Haber: Sumru Aydın

Kırık Kalpler Hastalığı Nedir?

Nadir görülen, ani başlayan ve  genellikle ölümle  sonlanan  bir  kalp hastalığıdır.Genellikle  büyük aşkların  hüzünlü  bir şekilde  sonlanması  sonrasında  ani başlayan gögüs ağrısı , soğuk terleme  ve  vücutta soluklukla  seyreden ve  kişiyi  yataklara  düşüren  hastalıklar  vardır. 

Yüzyıllar boyu  bu hastalığın tanımı yapılamamış ve  gencecik insanlar yetersiz  tanı yöntemleri nedeniyle hayatlarını  kaybetmişlerdir .  Eski çağlarda türkülerimize de giren ve  yetersiz beslenme ve bakımsızlık sonucu  verem hastalığı  gibi  kalbin üzüntü sonucu  “ kırılması “ da kişiyi hayati riske sokmaktadır.

Peki  Bu Hastalık Nasıl Ortaya Çıktı?

İlk olarak 1990 lı yılların başında Japon bilim adamları tarafından tarif edilen ve hasta  kalbi  ahtapot tuzağına (Tako-Tsubo)  benzetildiğinden  bu ismi  almıştır. Burada kalp tam ortadan boğumlanmış  (kırılmış ) ve uç kısmı taş olmuş gibi durmaktadır .

Kırılmış bir Kalbin  anjiyografi sırasında  çekilen tipik  görüntüsü . 

Kalbin kasılma – pompalama gücü  ileri derece azalmıştır. Bu zamana kadar bu  hastalığın varlığından şüphelenilmiş  fakat  vakalar  toplanılmadığından  ismi  konulamamıştır. İlk vaka tanımlandıktan sonra  tüm dünyada hızla çok sayıda vakanın  olduğu  bildirilmiş ve sanılanın aksine  nispeten sık  görülen  bir kalp hastalığı olduğu  belirlenmiştir. 

Kalbimizin Kırıldığını Nasıl Anlarız? Belirtiler Nelerdir?

Belirtiler kalp krizine benzer şekilde başlar  ve  genellikle  bahsedildiği,   gibi olağanüstü bir  duygusal  ya da fiziksel stresten  hemen sonra ortaya çıkar. Hastalığın  stres hormonların (  adrenalin ve noradrenalin gibi katekolaminler)   aniden  kana  boşalmasına  bağlı olarak geliştiği  düşünülmektedir. 

Tüm hastaların ortak yönü ani gelişen duygusal bir yıkım sonrasında ( Ayrılma, kaza,  saldırı, doğal afet, ölüm  veya  hararetli bir tartışma ) nadiren de   aşırı bir sevinç sonrası ( piyango kazanmak gibi ) bu hastalığa yakalanmalarıdır. Bu hastalık özellikle  ilk saatlerinde  ciddi  ve hayatı tehlikeye  sokan ( ritim bozuklukları, şok, ani kalp yetmezliği )  belirtiler ile seyreder .


Peki Kalp Kırıklığını Tamir Etmek Mümkün Mü?
Tahmin edildiği gibi tedavisi de olmamakla birlikte başta yatak istirahati önerilmekte. Hastalığın başlangıcında hasta yüksek hayati riskten dolayı yoğun bakımda monitör gözetimi  altında tutulur. Bu dönemde oluşabilecek yeni  stres faktörlerinden ( üzüntü ) hasta korunmalı. Buna rağmen gelişebilen  şok  tablosu varlığında  kalbi destekleyen  intra-aortik balon pompası (IABP)  denilen  bir pompa  ana damara yerleştirilir  ve erken  kullanımı önerilir . Bunun haricinde genel destekleyici tedavi,  sağlıklı beslenme ve bol sıvı önerilir. 

Tabii ki mümkünse  üzüntü kaynağının giderilmesi  kesin tedavi olacağı aşikardır.