SİVAS - Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ünal Özüm, büyüklerde olduğu kadar çocuklar arasında da kullanımı yaygınlaşan akıllı telefonların, büyüme çağında gelişimi olumsuz etkilediğini belirterek, çocuklara telefonun uçak moduna alınarak verilmesi uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Ünal Özüm, yaptığı açıklamada, son yıllarda artan akıllı telefon kullanımının, yetişkinlerde olduğu kadar çocuklarda da artış gösterdiğini anımsattı.

Ailelerin genelde çocuklarına oyalanmaları ya da oyun için cep telefonu verdiğine işaret eden Özüm, "Cep telefonu bilindiği üzere radyofrekans ve manyetik alan oluşturuyor. Bu manyetik alan küçük değerlerde olsa bile çocuklar üzerinde zarar oluşturabilir." dedi.

"Cep telefonunun yaydığı manyetik alan, sinir sistemi üzerindeki kılıfın gelişmesini geciktiriyor"

Özüm, ailelerin, çocukları kucağında ya da yanındayken bile telefon kullanımına dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayarak, "İnsan vücudunda sinirleri saran kılıflar var ve bu kılıflar sinirlerin hızlı çalışmasını ve gerektiği gibi çalışmasını sağlıyor. Bu kılıflar çocuk doğduktan sonra 8-10 yaşına kadar gelişmeye devam eder, gelişimini bu yaşta sonladırır. Cep telefonunun yaydığı manyetik alan, sinir sistemi üzerindeki kılıfın gelişmesini geciktiriyor." diye konuştu.

"Kamburlaşma ve boyunda düzleşmeye neden olabilir"

Cep telefonunun yaydığı manyetik alanın en çok büyüme çağındaki çocukların doku gelişimini olumsuz etkilediğini bildiren Özüm, şu uyarıları dile getirdi:

"Cep telefonunun oluşturduğu manyetik alan ve yaydığı ısı, sinirler üzerindeki kılıfların gelişini yavaşlatır, sinirlerin yeteri kadar çalışmasını engeller, entellektüel fonksiyonlarında bozukluğa, el becerilerinin kazanılmasında gecikmelere yol açabilir. Bu dönemde sadece sinir sistemi değil, çocuğun bütün dokuları büyüyor, özellikle kemik ve kas dokularının gelişmesinde yavaşlatma ya da olumsuz yönde etkileme, hormonal sistemlerinde bozulmaya yol açabilir. Bu yüzden aileler, 10 yaşına kadar çocuklarına telefon verirken manyetik alanı kapatmalı yani telefonu 'uçak modu'na almalı. O zaman telefonun oluşturduğu manyetik alan düzeyi ve çocuklara olan zararlı etki en aza indirilmiş olur."

Prof. Dr. Özüm, çocuğun uzun süre telefon kullanmasının, kas sisteminde bozulmalara da yol açabileceğine işaret ederek, bu durumun aynı zamanda hareketsizlik nedeniyle büyümeyi de yavaşlatabileceğini belirtti.

Telefonun bir yüzey üzerine konularak kullanılmasının, bu etkileri aza indirebileceğini aktaran Özüm, "Çocukta sürekli başı eğik telefona bakar pozisyon, kamburlaşma ve boyunda düzleşmeye neden olabilir." diye konuştu.