ANKARA - Türkiye genelinde anne ve bebek sağlığı konusunda, daha çok bilgi ve tecrübeye sahip ''uzman ebeler'' hizmet verecek.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Şencan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TBMM Plan Bütçe Komisyonunda görüşülen Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun taslağında ebelere ilişkin uzmanlık tanımının, uzmanlık kadrolarının ve özlük haklarını içeren maddelerin bulunduğunu söyledi.

Bu tasarı ile ebelerin uzmanlaşmasını teşvik etmek, ebelikte uzmanlığı yaygınlaştırmak istediklerini vurgulayan Şencan, lisans mezunu ebelerin meslekleriyle ilgili lisansüstü eğitim aldıktan ve diplomaları Sağlık Bakanlığınca tescil edildikten sonra ''uzman ebe'' olarak çalışacağını bildirdi.

 Şencan, hedeflerini anne ve bebek sağlığı konusunda ebelerin hem bilgisini hem de tecrübelerini daha üst noktaya taşımak ve bu alandaki çalışmaları teşvik etmek olduğunu vurguladı.

Dünyada ebelikte uzmanlığın, genelde hemşireliğin bir uzmanlık alanı olarak yer aldığını  anlatan Şencan, Türkiye'de de uzmanlığın ağırlıklı şekilde ''aile sağlığı ebeliğinde uzmanlık'' ve ''klinik ebelikte uzmanlık'' alanları üzerinde yoğunlaşacağını söyledi.

''Normal doğum için anne adaylarını cesaretlendirecekler''

Ebelikle ilgili yüksek okullarda da yeni alanların da eklenebileceğine işaret eden Şencan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ancak uzmanlık alanı temelde anne ve bebek sağlığını geliştirmek üzerine kurgulanıyor. Ebelikte uzmanlaşmanın sağlanmasıyla hem anne ölümlerinin azaltılmasını ve bebek ölümlerindeki azalmayı geliştirmek istiyoruz. Doğum süreci ile ilgili maalesef sezaryan oranları dünya ortalamalarının üstünde. Bunları daha normale çekmek istiyoruz. Diğer taraftan yeterli bilgi olmadığı için, yeterli cesaret olmadığı için sezaryana yönelme de var. Bu konuda da anneleri, bilgilendirmeyi, cesaretlendirmeyi arzu ediyoruz. Bunu yine uzman ebeler eliyle gerçekleştireceğiz. Bu konularda uzman ebelerin desteğini almak istiyoruz.''

Türkiye'de 52 bin civarında ebe olduğuna işaret eden Şencan, sayıdan çok nitelik ve bilgi ile becerideki artışı merkeze aldıklarını söyledi.

Doğum öncesindendoğum sonrasına

Ebelerin, anne adayının sigara dumanından korunması, demir eksikliğinin olmaması, sağlıklı beslenmesi, sağlıklı fiziksel aktivitesi, doğum ve annelik sürecine bilgi anlamında hazır olması gibi hizmetler sunduğunu dile getiren Şencam,  bunları geliştirmenin önemine işaret etti

Şencan, uzman ebelerin doğumdan sonraki süreçte de annelere destek olacağını belirterek, ''Bu hizmetler, prematüre bebek oranlarının azaltılmasından, sağlıklı bir emzirme dönemine, bebeğin aşılarının düzgün takip edilmesinden kadar hepsini içeriyor'' ifadelerini kullandı.