Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Ali Talay, bu hafta 1-5 yaş arası çocuk beslenmesinin önemine değinerek en sık yapılan beslenme yanlışları hakkında uyarılarda bulunuyor. Dr. Mehmet Ali Talay: “Çocuk 13-14 aylık olduktan sonra kendisi kaşık kullanmalıdır. Aile bireyleri ile sofraya oturan çocuğun ayrı bir tabağı olmalı ve neyi ne kadar tüketildiğine dikkat edilmelidir.” Diyor ve ekliyor: “En sık yapılan hatalardan biri çocuğu yemek suyu ile beslemektir. Hiçbir besleyici değeri olmayan bu beslenme biçimi uygulanmamalıdır.” Çocuklarınızla sağlıklı ve mutlu haftalar dilerim.

Dengeli beslenme hakkında bilgi verir misiniz? Çocuklarımızı beslerken nelerden kaçınmalıyız?


“En sık yapılan hatalardan biri çocuğu yemek suyu ile beslemektir. Hiçbir besleyici değeri olmayan bu beslenme biçimi uygulanmamalıdır.”
Genellikle dengeli bir beslenme listesi şu şekilde olmalıdır:
1-Her gün en az 2 su bardağı süt veya yoğurt verilmelidir. Çünkü bu besinler kemik gelişimi için önemli olan Kalsiyum’un iyi kaynağıdır. İki kibrit kutusu peynirde de bir bardak sütteki kadar kalsiyum vardır.
2-Vücutta kan yapımında görevi olan Demir’in en iyi kaynağı olan tavuk, balık, yumurta ve kuru baklagillerin bir veya birkaçından en az iki porsiyon bulunmalıdır. Yumurta, düzenli et yiyen çocuklara gün aşırı, diğerlerine her gün verilebilir. Yumurta rafadan veya katı pişmiş olarak sandviç içinde veya omlet şeklinde de tüketilebilir. 1 porsiyon=köfte veya 3-4 yemek kaşığı kuru baklagil (mercimek, bakla, kuru fasulye)
3- Meyva ve sebzeler, Vitaminler açısından zengindir, ayrıca kalsiyum ve demir emilimine de yardımcıdır. Bu yaşta çocuklara 3-4 porsiyon sebze ve meyva verilmelidir. Ancak çocuklar özellikle sebzeler konusunda çok seçicidir. Bu nedenle sebzelerin çorbalar, pilav, makarna, börek ve köfteler içinde doğrudan konması veya yerine pilav, makarna, köfte yanında ek olarak şekline verilmesi sebzelerin daha zevkli ve kolay yenmesini sağlayabilir.
Meyvaların kabuklu olarak yenmesi bu yaş grubunda sık rastlanan kabızlık sorununun önlenmesine yardımcı olur.

Çocuklarımıza verdiğimiz yiyeceklerin miktarı nasıl olmalıdır?


1 porsiyon sebze=5-6 silme yemek kaşığı sebze yemeği
1 porsiyon meyva =1 orta boy meyva =3/4su bardağı meyva suyu
4-Vücudun esas Enerji kaynağı olan ekmek ve diğer unlu nişastalı yiyeceklerden günde en az 6 porsiyon yenmesi gerekmektedir. Belirlenen bu miktarın 3 porsiyonu 3 dilim ekmek, diğerleri çorba, pilav, makarna, patates, börek vb. şeklinde verilebilir.
1 porsiyon=5-6 silme yemek kaşığı pilav/ makarna veya 1 dilim ekmek
İlk 3 yaşta çocuklarda çiğneme ve yutma işlevlerinin gelişimi tamamlanmamıştır. Sert ve taneli besinler kolayca soluk borusuna kaçarak boğulmaya yol açabileceği için verilmemelidir. Fındık, fıstık, kabak ve ay çekirdeği ve kuru baklagiller solunum yollarına en sık kaçan maddelerdir.

Çocuklara çay, kahve veya kola verilmesi içerdikleri uyarıcı maddeler nedeni ile onları aşırı sinirli yapar. En iyisi bu içecekleri çocuğa hiç tattırmamaktır!!!

İşte yaş gruplarına göre çocuğunuza vereceğiniz örnek menüler:


ÖRNEK MENÜ (2 YAŞ)
Sabah: 1 çay bardağı süt veya meyva suyu (evde yapılmış, taze)
1 kibrit kutusu peynir veya 1 yumurta (haftada 2 kez)
1 tatlı kaşığı yağ veya 5 adet çekirdeği çıkarılmış zeytin
2-3 tatlı kaşığı reçel, bal veya pekmez
1 orta dilim ekmek, domates
Ara:     1 porsiyon meyve
Öğle:   1 köfte kadar haşlama veya ızgara et, tavuk, balık veya köfte, kıymalı kabak dolması, kuru baklagil yemekleri
4 yemek kaşığı sebze yemeği
3-4 yemek kaşığı pilav veya makarna
1 çay bardağı yoğurt veya süt
İkindi: 1 çay bardağı meyve suyu veya 1 çay bardağı süt(sabahki sütünün yerine 4-5 adet bisküvi veya 1 dilim ekmek)
Akşam: 1 kase çorba (mercimek, tarhana, yayla)
4 yemek kaşığı sebze yemeği
1 çay bardağı yoğurt

ÖRNEK MENÜ (3-4 YAŞ)

Sabah:1 çay bardağı süt veya meyva suyu
1 kibrit kutusu peynir veya 1 yumurta (haftada 2-9 kez)
1 tatlı kaşığı yağ veya 5 adet çekirdeği çıkarılmış zeytin 1 domates 2-3 tatlı kaşığı reçel, bal veya pekmez
1 orta dilim ekmek
Ara:    1 orta boy meyve veya 1 çay bardağı süt (kahvaltıdaki sütün yerine)
Öğle:  1 köfte kadar et, tavuk veya balık
4-5 yemek kaşığı sebze yemeği
5-6 yemek kaşığı pilav, makarna veya patates püresi
1 çay bardağı yoğurt
İkindi: 1 çay bardağı meyve suyu
4-5 adet bisküvi veya kraker
Akşam:1 kase çorba (mercimek, tarhana, yayla)
4-5 yemek kaşığı sebze yemeği
1 çay bardağı yoğurt
1 orta dilim ekmek

ÖRNEK MENÜ (5 YAŞ)

Sabah: 1 çay bardağı meyve suyu (evde yapılmış taze)
1 kibrit kutusu peynir veya 1 yumurta (haftada 2-3 kez)
1 tatlı kaşığı yağ veya 5 adet zeytin
1 tatlı kaşığı reçel, bal veya pekmez
Ara:    1 porsiyon meyve
Öğle:   1 köfte kadar et, tavuk veya balık 5-6 yemek kaşığı sebze yemeği
5-6 yemek kaşığı pilav  veya makarna
1 çay bardağı yoğurt
1 orta dilim ekmek
1 salata
İkindi: 1 çay bardağı meyve suyu veya süt
1 dilim kek veya poça
Akşam:1 adet çorba (mercimek, tarhana, yayla)
5-6 yemek kaşığı sebze yemeği
1 çay bardağı yoğurt
2 orta dilim ekmek
1 kase salata