ANKARA - Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin Tümörü Araştırmaları Program Direktörü Prof. Dr. Murat Günel, meninjiyom (beyni çevreleyen zarda oluşan tümör cinsi) tümörünün gen haritasının çıkarılmasını ve kişisel tedavi yöntemine imkan sağlayan bütçenin tamamının Türkiye'deki iki vakıftan geldiğini vurgulayarak, yakın zamanda çok daha geniş kapsamlı ve Türkiye'de hastalıklara yol açan genleri bulmaya dönük araştırmaları Sağlık Bakanlığı ile beraber yapmayı arzuladıklarını kaydetti. Günel, ''Her yeni araştırmamızda Türkiye ile olan ortaklığımız büyüyerek devam ediyor'' dedi.

Araştırma sırasında Günel önderliğinde, 19 Türkün bulunduğu ekip, en sık görülen beyin tümör türü meninjiyomun oluşmasına neden olan 4 yeni 'genetik şüpheli' buldu. Şu anda yalnızca cerrahi olarak tedavi edilebilen meninjiyomların genetik profillerinin anlaşılabilmesi, ilk kez bu tümörler için kişiselleştirilmiş ilaç tedavilerinin geliştirilebilmesine imkan tanıyacak.

Özellikle nüks eden ya da diğer dokulara yayılan meninjiyomlar ile cerrahi olarak yüksek risk taşıyan hastalarda, NF2 (neurofibromin 2) dışındaki genlerde görülen mutasyonlara yönelik ilaç tedavilerinin artık mümkün hale geldiğinin altını çizen Günel, bu konudaki açıklamalarına şu bilgileri ekledi:

''Kişiye özel ilaç tedavileri, genellikle iyi huylu olan bu tümörlerin ilerlemesi için bir risk faktörü olan radyoterapi tedavisinin yerine artık geçebilir. Bu yaklaşımların daha kötü huylu tümörlere uygulanması da olanak dahilindedir.''