MUSTAFA SARIOĞLU
İSTANBUL 
Depresyonun nedenleri ve depresyon karşısında yapılması gerekenleri katılımcılarla paylaşan Psikolog Neil Serem Gülenay, depresyonun bir umutsuzluk hastalığı olduğunu söyledi. Psikolog Gülenay, depresyonda olan bir kişinin fiziksel olarak da baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi gibi rahatsızlıklar yaşadığını, depresyonun yaşam kalitesini düşürdüğünü belirtti. Depresyonun hafife alınmaması gerektiğini vurgulayan Psikolog Gülenay, ''Depresyon deyip geçmemek, mutlaka tedavi olmak gerekiyor. Yoksa depresyon kalıcı olabilir'' diye konuştu.
Gülenay, depresyonda en sık yapılan davranış hatalarını sıralayarak, ''Mükemmel olma arzusu, kendini suçlama, olaylara siyah ve beyaz şeklinde bakma, olumsuz olayları abartmak depresyon sırasında yaptığımız davranış hatalarından bazıları. Unutmayın olumsuz düşüncelerimiz yaşam ve ruhumuzu olumsuz etkiler'' açıklamasında bulundu.
Depresyon sırasında kişinin kendini zorlayan davranış kalıplarından uzaklaşması gerektiğinin altını çizen Gülenay, ''Günlük yaşamınızda kendinize mutlaka zaman ayırın, sağlıklı beslenin, spor yapın, uyku kalitenizi artırın. Sizi mutlu hissettiren faaliyet ve ortamlarda bulunun. Kendinize karşı sabırlı olun ve duygularınızı anlamaya çalışın'' tavsiyelerinde bulundu.