TBMM - CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, AA muhabirine, endovasküler uygulamaların, ''damar içinden girilerek yapılan çeşitli tedavi yöntemleri'' olduğunu belirtti.

''Endovasküler uygulama yapılmadığında, açık ameliyatlarla bu damarlara müdahale ediliyor. Kalbe stent koyma işlemi yapılmazsa, açık kalp ameliyatıyla o damara by-pass yapılması gerekir'' diyen Atıcı,  endovasküler uygulamaların son derece güzel ve hayat kurtarıcı uygulamalar olduğunu kaydetti.

Endovasküler uygulamaların maliyetinin yüksek olduğuna dikkati çeken Atıcı, şöyle konuştu:
''Sağlık Bakanlığı'nın atadığı kamu hastane birlikleri genel sekreterleri, hekimlere, 'Siz endovasküler yapamazsınız. Tıbbi olarak gerekli görebilirsiniz ama ticari olarak yaptığınız doğru değil. Siz 100 liraya mal ediyorsunuz, SGK bunu ödemiyor' diyor. Doktorlar ise 'Sen buna karışamazsın, bu bir tıbbi uygulamadır, biz yaparız' diyor. Sekreterler, bu durumda doktorların endovasküler uygulamaları yaparken kullanacakları aletleri almıyor. Damar içine girecek çeşitli aletleri olmayınca doktorlar bu uygulamayı yapamıyor, bunun yerine açık ameliyat yapıyorlar. Beyindeki baloncuk için kafatasını açıyorlar. Bu durumda hasta ölebiliyor. ''

Atıcı, endovasküler uygulamayla ölüm oranının yüzde 10, açık ameliyatta bu oranın yüzde 90'a çıktığını belirterek, Sağlık Bakanlığı'nın zarar etmeyi istemediğini kaydetti.  Zarar durumunda kamu hastane birlikleri genel sekreter ve diğer yöneticilerin yasa uyarınca bir daha atanamadığını ifade eden Atıcı, ''ne olursa olsun hastanenin kara geçirilmesinin'' amaçlandığını söyledi.