serbest ve kamu eczacıları, yöneticiler ve öğrencilerle birlikte konuşacaklarını belirterek, "Öğrenci Çalıştayı" ile eczacı adaylarının gelecekteki mesleklerine hazırlanmasının amaçlandığını bildirdi.

Kongrenin Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının desteğiyle düzenlendiğini, KKTC, Kosova ve Azerbaycan Sağlık Bakanlarının da katılımının beklendiğini belirten Gümüşel, "Türkiye'nin uluslararası düzeyde ilaç ve eczacılık alanında lider ülke konumuna yükselmesini amaçlıyoruz. Aynı zamanda ulusal düzeyde de hem eczacılarımızın hem de ilaç sektörümüzün sorunlarını tartışarak çözüm konusunda çok sesli platform oluşturmak istiyoruz. Amacımız boş eleştirilerden çok yapıcı yaklaşımlarla ülkemizi ilaç ve eczacılık alanında 2023 hedeflerine tüm paydaşlarla ulaştırabilmek" şeklinde konuştu.    

Ele alınacak konular

"Uluslararası İlaç ve Eczacılık Kongre ve Fuarı" kapsamında yapılacak oturumlarda,  eczacılıkta 2023 hedefleri, eczacılık eğitiminde akreditasyon, ilaç ruhsatlandırmasında sorunlar ve çözüm önerileri, sağlık ekonomisi ve global bütçe uygulamaları, klinik eczacılık ve eczacılıkta uzmanlık, klinik araştırmalarda neredeyiz,  nerede olmalıyız, serbest eczacılığın geleceği, ilaçta patent ve veri koruma, eczacılık eğitimine bakış gibi konular ele alınacak.