ANKARA 

Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nazan Özbarlas, çocukların bilgisayar karşısında vakit geçirmek yerine doğada kendi yaşıtları ile bol hareket edebilecekleri ortamlar hazırlanması gerektiğini belirterek, ebeveynlere "Çocuklarınıza kalplerini korumayı öğretin" çağrısında bulundu.

Özbarlas, 29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılki temanın "Çocuklarımızın kalplerini kazanalım" olduğunu belirterek çocuklarda kalp sağlığının korunmasının önemine dikkati çekti.

Dünya Kalp Gününün, dünyada başlıca ölüm nedeni olan kalp hastalıkları ve inme hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi için düzenlendiğini belirten Özbarlas, "Kalp ve dolaşım sisteminin sağlığını korumak için şart olan hareketli yaşam tarzı, düzenli egzersiz, obeziteyle mücadele, sağlıklı beslenme ve tütünden uzak durma önerileri, geleceğin büyükleri olan çocuklarımız için de geçerlidir. Tüm bu alışkanlıklar çocuklukta, hatta bebeklikte kazanılmaktadır" dedi.

Çocukların kalp sağlığının korunması için de ailelere önerilerde bulunan Özbarlas, şunlara dikkati çekti:

"Sağlıklı kalpler için çocuklarımızın bilgisayar karşısında hareketsiz bir yaşam sürmesine izin vermeyelim, onlara doğada kendi yaşıtları ile bol hareket edebilecekleri ortamlar hazırlayalım, düzenli egzersizler için örnek olalım. Kalp dostu beslenme alışkanlığını edinelim ve uygulayalım, meyve ve sebzeyi çocuklarımıza sevdirelim, kötü yağ ve şeker içeriği yüksek bol kalorili besinleri tüketmeyelim ve tükettirmeyelim. Tütünden uzak duralım. Hem çocuklarımıza örnek olmak için hem de onları pasif içicilikten kurtarmak için sigara içilen ortamlarda bile bulunmayalım. Kısaca çocuklarımıza kalplerini korumayı öğretelim."

Her yıl yaklaşık 13 bin kalp hastası bebek doğuyor 

Ülkede her yıl yaklaşık 13 bin kalp hastası bebek doğduğunu dile getiren Özbarlas, "Bu bebeklerin üçte birine ilk yaş içinde ameliyat ya da girişim gerekmektedir. Tıbbi ve teknolojik ilerlemelerle kalp hastası bebeklerin zamanında tanı alması ve doğru merkezlerde tedavi edilmesi sonucu büyük kısmı sağlıklı bireyler haline gelmekte, yetişkin yaşa ulaşmaktadır" diye konuştu.

Prof. Dr. Özbarlas, tedavileri tamamlanan kalp hastası çocukların kendilerini izleyen hekimlerin önerileri ve izinleri çerçevesinde egzersiz yapmalarının ruhsal ve fiziksel gelişimlerine önemli ölçüde katkıda bulunacağını sözlerine ekledi.