CENEVRE - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İdlib'te kızamık aşısı yapılan 15 çocuğun ölümünün, aşının yanlışlıkla atrakuryum isimli başka bir madde ile karıştırılmasından kaynaklanmış olabileceğini bildirdi.

DSÖ Sözcüsü Christian Lindmeier, Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi'nde yapılan basın toplantısında, bölgeye gönderdikleri uzman ekibin olayın nedeni konusunda çalışmalara başladığını belirtti.

Lindmeier, ilk belirlemelere göre, İdlib'te zehirlenmeden dolayı 15 çocuğun öldüğünü belirterek, "Ölümlerin yanı sıra 50 çocuk daha aşı zehirlenmesinden etkilendi" dedi.

Olayın, aşıların tutulduğu merkezde, aşının atrakuryum isimli bir maddeyle insan hatası sonucu karıştırılması sonucu meydana gelmiş olabileceğini ifade eden Lindmeier, atrakuryumun, anestezilerde kas gevşetici olarak kullanıldığını anımsattı.

Merkezin kimin kontrolünde olduğunun sorulması üzerine Lindmeier, merkezin Kızamık Kontrolü Görev Ekibi adlı bir grubun sorumluluğunda olduğunu kaydetti.

Lindmeier, çocukların sağlığı açısından hayati önemde olan aşı kampanyasına devam edilmesi gerektiğini de kaydetti.

Yerel yetkililer, salı günü çocukların ölmesinin ardından kampanyayı askıya almıştı. Kampanya, DSÖ ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) öncülüğünde düzenleniyordu.