Kötü hava koşulları nedeniyle daha çok kapalı ortamlarda kaldığımız ve spor yapmaktan uzaklaştığımız bu mevsimde metabolizmamızı koruma altına alıp daha da güçlendirmek için sağlıklı beslenmemiz önem kazanıyor. Bunun en etkin yolu dengeli ve düzenli beslenmek, yapabildiğimiz süreçte kendimize imkân yaratıp spor yapmak ve yeterli miktarda su tüketmektir. Yeterli ve dengeli beslenme nasıl olur? Uzmanına sorduk. Medicana Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Fatmagül Öztürk, kışı sağlıklı geçirebilmek için beslenmenin altın vuruşlarını sizler için açıkladı.

Kural: Sebze ve Meyvelerden Aldığımız Vitamin Destekleri


Kış aylarında metabolizmayı güçlendirmek için A ve C vitaminlerinden yeteri kadar almak gerekir. Bu vitaminler bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalıklara karşı daha dirençli olmamızı sağlar. Bu aylarda bolca bulunan turunçgiller, havuç, brokoli, kabak, Brüksel lahanası, yeşilbiber, karnabahar, mandalina, maydanoz, roka, tere ve meyvelerin tüketilmesi ile bu vitaminleri sağlayabiliriz. Bunun yanında taze sıkılmış meyve suları da vücudumuzun gribal enfeksiyonlara karşı korunmasında etkili olacaktır. Burada önemli olan meyve sularının içilmeden hemen önce sıkılmasıdır. Meyve suları bekletildiğinde c vitamin hızla kaybolur. Yalnız depo edilebilme özelliği olmadığı için bir seferde bir çay bardağı kadar içilmelidir. C vitamini kaybını önlemek için salatalar da meyve suları gibi yenmeden hemen önce hazırlanmalıdır, çok küçük parçalar şeklinde doğranmamalı, elle bölünmelidir.

Kural: En Az 2 Litre Su Tüketmelisiniz


Havalar soğuk seyrettiği için kişilerde su içimi de azalabilmektedir. Oysa günde sağlıklı her insanın en az 2 litre su içmesi lazımdır. Vücut ısımızın korunabilmesi için cildin daha sağlıklı gözükmesinde ve bağışıklık sistemimizin güçlü kalmasında içtiğimiz su miktarı önemlidir.

Kural: Bağışıklığınızı Güçlendirmek İçin Soğan Ve Sarımsak Tüketmelisiniz


Soğan ve sarımsak bağışıklığın güçlü olmasında katkısı olan gıdalardır. Birçok besine çok yakışır ve lezzeti daha güçlü yapar. Soğan çorbasını denemenizi tavsiye ederim.

Kural: Sağlıklı Bağırsak Sistemi İçin Lifli Gıdalara Ağırlık Vermelisiniz


Bağışıklık sisteminin güçlü olması bağırsak sistemimizin sağlıklı olması gerekir. Lifli gıdaların tüketimi bu noktada önem kazanır. Lif alımını artırmak için kepek, yulaf, çavdar, kuru fasulye, nohut, meyve ve sebze, tam tahılların tüketimi önemlidir.

Kural: Baharatlar Soğuk Algınlığı İçin Doğal İlaçtır


Zencefil, bal, karabiber, limon karışımı soğuk algınlığında en çok kullanılan karışımdır. Bazıları bunu süt, bal ve zencefil olarak da sevebilir. Medicana Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatmagül Öztürk gereksiz ve bilinçsizce vitamin takviyesi kullanmak yerine sağlığımız için gıdaların önemini  özellikle dikkat çekti.