Boğaz enfeksiyonlarının % 10’unda bakteri grubu mikroplar sorumludur. Bakteriyel boğaz enfeksiyonlarının en sık nedeni A grup Beta hemolitik streptokoklardır. Halk arasında BETA olarak adlandırılmaktadır. Çocuk hastaların % 15-30’ unda tonsillo farenjitlerin etiyolojisinden sorumlu BETA hemolitik streptokoklarıdır.
Tanı: Boğaz sürüntüsünden yapılan hızlı bir test ile koyulabilir. Ancak testin negatif çıkması durumunda mutlaka boğaz kültürü yapılması gerekmektedir.

ÇOCUKLARDA BETA MİKROBUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?


Streptokoksit farenjit; genellikle 5-15 yaş grubu çocukların hastalığıdır.
* Klinik tablonun ağırlığı farklılık gösterir. Ağır olgularda belirgin,ani başlangıçlı boğaz ağrısı, 39.4 C veya daha üzerinde ateş vardır.
* Baş ağrısı, üşüme, titreme ve karın ağrısı olabilir.
* Çocuklarda iştahsızlık ve hareketlilikte azalma dikkati çeker, ayrıca bulantı, kusma belirgindir.
* Beta enfeksiyonunda kızarıklık ve ödem yaklaşık % 50 olguda görülür.
* Fizik muayenede boyunda büyümüş ve hassas lenf nodları ve kan tahlilinde lökositlerde yükselme görülür.
Özellikle önceden bademcik ameliyatı olmuş hastalarda hastalık hafif belirtilerle seyredebilir. Beta mikrobunun ciltte yaptığı döküntülü hastalık ise kızıl olarak adlandırılmaktadır.

BETA MİKROBU BULAŞICI MIDIR?


Evet bulaşıcıdır. Grup A Beta Hemolitik Streptokok genellikle insandan insana temasla, tükürük ve burun salgıları ile aktarılır. Salgınlar özellikle kalabalık ortamlarda; okullarda veya aile içerisinde hızla yayılabilir. Bazı yiyecek kirlenmelerinin de bu enfeksiyonlara yol açtığı gösterilmiştir.

BETA MİKROBUNUN KULUÇKA SÜRESİ VE İYİLEŞME SÜRECİ


Kuluçka süresi genellikle 2-4 gün arasındadır.
Bulaşıcılık antibiyotik ve destek tedavisinde 24 saat sonra ortadan kalkar. İyileşme süreci en az 7 gündür. Ancak ciddi komplikasyonların önlenmesi açısından vakaların 4-6 hafta izlenmesi gerekmektedir.

BETA MİKROBU NASIL TEDAVİ EDİLİR?


1) Farenksten streptokokları ortadan kaladırarak akut romatizmal ateş, böbrek iltihabı gibi komplikasyonların gelişimini önlemek
2) Kulak iltihabı, boyunda beze oluşumu gibi komplikasyonları önlemek
3) Klinik iyileşmeyi çabuklaştırmaktır.
Yüksek ateş, halsizlik ve özellikle boğazda beyaz iltihap görüntüleri varsa Beta mikrobu etken olarak düşünülüp tedavi planlanmalıdır. Ayrıca önceden romatizmal ateş hikâyesi veren hastada tedaviye hemen başlanmalıdır.
Tedavide penisilin ilk seçenektir. Akut romatizmal ateşi önlediği gösterilmiş tek antibiyotiktir.
Tedavide 10 günlük penisilin ağız yoluyla veya iğne şeklinde uygulanır. Alternatif olarak sentetik penisilinler kullanılabilir.
Beta mikrobunun tedavisi mümkündür ve son derece kolaydır. Ancak tıbbi tedavinin yanında hastanın bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve doğru beslenme gibi destek yaklaşımları da uygulanmalıdır.

BETA MİKROBU CİDDİ SONUÇLAR DOĞURUR MU?


Vakalar zamanında ve uygun tedavi edilmediğinde çok ciddi problemlere yol açabilir.
Başlangıçta alevli ve halsizlik yapan bir enfeksiyon iken uzun dönemdeki yan etkileri vücutta kalıcı arızalar bırakan ve tüm yaşam kalitesini etkileyebilen olumsuzluklardır. Beta hemolitik streptokok enfeksiyonuna yakalanmış hastalar tedavi edilmediğinde uzun dönemdeki yan etkileri (Kalp romatizması,eklem romatizması ve nefrit) gibi oldukça ciddi sorunlardır.Bu olumsuzluklar genellikle enfeksiyon geçirildikten 4 ila 6 hafta sonra karşımıza çıkabilir. Uzun dönemdeki yan etkileri iyi tedavi edilmediğinde vücutta kalıcı arızalar bırakabilir. Bu önemli nedenlerle akut dönemdeki tedavinin doğru yapılması yanında ailelerin bilgilendirilmesi ve vakaların yaklaşık 2 ay süre ile izleminin yapılması gereklidir.
Çocukluk çağında sık görülen ve özellikle üst solunum yollarını etkileyen Beta enfeksiyonunda başlangıçta uygun tedavi ve destek yaklaşımları ile tedavi edilebilen bir durumdur.